Τελευταία Νέα
Οικονομία

Για Απρίλιο μεταφέρεται η αξιολόγηση – Υπερισχύουν οι σκληρές θέσεις του ΔΝΤ στο ασφαλιστικό στους δανειστές

Για Απρίλιο μεταφέρεται η αξιολόγηση – Υπερισχύουν οι σκληρές θέσεις του ΔΝΤ στο ασφαλιστικό στους δανειστές
Οι μειώσεις των συντάξεων στο τέλος θα είναι πολύ κοντά στην κλίμακα των μειώσεων που έχει ζητήσει το ΔΝΤ.
Ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε μέσο και τρόπο να κλείσει την αξιολόγηση έως τις 15 -17 Μαρτίου εξού και οι νέα πρόταση Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό που περιλαμβάνει και μειώσεις….συντάξεων, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις που καταδεικνύουν ότι η αξιολόγηση δεν μπορεί να κλείσει νωρίτερα από τον Απρίλιο του 2016 στο θετικό σενάριο.
Με βάση έγκυρη πηγή υπερισχύουν οι σκληρές θέσεις του ΔΝΤ στο ασφαλιστικό στους κόλπους των δανειστών, ενώ πρόσφατα και ο Draghi της ΕΚΤ τόνιζε ότι το ΔΝΤ είναι απαραίτητο στο ελληνικό πρόγραμμα.
Το πιο σημαντικό όλων είναι ότι ενώ έχει καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι η Ευρώπη θέλει την πολιτική λύση για να βοηθήσει τον Τσίπρα να παραμείνει στην εξουσία ακόμη κάποιους μήνες, ωστόσο η τεκμηριωμένη θέση του ΔΝΤ για το ασφαλιστικό – που ζητάει μειώσεις 50% στις συντάξεις ή μεγάλη αναδιάρθρωση του χρέους – βρίσκει όλο και περισσότερους θιασώτες.
Μάλιστα ενώ κάποιοι πολιτικοί κύκλοι της Ευρώπης θέλουν να στηρίξουν την ελληνική κυβέρνηση – σε αυτή την φάση και λόγω προσφυγικού – ωστόσο η πραγματική και επίσημη θέση της Ευρώπης είναι διαφορετική.
Ποιο συμπέρασμα εξάγεται όταν οι ευρωπαίοι, που μελετούν την πρόταση για την αναδιάρθρωση του χρέους αναφέρουν ότι μελετούν μόνο την επιμήκυνση 7,5 έως 17,5 χρόνια και όχι μειώσεις επιτοκίων;
Και ποιο συμπέρασμα μπορεί να εξαχθεί όταν ανεπίσημα αναφέρουν ότι αν η Ελλάδα επιθυμεί και μειώσεις επιτοκίων θα πρέπει να λάβει νέα μέτρα;
Άρα η Ευρώπη δεν επιλέγει την ριζική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, οπότε….εμμέσως πλην σαφώς δέχεται την πρόταση του ΔΝΤ για μεγάλες μειώσεις έως 50% στις συντάξεις στην Ελλάδα ώστε να καταστεί βιώσιμο και ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.
Μέσω της λύσης του χρέους, οι ευρωπαίοι αποκαλύπτουν ποια θέση υποστηρίζουν στο ασφαλιστικό, την σκληρή λύση.
Ως εκ τούτου, όπως αναφέρει πηγή «είναι έως αδύνατο να υπάρξει θετική αξιολόγηση τον Μάρτιο.
Το πιθανότερο σενάριο είναι να πάμε Απρίλιο του 2016 και το καλό σενάριο είναι πριν το Πάσχα των ορθοδόξων.
Είναι ολοφάνερο ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τις υπαναχωρήσεις στο ασφαλιστικό αλλά οι υπαναχωρήσει σε σχέση με την τελική συμφωνία απέχουν ακόμη πολύ.
Οι μειώσεις των συντάξεων στο τέλος θα είναι πολύ κοντά στην κλίμακα των μειώσεων που έχει ζητήσει το ΔΝΤ.
Το βασικό πρόβλημα είναι πως θα περάσουν τέτοιας μεγάλης κλίμακας μειώσεις συντάξεων…»

Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης