Τελευταία Νέα
Οικονομία

Dijsselbloem: Η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος αλλά παραμένουν οι προκλήσεις

tags :
Dijsselbloem: Η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος αλλά παραμένουν οι προκλήσεις
«Σοβαρές» οι προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό - Όλοι θέλουν να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση
Η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος εξυγίανσης της οικονομίας αλλά οι προκλήσεις παραμένουν, τόνισε μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος του Εurogroup, Jeroen Dijsselbloem.
Χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συζητήσεις για την πρώτη αξιολόγηση και υποστήριξε ότι βασικός στόχος των θεσμών είναι να διασφαλιστεί η ποιότητα των μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν.
Όπως είπε στις συζητήσεις και στην αξιολόγηση περιλαμβάνονται πολύ μεγάλες και δύσκολες μεταρρυθμίσεις, όπως πχ είναι το ασφαλιστικό, αλλά και δημοσιονομικά ζητήματα, η λειτουργία του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η πάταξη της φοροδιαφυγής κ.λπ., παραδεχόμενος ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις είναι πολιτικά και κοινωνικά δύσκολες, αλλά -όπως είπε- είναι σημαντικό η Ελλάδα να υλοποιήσει αυτά που συμφώνησε το καλοκαίρι του 2015.
Υποστήριξε ότι οι προτάσεις που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση για το ασφαλιστικό είναι «σοβαρές».
Προσέθεσε, όμως, ότι παραμένουν ανοιχτά πολλά δημοσιονομικά θέματα, όπως η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.
Επανέλαβε ότι όλοι θέλουν η αξιολόγηση να κλείσει το γρηγορότερο δυνατό, σημειώνοντας ότι και η Αθήνα έχει εκφράσει ανάλογη επιθυμία.
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Eurogroup απάντησε σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών, εκ των οποίων οι περισσότεροι Έλληνες.
Ο Γ. Κύρτσος από την ΝΔ τον ρώτησε αν θα υπάρξουν περικοπές των συντάξεων, και ο Jeroen Dijsselbloem ανέφερε ότι είν αι κεντρικό ζήτημα των συζητήσεων ποιο βάρος θα σηκώσουν οι συνταξιούχοι.
Προσέθεσε ότι γίνεται προσπάθεια να λυθούν βραχυπρόθεσμα ζητήματα, ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες περικοπές, αλλά δεν θέλησε να πει κάτι πιο συγκεκριμένο, λέγοντας ότι δεν είναι σε θέση να απαντήσει.
Για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, επανέλαβε ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία στο δημοσιονομικό κομμάτι, που σχετίζεται πολύ με το συνταξιοδοτικό.
Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, είπε, θα είναι σε θέση οι θεσμοί να υπολογίσουν το ύψος του χρέους για τα επόμενα χρόνια.
Για την λιτότητα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα και τις συνέπειές της, για την οποία τον ρώτησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο Dijsselbloem υποστήριξε ότι είναι απαραίτητη για να επιστρέψει μία χώρα σε υγιή οικονομικά και να νοικοκυρέψει τα του οίκου της.
Σε ερώτηση του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Νότη Μαριά αν συμφωνεί να δοθούν τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών ως εχέγγυο στην ΕΚΤ, αντί να πουληθούν σε διεθνή επενδυτικά κεφάλαια, απάντησε ότι το ζητούμενο είναι να επιστρέψουν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, να γίνουν επενδύσεις στην πραγματική οικονομία και οι τράπεζες να βοηθούν τις επιχειρήσεις.
Γι΄αυτό, συμπλήρωσε, το νέο ελληνικό πρόγραμμα έπρεπε πρώτα να λύσει το θέμα των τραπεζών και αυτό έγινε.
Γι΄ αυτό, τόνισε, δίνεται έμφαση στον τραπεζικό τομέα, γιατί η «εμπιστοσύνη» είναι κλειδί στην οικονομική ανάκαμψη.
Τέλος, αναφερόμενος στις ελληνικές τράπεζες δήλωσε ότι χρειάστηκαν 5,4 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους- ποσό μικρότερο από το προβλεπόμενο.
«Αυτά είναι καλά νέα και για την προοπτική της βιωσιμότητας του χρέους» δήλωσε ο ίδιος.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης