Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ελαφρύνσεις για τους αγρότες και στο βάθος μειώσεις επικουρικών...για να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις

Ελαφρύνσεις για τους αγρότες και στο βάθος μειώσεις επικουρικών...για να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις
Αναφορά στις βελτιωμένες προτάσεις ενδεχομένως να κάνει σήμερα ο ίδιος ο πρωθυπουργός μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου
Σενάρια ελαφρύνσεων για τη φορολογία και την ασφάλιση των αγροτών εξετάζει το υπουργείο Εργασίας με στόχο να κατέβουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης και να αρχίσει διάλογος.
Αναφορά στις βελτιωμένες προτάσεις ενδεχομένως να κάνει σήμερα ο ίδιος ο πρωθυπουργός μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου.
Οι προτάσεις προβλέπουν μεταβατική περίοδο μεγαλύτερη από τρία χρόνια για τη σταδιακή εφαρμογή του νέου συστήματος καταβολής εισφορών με βάση το εισόδημα.
Επίσης συζητήθηκε να ισχύσει μικτό σύστημα (αύξηση σημερινών εισφορών και μερική σύνδεση με το εισόδημα)
Επιπλέον θα διαχωριστούν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες από τους ετεροεπαγγελματίες, με ουσιαστική αυστηροποίηση του όρου αγρότης και τη θέσπιση ειδικού φορολογικού καθεστώτος.
Την ίδια ώρα στο υπουργείο Εργασίας ολοκληρώνεται η αναλογιστική μελέτη για το Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο η οποία θα αποσταλεί τις επόμενες ημέρες στους θεσμούς.
Αυτό σημαίνει ότι υπό την πίεση των δανειστών εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για τη μείωση των επικουρικών συντάξεων προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό κενό.
Όπως υπολογίζουν παράγοντες της ασφάλισης με την περικοπή κατά 6% μεσοσταθμικά των επικουρικών που εισπράττουν 1,2 εκ συνταξιούχοι , εξασφαλίζονται 330 εκ ευρώ ετησίως.
Αν η μείωση γίνει κλιμακωτά 15%,20% και 30% για συντάξεις άνω των 170 ευρώ , η απόδοση ανέρχεται σε 300 εκ ευρώ.
Αντίθετα η περικοπή των υψηλών επικουρικών άνω των 400 ευρώ έχει μικρό δημοσιονομικό όφελος, μόνο 10 εκ. ευρώ.

Φανή Θεοδοσίου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης