Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η φορολογία πολεμά την παραγωγή και τα κέρδη - Μελέτη του ΙΟΒΕ: Τι φοβίζει του επιχειρηματίες

tags :
Η φορολογία πολεμά την παραγωγή και τα κέρδη - Μελέτη του ΙΟΒΕ: Τι φοβίζει του επιχειρηματίες
Τι έσοδα έχουν και γιατί γίνονται επιχειρηματίες;
Επιχειρηματίες της «απελπισίας» έφτιαξε η οικονομική κρίση των τελευταίων πέντε ετών ενώ στην εποχή της ευημερίας οι επιχειρήσει δημιουργούσαν προϊόντα και υπηρεσίες για το κράτος ενώ απουσίαζε ο εξαγωγικός προσανατολισμός.
Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας με την ευκαιρία παρουσίαση μελέτης για την επιχειρηματικότητα 2014-2105 άνοιξε τα «καυτά» θέματα που απασχολούν την κοινωνία και την οικονομία.
Ο κ. Βέττας είπε ότι το Ασφαλιστικό δεν μπορεί να βαρύνει τις επόμενες γενεές όπως και τους σημερινούς εργαζόμενους.
Τόνισε ότι η φορολογία αντιμάχεται την παραγωγή.
Ο στόχος όλων πρέπει να είναι η δημιουργία πλούτου έτσι ώστε να διευρυνθεί η φορολογική φάση.
Ο κ. Βέττας θεωρεί αναγκαίο να υπάρξει μια οικουμενική συμφωνία από τα κόμματα που θα διαμορφώσουν ένα μεσομακροπρόθεσμο φορολογικό σχέδιο έτσι ώστε να αποκλείεται ο αιφνιδιασμός.
Η έρευνα φέρνει στο προσκήνιο κρίσιμα συμπεράσματα η οποία να σημειωθεί έγιναν με βάση τα διεθνή στάνταρ του ερευνητικού προγράμματος Global Entrepreneurship Monitor ( GEM) και παρουσιάστηκε από τον καθηγητή κ. Σταύρο Ιωαννίδη. Τα ερωτήματα που τέθηκαν σε 2000 επιχειρηματίες και αφορούσαν την κατάσταση που βιώνουν αλλά και οι λόγοι που τους ώθησαν στην επιχειρηματικότητα.
Αυτό που απουσιάζει ως κίνητρο ήταν η καινοτομία δηλαδή να δημιουργήσουν κάτι που δεν υπάρχει στην αγορά.

Η επιχειρηματικότητα αρχικών σταδίων

Οι χώρες χαμηλού κόστους και κυρίως οι φτωχές αναγκάζουν τους πολίτες να πουλήσουν ότι έχουν για να ζήσουν . Με βάση την έρευνα στις χώρες αυτές τον επιχειρηματικό δρόμο ακολουθεί το 25% καθώς δεν έχουν άλλη διέξοδο. Στην Ελλάδα το ποσοστό διαμορφώνεται στο 7,9% και συμπορεύεται κοντά στο μέσο όρο των ανεπτυγμένων χωρών.

Εξέλιξη της επιχειρηματικότητας αρχικών σταδίων στην Ελλάδα (2003-2013)

Στις καλές οικονομικές εποχές και συγκεκριμένα το 2008 το επιχειρηματικό ενδιαφέρον ήταν στο 9,5% για να κατρακυλήσει στο 5,5% για να κινηθεί ανοδικά στη συνέχεια στο 8,02% το 2011 ενώ υποχώρησε στο 5,2% το 2013 για κινηθεί εκ νέου ανοδικά μέχρι το 7,8% το 2014 για να πέσει στο 6,9% το 2015. Να σημειωθεί ότι τα ποσοστό αφορά θετικές απαντήσεις από επιχειρηματίες.
Να σημειωθεί ότι το ποσοστό των καθιερωμένων επιχειρηματιών ανέρχεται στο 12,8% και αφορά επιχειρηματίες που τουλάχιστον έχουν παρουσία μεγαλύτερη από 10 χρόνια στον επαγγελματικό στίβο.
Μόνο οι φτωχές χώρες εμφανίζουν αντίστοιχο ποσοστό ενώ στις ανεπτυγμένες χώρες το ποσοστό διαμορφώνεται από το 9,6% έως το 9,9%.

Ο λόγος της διακοπής της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Στην Ελλάδα οι επτά στους δέκα επιχειρηματίες έβαλαν λουκέτο στην επιχείρηση τους διότι δεν είχαν κέρδη.
Πάντως το 2014 μόλις το 2,8% των ερωτηθέντων είπε ότι σταματά την δραστηριότητα όταν το 2013 ήταν στο 4,8%.
Δηλαδή υπήρξε βελτίωση χωρίς αυτό να αποτυπώνει τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος.
Στην Πορτογαλία το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 3%.

Οι επιχειρηματικές ευκαιρίες

Πρόκειται για το δείκτη αισιοδοξίας , ο οποίος το 2004 έτρεχε με ποσοστό 33,6% για να πέσει στο 20,6% το 2005 για να ανέβει στο 28,6% το 2008. Στα χρόνια που ακολούθησαν ο δείκτης πέρασε σε αρνητικό έδαφος για να ισορροπήσει κοντά στο 19,1% το 2014, αναδεικνύοντας μία τάση σταθεροποίησης. Αντίθετα ο φόβος της αποτυχίας στη δεκαετία του 2000 κυμαίνονταν στο 50% ενώ στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και των Μνημονίων εκτινάχθηκε στο 74%. Δηλαδή οι επτά στους δέκα επιχειρηματίες κυριεύτηκαν από το φόβο για το επιχειρηματικό τους μέλλον. Το ποσοστό παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο το 2014. Να σημειωθεί ότι ο ένας στους δύο επιχειρηματίες δηλώνει ότι το κάνει από ανάγκη διότι δεν έχει άλλη επιλογή. Ανάμεσα στα άλλα ευρήματα ήταν και διαχρονική εξέλιξη του ανταγωνισμού των εδραιωμένων επιχειρηματιών στην Ελλάδα.
Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι το 2008 η ύπαρξή του ανταγωνισμού ήταν στο 88,1% δηλαδή οι επιχειρηματίες είχαν ανταγωνισμό από άλλους επιχειρηματίες.
Στα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης οι επιχειρηματίες διαπιστώνουν πτώση σε επίπεδα που προσεγγίζουν το 50% το 2014.
Ο καθηγητής κ. Σταύρος Ιωαννίδης που παρουσίασε τα συμπεράσματα της μελέτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα οικογενειακά εισοδήματα.
Σε ποσοστό 94,6% των επιχειρηματιών δήλωσαν εισοδήματα χαμηλότερα των 40.000 το 2014 και μόλις το 1,4% δήλωσε ότι ξεπέρασε τα 60.000 ευρώ. Αντίθετα οι οκτώ στους δέκα επιχειρηματίες είχε εισοδήματα υψηλότερα των 40.000 ευρώ και έφθαναν τις 60.000 ευρώ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης