Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μία αξιολόγηση, με δύο φάσεις και δύο έπαθλα – Άρχισε σήμερα το νέο ψυχόδραμα με τους επικεφαλής των θεσμών

Μία αξιολόγηση, με δύο φάσεις και δύο έπαθλα –  Άρχισε σήμερα το νέο ψυχόδραμα με τους επικεφαλής των θεσμών
Τα μέτρα που θα ζητήσει η «σκληρή» Delia από το ΔΝΤ
(upd)Ολοκληρώθηκε περί τις 21:00 σήμερα Δευτέρα 1/2 η πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για την ανάγκη μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 5/1 που θα αναχωρήσει το κουαρτέτο, να έχει υπάρξει συμφωνία στις βασικές αρχές για το ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά.
Επικεφαλής της ελληνικής πλευράς στη διαπραγματευση έχει τεθεί ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ συμμετέχουν επίσης ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Δημήτρης Λιάκος.
Το κουαρτέτο αύριο θα πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων με υπουργούς και θεσμούς, ξεκινώντας στις 11 το πρωί τελικά με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργο Κατρούγκαλο, με σκοπό βεβαίως τη συζήτηση επί της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση.
Επισημαίνεται, ότι για την ίδια ώρα είχε αρχικά προγραμματιστεί συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορο Βερναρδάκη.
Στη συνέχεια, στις 15:00 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του κουαρτέτου με τον διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ενώ για τις 19:00 έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη.
Η κυβέρνηση ρίχνεται στη μάχη για την πρώτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας με την ελπίδα ότι οι απώλειες σε πολιτικό πεδίο από τα νέα μέτρα δεν θα είναι μεγάλες, διεκδικώντας τα εξής δύο «έπαθλα»: την δόση των 5,7 δισ. ευρώ και τις αποφάσεις για τη νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.          
Η διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των δανειστών θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, με την πρώτη να έχει ήδη ξεκινήσει σήμερα το απόγευμα, και να διαρκεί μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 5/2.
Θα ακολουθήσει ένα μικρό διάλειμμα πριν οι διαβουλεύσεις με τους πιστωτές μπουν στην τελική ευθεία για το νέο «πακέτο» λιτότητας.         
Την αυλαία των συναντήσεων με τους Declan Costello από την E.E., Delia Velculescu από το ΔΝΤ, Rasmus Refer  από την ΕΚΤ και  Nicola Giammaroli από τον ΕSΜ, θα ανοίξει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι η πρώτη μέρα των επαφών θα κυλήσει σε ήπιους ρυθμούς, οι οποίοι όμως θα… αγριέψουν στη συνέχεια, όταν  οι δανειστές ανοίξουν τα χαρτιά τους επί των προτάσεων της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.
Όταν, επίσης, παρουσιάσουν τις απαιτήσεις τους  για τα «κόκκινα δάνεια» και  το δημοσιονομικό «κενό» της τριετίας 2016 – 2018 ή όταν εκθέσουν τις εκτιμήσεις τους ως προς το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και περιγράψουν το βασικό σενάριο σχετικά με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που θα εκτείνεται μέχρι το 2020.   
Όπως έχει προϊδεάσει ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici, η διαπραγμάτευση προμηνύεται ιδιαίτερα σκληρή, καθώς οι συνομιλίες «έχουν να κάνουν με πολύ δύσκολα θέματα οπότε θα χρειαστεί χρόνος για να ολοκληρωθούν».
Έτσι στις πρώτες δεκαπέντε ημέρες οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές θα αφορούν  εκκρεμότητες που έχουν υπογραφεί από το καλοκαίρι αλλά δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί, όπως είναι η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, τα νομοσχέδια για το πλαστικό και το «μαύρο» χρήμα ακόμη και το γίνεται με τα ισοδύναμα που αντικατέστησαν τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Πρόκειται για τον ΕΦΚ στο κρασί και το Τέλος των 5 λεπτών που επιβλήθηκε ανά  στήλη παιγνιδιού του ΟΠΑΠ.
Ως προς το τελευταίο, πληροφορίες αναφέρουν, ότι μετά από προσωρινό έλεγχο που έκανε η ΦΑΕΕ Αθηνών στον ΟΠΑΠ διαπιστώθηκε πως δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί το λογιστικό σχέδιο, δηλαδή δεν έχει ακόμη ανοιχτεί ο λογαριασμός όπου θα γίνεται η λογιστική εγγραφή του Τέλους από τι στήλες.
Βέβαια, η  ΟΠΑΠ Α.Ε. έχει περιθώριο μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2016 να το κάνει από τη στιγμή που η απόδοση των εισπράξεων θα πρέπει να γίνει μετά από αυτή την ημερομηνία.
Να σημειωθεί ότι το Τέλος των 5 λεπτών στα τυχερά παιγνίδια του ΟΠΑΠ είναι ένα ψηφισμένο μέτρο για το οποίο η διοίκηση του ΟΠΑΠ έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη.
Μέχρι η υπόθεση να τελεσιδικήσει θα πρέπει η εταιρία να αποδίδει κανονικά το Τέλος από κάθε στήλη.
Όλα αυτά τα ανοικτά πεδία έχουν καταγραφεί από τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών που βρίσκονται εδώ και αρκετές ημέρες στην Ελλάδα.
Άλλωστε βασικό μέλημα της τεχνικής αντιπροσωπείας ήταν περάσει από «κόσκινο» όχι μόνο τα δημοσιονομικά στοιχεία αλλά και την κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό, προκειμένου να ξεκινήσει η συζήτηση στη βάση συγκεκριμένων στοιχείων - προϋπόθεση που έθετε το κουαρτέτο για την επιστροφή στη χώρα.
Σε κάθε περίπτωση, στην πρώτη γραμμή θα βρεθεί το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, με το κυβερνητικό επιτελείο να διαμηνύει ότι παραμένει «κόκκινη γραμμή» η περικοπή των κύριων συντάξεων.
Οι δανειστές από την πλευρά τους επιμένουν να θεσπιστεί εισοδηματικό κριτήριο για τη χορήγησης της Εθνικής σύνταξης, ενώ θέλουν μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης και να μην αυξηθούν οι εισφορές.
Μπορεί το ασφαλιστικό να αποτελεί το «βαρόμετρο» για την επιτυχή έκβαση της διαπραγμάτευσης, ωστόσο δεν είναι λίγες οι υπόλοιπες δράσεις που εν δυνάμει αποτελούν πρόκριμα για μια θετική αξιολόγηση, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την ροή της χρηματοδότησης, αλλά και τη συζήτηση για το χρέος.
Στα υπόλοιπα «αγκάθια», συγκαταλέγεται η ρύθμιση των «κόκκινων δανείων», τα ενεργειακά (ΑΔΜΗΕ-ΔΕΗ), οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με έμφαση στις τράπεζες και η απελευθέρωση των αγορών.
Ειδικά για τα δημοσιονομικά, οι δανειστές δεν έχουν εγκαταλείψει τις πιέσεις για πρόσθετα μέτρα φέτος, παρά το γεγονός ότι τα φορολογικά έσοδα του 2015 υπερκάλυψαν τους αναθεωρημένους στόχους.
Τα νεώτερα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών , δείχνουν υπέρβαση 1,9 δισ. ευρώ στο σύνολο των εσόδων (μαζί με έκτακτες εισροές κονδυλίων των ΕΣΠΑ και παρακρατήσεων επιστροφών φόρων), ενώ επιμέρους τα φορολογικά έσοδα ξεπέρασαν το στόχο κατά 769 εκατ. ευρώ.
Οι δανειστές υπολόγιζαν για φέτος πρόσθετα μέτρα 900 εκατ. ευρώ (0,5% του ΑΕΠ), για να επιτευχθεί οριακό πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του έτους, με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα.
Τα οριστικά στοιχεία για τον περυσινό προϋπολογισμό που θα δημοσιοποιηθούν τον Μάρτιο (μετά το κλείσιμο του οικονομικού έτους στο τέλος Φεβρουαρίου), θα είναι αυτά που θα δείξουν αν τελικώς υφίσταται ζήτημα πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων.
Επιπλέον, σε αυτή τη διαπραγμάτευση θα οριστικοποιηθούν με τους πιστωτές και τα υπόλοιπα πρόσθετα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από το 2017 και τα οποία ανέρχονται σε 1,305 δισ. ευρώ ή στο 0,75% του ΑΕΠ.
Και ακολουθούν αυτά που θα έρθουν με τον προϋπολογισμό του 2018 και φτάνουν στα 435 εκατ. ευρώ.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της θωρεί ότι το υψηλότερο σε σχέση με τον στόχο του 2015 πρωτογενές πλεόνασμα (0,4% του ΑΕΠ σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα), μπορεί να μειώσει το «πακέτο» των νέων μέτρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί (στο σκέλος της ΕΕ) εκτιμούν πλέον ότι απαιτούνται παρεμβάσεις όχι της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ για φέτος αλλά περί το 0,2%-0,3% του ΑΕΠ, με την κυβέρνηση να επιχειρηματολογεί για μηδενικές ανάγκες και το ΔΝΤ να βλέπει πολύ ψηλότερο «κενό».
Ανάλογη είναι η θέση για τα επόμενα χρόνια με το Μνημόνιο να ορίζει 1% του ΑΕΠ μέτρα, την κυβέρνηση να βλέπει το «πακέτο» στο ήμισυ και το ΔΝΤ να επιμένει σε πολύ υψηλότερο «άνοιγμα».
Καταλυτικό ρόλο στη διαπραγμάτευση θα διαδραματίσουν και οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

(πρώτη ενημέρωση 1η Φεβρουαρίου 2015, 00:13)

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης