Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταθερός ο μεταποιητικός τομέας στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2016 – Στις 50 μονάδες ο PMI

Σταθερός ο μεταποιητικός τομέας στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2016 – Στις 50 μονάδες ο PMI
Επιταχύνεται η δημιουργία θέσεων εργασίας με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο του 20017, αν και παραμένει ασθενής
Αμετάβλητες παρέμειναν οι λειτουργικές συνθήκες στον μεταποιητικό τομέα στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2016, σύμφωνα με τη Markit.
Αν και καταγράφηκαν οριακές υποχωρήσεις στον όγκο παραγωγής και τις νέες παραγγελίες, η μείωση εξισορροπήθηκε με την ελαφρά αύξηση του αριθμού των εργαζομένων.
Επίσης, οι τιμολογιακές πιέσεις εξασθένισαν τον Ιανουάριο, καθώς υποχώρησαν τόσο οι τιμές χρέωσης όσο και το κόστος εισροών.
Ο μεταποιητικός δείκτης PMI, που καταρτίζει η Markit, διαμορφώθηκε στις 50 μονάδες τον Ιανουάριο του 2016, υποχωρώντας έναντι των 50,2 μονάδων του Δεκεμβρίου.
Ο δείκτης υπέδειξε σταθεροποίηση στον τομέα, έχοντας υποστεί απότομη κάμψη κατά τη διάρκεια του 2015.
Όπως σημειώνει ο οικονομολόγος της Markit, Samuel Agass, «η πρώτη έρευνα του 2016 για τον δείκτη PMI υπέδειξε ότι οι λειτουργικές συνθήκες στις εταιρείες μεταποίησης στην Ελλάδα παρέμειναν αμετάβλητες.
»Οι παραγωγοί αγαθών ανέφεραν μεγαλύτερη σταθερότητα στο περιβάλλον εργασίας τους κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου, υποδεικνύοντας μια κατά κάποιο τρόπο στροφή από την κρίση στην οποία βυθίστηκε ο κλάδος το 2015.
»Ενθαρρυντικό, για τις επιχειρήσεις, είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των εργαζομένων αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο του 2007, ενώ οι τιμές εισροών μειώθηκαν για πρώτη φορά σε διάστημα ενός έτους.
»Ωστόσο, οι όγκοι των εισερχόμενων νέων παραγγελιών εξακολούθησαν να παραμένουν σε πλαίσια συρρίκνωσης.
»Αντίστοιχα, η παραγωγή κατέγραψε και πάλι μείωση, ενώ περιορίστηκαν περαιτέρω οι όγκοι αδιεκπεραίωτων εργασιών.
»Αν δεν υπάρξουν σημάδια ουσιαστικής βελτίωσης στους προαναφερόμενους τομείς, είναι απίθανο να σημειωθεί οποιαδήποτε έντονη οικονομική ανάπτυξη τους προσεχείς μήνες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης