Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η αναδιάρθρωση του χρέους, τα μέτρα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στη συνάντηση Τσίπρα - Lagarde

Η αναδιάρθρωση του χρέους, τα μέτρα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στη συνάντηση Τσίπρα - Lagarde
Ναι στην ελάφρυνση του χρέους, αλλά με μεταρρυθμίσεις, το μήνυμα της Lagarde στον Τσίπρα
(upd2)Η ανάγκη για αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, τα μέτρα, αλλά και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξης Τσίπρα, με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Christine Lagarde, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Παράλληλα, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΔΝΤ, η Lagarde επαναβεβαίωσε την πρόθεση του Ταμείου να σταθεί αρωγός στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για επιστροφή σε μια βιώσιμη, οικονομική ανάπτυξη, αλλά και εξυγιάνση των δημοσιονομικών της χώρας, μέσω ενός αξιόπιστου και περιεκτικού μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος.
«Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα απαιτούσε ισχυρές οικονομικές πολιτικές, όχι μόνο μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, καθώς και ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας από τους ευρωπαίους εταίρους, που θα διασφαλίσει ότι το χρέος μπαίνει σε μια βιώσιμη, καθοδική τροχιά», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΔΝΤ.

_ABP6988

Greece’s Prime Minister Alexis Tsipras meeting the Managing Director of the International Monetary Fund (IMF), Christine Lagarde (R), during a bilateral meeting at the 46th Annual Meeting of the World Economic Forum, WEF, in Davos, today.

Μαξίμου: Την ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας στην Chr. Lagarde
Την ανάγκη για έγκαιρη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Christine Lagarde, «σε κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Νταβός», σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.
Οι δύο αξιωματούχοι «είχαν μια ειλικρινή συζήτηση για την πορεία του ελληνικού προγράμματος».
Αναλυτικότερα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ότι ο χρόνος αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και συνολικά του ελληνικού προγράμματος, ενώ συμφωνήθηκε ότι οι καθυστερήσεις δεν αποτελούν στόχο καμιάς από τις δύο πλευρές.
Επίσης, συμφωνήθηκε να υπάρχει απευθείας επικοινωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ προκειμένου η κάθε πλευρά να έχει σαφή αντίληψη για τις θέσεις της άλλης.
Επιπλέον, ο έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε την κα Lagarde σχετικά με τους ελέγχους που διεξάγουν οι ελληνικές αρχές για λίστες καταθετών στο εξωτερικό.
Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι για πρώτη φορά υπάρχει πολιτική βούληση να διερευνηθούν αυτές οι υποθέσεις και όχι να συγκαλυφθούν όπως στο πρόσφατο παρελθόν, όταν ελεγχόμενα πρόσωπα απολάμβαναν πολιτικής προστασίας σε ανώτατο επίπεδο και στα οποία σήμερα έχουν επιβληθεί υψηλότατα πρόστιμα.
Τέλος, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει σημαντικό μέρος των ποσών αυτών που βρίσκονται σε καταθέσεις του εξωτερικού με τη νομοθέτηση της διαδικασίας της «αυτοκαταγγελίας».

Τα παραλειπόμενα…

Μία ώρα φέρεται να κράτησε η συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με την ισχυρή κυρία του ΔΝΤ.
Στην αρχή οι δύο αξιωματούχοι συνομίλησαν παρουσία συνεργατών, ωστόσο στη συνέχεια, και σύμφωνα με πληροφορίες, παρέμειναν μόνοι τους.
Η συζήτηση χαρακτηρίστηκε «ειλικρινής», ενώ και οι δυο συμφώνησαν πως ο χρόνος αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την ολοκλήρωση του προγράμματος και ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις.
«Δεν είναι στόχος του Ταμείου οι καθυστερήσεις», φέρεται ότι δήλωσε η Christine Lagarde.
Επί τάπητος φαίνεται ότι βρέθηκε και το ζήτημα των διαρροών, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από τις επίσημες ανακοινώσεις, με τον Αλ. Τσίπρα να τονίζει ότι δεν βοηθούν τις διαπραγματεύσεις και πρέπει να σταματήσουν, κάτι στο οποίο συμφώνησε η Lagarde κρατώντας, όμως, αποστάσεις.
Συνεργάτες της ισχυρής Γαλλίας φέρονται, άλλωστε, να υπογράμμιζαν ότι η διαρροή για το Ασφαλιστικό, σχετικά με «την αγελάδα και τη γάτα» δεν υπήρξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης