Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αντικρουόμενες θέσεις των δανειστών - Ο Dijsselbloem ζητά να κλείσει η αξιολόγηση, ο Thomsen προειδοποιεί για δύσκολες μέρες

tags :
Αντικρουόμενες θέσεις των δανειστών - Ο Dijsselbloem ζητά να κλείσει η αξιολόγηση, ο Thomsen προειδοποιεί για δύσκολες μέρες
Μεγαλύτερη συνεργασία Ευρώπης - ΔΝΤ για την Ελλάδα ζητά ο Thomsen
Αντικρουόμενες είναι οι απόψεις των δανειστών, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται εν αναμονή της επιστροφής του κουαρτέτου στην Αθήνα, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και να κλείσει η αξιολόγηση.
Οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό, τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Poul Thomsen,  προειδοποιεί ότι έρχονται δύσκολες μέρες για την Ελλάδα και εμμένει στη θέση του για μεγάλες περικοπές στις συντάξεις. 
Ο πρόεδρος του Eurogroup χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση.
Σημείωσε ωστόσο ότι αυτό που απασχολεί τους δανειστές είναι η ποιότητα των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα.
Συνέχισε, λέγοντας ότι η πρώτη αξιολόγηση περιλαμβάνει τεράστιες μεταρρυθμίσεις, όπως είναι το ασφαλιστικό, αλλά και δημοσιονομικά ζητήματα, η λειτουργία του Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η πάταξη της φοροδιαφυγής κτλ. Παραδέχτηκε ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις είναι πολιτικά και κοινωνικά δύσκολες, αλλά, όπως είπε, είναι σημαντικό η Ελλάδα να υλοποιήσει αυτά που συμφώνησε το καλοκαίρι του 2015.
Ειδικότερα, όσον αφορά το ασφαλιστικό, ο Γ. Ντάισελμπλουμ επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει «σοβαρές προτάσεις», σημείωσε όμως ότι παραμένουν ανοιχτά δημοσιονομικά θέματα, όπως η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.
«Όλοι θέλουμε η αξιολόγηση να κλείσει όσο το δυνατό πιο γρήγορα» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup. O ίδιος σημείωσε ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν εκφράσει την ανάγκη να ολοκληρωθεί σύντομα η αξιολόγηση, κάτι το οποίο συμμερίζεται και ο ίδιος.
Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με τη λιτότητα που επέβαλε το πρόγραμμα στην Ελλάδα, σχολίασε ότι ο δρόμος της λιτότητας είναι απαραίτητος για να επιστρέψει μια χώρα σε υγιή οικονομικά και να νοικοκυρέψει τα του οίκου της.
Ο κ. Dijsselbloem αναφέρθηκε και στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι τον Μάρτιο θα συζητηθεί στο Eurogroup η έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης.
όσον αφορά το Κυπριακό, τόνισε ότι το Eurogroup είναι έτοιμο να διαχειριστεί τις οικονομικές επιπτώσεις από ενδεχόμενη επανένωση της Κύπρου.
Για την Πορτογαλία, τόνισε ότι κατά τη γνώμη του είναι απαραίτητη η λήψη νέων μέτρων.

Η ενημέρωση Thomsen στο ΔΝΤ

Έρχονται δύσκολες μέρες για την Ελλάδα, προειδοποίησε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, P. Thomsen κατά τη διάρκεια της ενημέρωσής του προς το Δ.Σ. του Ταμείου για την πορεία της αξιολόγησης. 
Ο Thomsen εμμένει στη θέση του για μεγάλες περικοπές στις συντάξεις και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερος συντονισμός ανάμεσα στο ταμείο και την Ευρώπη, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ.
Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ υποστήριζε στο άρθρο του που προκάλεσε ισχυρές αναταράξεις στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι , καμία μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δεν θα καταστήσει το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο χωρίς μία ελάφρυνση του χρέους και καμία ελάφρυνση του χρέους δεν θα καταστήσει βιώσιμο το ασφαλιστικό χωρίς μεταρρυθμίσεις.
Προκειμένου να επιτύχει το φιλόδοξο μεσοπρόθεσμο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ, η Ελλάδα θα χρειαστεί να λάβει επιπλέον μέτρα της τάξης του 4%-5% του ΑΕΠ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης