Τελευταία Νέα
old

Στο "κόκκινο" τα ελληνικά νοικοκυριά λόγω φορολογίας - 122 χιλ οικογένειες κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους

tags :
Στο
120.000 νοικοκυριά προμηθεύθηκαν τα βασικά είδη διαβίωσης μέσα από τα κοινωνικά παντοπωλεία/ ή και μέσω της κάρτας σίτισης
Η υπερφορολόγηση αλλά και ο δανεισμός αποδεικνύεται ο μεγαλύτερος βραχνάς για τις ελληνικές οικογένειες.
Ενδεικτικό της δραματικής κατάστασης που βιώνουν τα νοικοκυριά είναι ότι το 1/3 αυτών προβλέπει ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές του υποχρεώσεις και στην αποπληρωμή των δανείων του το 2016.
Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας ΜΑRC η οποία πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο του 2015 για λογαριασμό της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος ένα στα πέντε νοικοκυριά έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, ενώ μόνο το 16,4% των οφειλετών έχει καταφέρει να υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Το 12,5% των νοικοκυριών έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες.
Επίσης το 42,8% των νοικοκυριών διατηρεί αρνητικές προσδοκίες συνολικά ως προς την δυνατότητά του να καλύψει βασικές υποχρεώσεις το 2016, ενώ ένα στα δύο νοικοκυριά που στηρίζονται στη σύνταξη δηλώνουν απαισιόδοξα ως προς την ικανότητά να ανταποκριθούν στις βασικές υποχρεώσεις τους το τρέχον έτος.
Το 29,2% θεωρεί ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις, ενώ ειδικότερα, το 14,7% των νοικοκυριών δηλώνει ότι αδυνατεί να πληρώσει τους φόρους για τα ακίνητα που διαθέτει (ΕΝΦΙΑ).
Παράλληλα το 33,7% εκτιμά ότι θα δεν μπορέσει να ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις το επόμενο έτος και αυτό την ίδια στιγμή που το 1 στα 4 νοικοκυριά που διαμένουν σε ιδιόκτητο σπίτι έχουν στεγαστικό δάνειο. Ενώ ήδη 122.700 νοικοκυριά διατρέχουν άμεσο κίνδυνο να χάσουν τα σπίτια τους εξαιτίας των χρεών τους.
Μάλιστα το 15,4% εξ αυτών των οφειλετών έχουν κόκκινα δάνεια και το 25% των δανειοληπτών αυτών εκφράζουν το φόβο ότι θα χάσουν το σπίτι τους εξ αιτίας των συσσωρευμένων υποχρεώσεων όσο και των επιπρόσθετων επιβαρύνσεων που βλέπουν να έρχονται με τα νέα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα που αναμένονται.
Όσον αφορά την κατανάλωση Το 70,1% των νοικοκυριών δηλώνει ότι θα αντιμετωπίσει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα αν αυξηθούν οι τιμές στα είδη διατροφής που καταναλώνει, καθώς είναι προφανές ότι η αύξηση του ΦΠΑ που αποφασίστηκε το προηγούμενο εξάμηνο σε ευρύ φάσμα καταναλωτικών αγαθών και τροφίμων από το 13% στο 23% επιδείνωσε τη θέση των νοικοκυριών.
Επίσης στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, τουλάχιστον 120.000 νοικοκυριά προμηθεύθηκαν τα βασικά είδη διαβίωσης μέσα από τα κοινωνικά παντοπωλεία/ ή και μέσω της κάρτας σίτισης.
Τέλος, το 33,9% των νοικοκυριών, δηλαδή πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά έχουν στην οικογένεια ένα τουλάχιστο άτομο σε ανεργία, ενώ το ποσοστό της μακροχρόνιας ανεργίας αγγίζει το 80% του συνολικού αριθμού των ανέργων.
Τα νοικοκυριά που δηλώνουν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα ως κύρια πηγή εισοδήματος ανέρχονται μόλις στο 6,1% (από 12,6% το 2012), γεγονός που καταδεικνύει τη σοβαρή συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ενώ από την άλλη οι συντάξεις αποτελούν για το 51,8% των νοικοκυριών την κυριότερη πηγή εισοδήματος. Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 42,3% το 2012.

E.M
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης