Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κων. Κόλλιας (Οικονομικό Επιμελητήριο): Ο δρόμος για την άνοδο του χρηματιστήριου περνάει μέσα από την ανάπτυξη

Κων. Κόλλιας (Οικονομικό Επιμελητήριο): Ο δρόμος για την άνοδο του χρηματιστήριου περνάει μέσα από την ανάπτυξη
Τι απαντά για καίρια ζητήματα της οικονομίας ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος
Ο δρόμος για την μακροχρόνια άνοδο του ελληνικού χρηματιστηρίου περνάει μέσα από την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Η αξιολόγηση θα μπορούσε να φρενάρει την πτώση και να επαναφέρει το ΧΑ σε επίπεδα υψηλότερα από τα τωρινά, αλλά η μακροχρόνια άνοδος θα έρθει με την μακροχρόνια ανάπτυξη.
Τότε τα επιτόκια θα υποχωρήσουν και η χώρα θα μπορέσει να βγει αποτελεσματικά στις αγορές, τότε θα μειωθεί η ανεργία, τότε θα αυξηθούν τα εταιρικά κέρδη, τότε θα δοθούν μερίσματα από τις εταιρείες και τότε θα έρθουν νέοι επενδυτές στο χρηματιστήριο που θα τοποθετήσουν νέα κεφάλαια αγοράζοντας μετοχές και οδηγώντας έτσι τους δείκτες και τις μετοχές υψηλότερα.
Όμως, τι πρέπει να γίνει ώστε να δούμε πραγματική ανάπτυξη για συνεχόμενα τρίμηνα, εξέλιξη που θα μείωνε αδιαμφισβήτητα σε βάθος χρόνου και τα φορολογικά βάρη από αυτούς που τα σηκώνουν εδώ και χρόνια;
Τι φταίει και τα μνημόνια δεν αποδίδουν;
Και τέλος πως βλέπουν αυτοί που γνωρίζουν και πως ερμηνεύουν την φυγή επιχειρήσεων από τη χώρα;
Τα παραπάνω ερωτήματα θέσαμε στον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, Κωνσταντίνο Κόλλια, τον οποίο το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε να παρεμβαίνει συχνά με προτάσεις προκειμένου να αποφευχθούν νέα φορολογικά βάρη, αλλά και για να έρθει γρηγορότερα η ανάπτυξη.

Ερ.: Τι πρέπει να γίνει ώστε να δούμε πραγματική ανάπτυξη με διάρκεια στην οικονομία που θα έφερνε μελλοντικά μείωση φόρων
Απ.: Εγώ θα σας το θέσω διαφορετικά, κύριε Κατικά.
Η ανάπτυξη πρέπει και μπορεί να έρθει μέσα από τη μείωση φόρων.
Με τα φυσικά και νομικά πρόσωπα να είναι εξαντλημένα από την κατακόρυφη αύξηση της φορολογίας την τελευταία εξαετία, απαιτούνται συγκεκριμένες παρεμβάσεις, όπως:
Η καθιέρωση ενός flat tax rate για όλα τα νομικά πρόσωπα στο 15% με 20%.
Η μείωση της έμμεσης φορολόγησης σε μια σειρά συντελεστών.
Η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του φόρου εισοδήματος, με το μοντέλο έσοδα μείον έξοδα για όλους τους φορολογούμενους (όπως γίνεται σήμερα με τους ελεύθερους επαγγελματίες), και με την προϋπόθεση ότι η εφορία θα αποδέχεται όλες τις δαπάνες των υπόχρεων.
Η παροχής γενναίων φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις στη χώρα μας.
Με αυτό το πακέτο παρεμβάσεων, είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη η αύξηση των εσόδων, η τόνωση της κατανάλωσης και η αύξηση των επενδύσεων και της απασχόλησης.
Κατά συνέπεια, και η αύξηση του παρονομαστή στη σχέση χρέους/ΑΕΠ.
Δηλαδή, η επαναφορά σε ανάπτυξη.
Διότι, στην κατάσταση, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η οικονομία και η αγορά, η διατήρηση αυτών των συντελεστών στα τρέχοντα επίπεδα και η εισαγωγή νέων βαρών (όπως ο πολύ υψηλός συντελεστής στο νέο τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες), μόνο να βουλιάξει ακόμα περισσότερο την οικονομία μπορεί.

Ερ.: Ποια είναι τα σημαντικότερα θέματα που στέκονται τροχοπέδη στην προσέλκυση επενδύσεων;
Απ.: Ένα είναι το βασικό θέμα σε αυτή τη συζήτηση:
Οι μεταρρυθμίσεις σε όλο το φάσμα της οικονομικής και πολιτικής ζωής της χώρας.
Διότι, ξέρετε, οι επενδυτές κοιτάζουν την περίπτωση ενός κράτους συνολικά και όχι αποσπασματικά.
Παραθέτω το τι πρέπει να γίνει, από το οποίο γίνονται εμφανή και τα εμπόδια:
Η παροχή κινήτρων για επενδύσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και την ανταμοιβή – με μορφή φορολογικών ελαφρύνσεων – του επενδυτή, που συνεχίζει να τοποθετεί τα χρήματά του στη χώρα μας.
Στο ίδιο πλαίσιο, η επιτάχυνση των διαδικασιών της υγιούς αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, σε μια περίοδο, όπου η ανεργία βρίσκεται στο 25% και στους νέους αγγίζει το 60%.
Η πραγματική αποκομματικοποίηση του δημόσιου τομέα, ώστε να επαναλειτουργήσει χωρίς αγκυλώσεις, που θυμίζουν παλαιότερες δεκαετίες, και χωρίς τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία.
Η άμεση και επί της ουσίας μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, με μακροπρόθεσμό σχέδιο, που θα ελαφρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, και όχι με ασπιρίνες, που δίνουν παράταση ζωής στον ασθενή για ένα χρόνο.
Πάνω από όλα, όμως, απαιτείται η αποκομματικοποίηση στην άσκηση οικονομικής πολιτικής.
Μόνο έτσι, θα προχωρήσουμε σε όλες αυτές τις βαθιές τομές στη χώρα – και σε πολύ περισσότερες –, μακριά από τα μικροσυμφέροντα συντεχνιών, που αποτελούν βαρίδια για τη φυγή προς τα εμπρός της οικονομίας και της χώρας ευρύτερα.

Ερ.: Σας ανησυχεί η φυγή επενδύσεων στη χώρα, όπως Eldorado, Softex αλλά και οι μικρές επιχειρήσεις που πήγαν Βουλγαρία;
Απ.: Και ποιον δεν ανησυχεί;
Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, το πρόβλημα είναι ότι, όχι μόνο δεν κάνουμε τίποτα για να αποτρέψουμε αυτή τη φυγή, αλλά – αντίθετα – με τις αποφάσεις και τις πράξεις μας ως Ελληνική Δημοκρατία, στην ουσία στρώνουμε το χαλί για την έξοδο όλων αυτών των επιχειρήσεων προς γειτονικές χώρες, και όχι μόνο.
Σίγουρα, ουδείς επιθυμεί οι αποδοχές του μέσου εργαζόμενου στην Ελλάδα να υποχωρήσουν στα επίπεδα αυτών της Βουλγαρίας. Δείτε όμως:
Αν λύσουμε όλα τα άλλα προβλήματα και στρεβλώσεις, μέσω των μεταρρυθμίσεων, που προανέφερα, τότε και οι ξένοι θα θέλουν να επενδύσουν στο πολύ αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό, και οι Έλληνες επιχειρηματίες θα έχουν πολύ λιγότερους λόγους για να μεταφέρουν την έδρα τους.

Γ.Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης