Τελευταία Νέα
old

Αλλάζει τα τοπίο χρηματοδότησης - Μία πλατφόρμα και αρκετά Funds - πιστωτές στοχεύουν στην Ελλάδα

tags :
Αλλάζει τα τοπίο χρηματοδότησης  - Μία πλατφόρμα και αρκετά Funds - πιστωτές στοχεύουν στην Ελλάδα
Η Εθνική Τράπεζα φτιάχνει την πρώτη πλατφόρμα
Nέο τοπίο στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων θα διαμορφωθεί στην εγχώρια αγορά τους επόμενους τρεις μήνες.
Πρώτη η Εθνική Τράπεζα ανοίγει το δρόμο με την πλατφόρμα Act4Greece ( Crowdfunding) η οποία στην ουσία θα κινηθεί σε δύο πυλώνες.
Ο ένας θα έχει κοινωφελές έργο και ο δεύτερος θα αναλάβει τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.
Πάντως στο δεύτερο σκέλος απαιτείται η άδεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή , η οποία αναμένεται θα δοθεί το επόμενο διάστημα.
Όμως η ιδιωτική πρωτοβουλία ετοιμάζει τα δικά της πλάνα ενώ… φρόντισε η πλατφόρμα να έχει ως βάση άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν ήδη έτοιμο το νομοθετικό πλαίσιο.
Σε αρκετές χώρες της Ε.Ε. το προϊόν χρηματοδότησης μέσω πλατφόρμας λειτουργεί τα τελευταία δέκα χρόνια.
Στέλεχος εταιρείας που βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο, του εγχειρήματος αποκάλυψε στο bankingnews ότι η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων στοχεύει στην ενίσχυση της ταμειακής ρευστότητας δεν εισέρχεται στη λογική των δανείων με την μορφή του τραπεζικού συστήματος.
Η χρηματοδότηση αφορά και κατευθύνεται στο ταμείο της εταιρείας έτσι ώστε η επιχείρηση να διαθέτει κεφάλαια κίνησης που θα τις επιτρέπει να ανταποκρίνεται στις τρέχουσες υποχρεώσεις.
Οι χρηματοδότες μέσα από τη πλατφόρμα αποκτούν ευελιξία και κυρίως θα προσφέρουν υπηρεσίες με πιο χαμηλό κόστος σε σχέση με το εγχώριο τραπεζικό σύστημα το οποίο σήμερα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της αγοράς.
Στο νέο σχήμα χρηματοδότησης δεν υπάρχουν επιτόκια δανεισμού και μετράται μόνο το κόστος του χρήματος.
Οι χρηματοδότες της πλατφόρμας είναι διεθνή Fund τα οποία γνωρίζουν πολύ καλά το ρίσκο που θα αναλάβουν.
Να σημειωθεί όμως ότι μειώνεται για τους πιστωτές καθώς η χρηματοδότηση θα γίνεται με ευνοϊκούς όρους.
Οι διαχειριστές της πλατφόρμας θα είναι σε θέση να υπολογίζουν το ρίσκο του πελάτη και θα αποτιμάται.
Παράδειγμα μια μεγάλη επιχείρηση η οποία θα ζητήσει 100 ευρώ προσδιορίζοντας το χρόνο αποπληρωμής θα υπολογίζεται μόνο το κόστος του χρήματος.
Στην περίπτωση αυτή η εταιρεία ενδέχεται να πληρώσει μόλις 2 ευρώ επιπλέον για τη χρηματοδότησή της ενώ για κάποια άλλη στο στάδιο της επιστροφής του κεφαλαίου να έχει συμφωνηθεί να καταβάλλει 4 ευρώ.
Ο διαχειριστής της πλατφόρμας είναι σε θέση να υπολογίσει το ρίσκο που αναλάβει ενώ πελάτης θα είναι σύμφωνος να πληρώσει το τίμημα της χρηματοδότησης διότι θα είναι εύλογο, υποστηρίζει ο πιστωτής και διαχειριστής.
Δεν υπάρχουν τόκοι και πανωτόκια δεν υπάρχουν επιπλέον εξασφαλίσεις και εγγυήσεις πέρα από το ίδιο το ταμείο της εταιρείας.
Τα πρώτα μοντέλα χρηματοδότησης αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο καλύτερος πελάτης λόγω και των υψηλών περιθωρίων κέρδους που καταγράφονται στην εγχώρια καταναλωτική αγορά των προϊόντων.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ορισμένες εισηγμένες εταιρείες ήδη έχουν προσφύγει σε ανάλογες διεθνής πλατφόρμες χρηματοδότησης.
Τα κεφάλαια που τις δόθηκαν εμφανίζουν το κόστος χρηματοδότησης στα επίπεδα του 2% με 2,5%.
Πρόκειται για κινήσεις σωτηρίας για τις επιχειρήσεις που είχαν χάσει την οικονομική στήριξη του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης