Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πλεόνασμα 1 δισ. από τον Φεβρουάριο απαιτούν προκλητικά οι δανειστές - Στα 6,091 δισ οι χρηματοδοτικές ανάγκες το 2016

Πλεόνασμα 1 δισ. από τον Φεβρουάριο απαιτούν προκλητικά οι δανειστές - Στα  6,091 δισ οι χρηματοδοτικές ανάγκες το 2016
Το  «κουαρτέτο» που πιθανότατα θα έρθει την επόμενη εβδομάδα στην Ελλάδα θα μεταφέρει στις αποσκευές του και αιτήματα για πρόσθετες παρεμβάσεις 0,5% με 0,6% του ΑΕΠ για φέτος
«Φωτιές» ανάβει στην κυβέρνηση η νέα απαίτηση - πρόκληση των δανειστών, οι οποίοι στο «παρά ένα» της πρώτης αξιολόγησης για την δόση των 5,7 δισ. ευρώ, ζητούν από την Αθήνα να έχει πετύχει από τον Φεβρουάριο κιόλας τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1 δις. ευρώ επικαλούμενοι την εισηγητική έκθεση του νέου προϋπολογισμού.   
Για την επίτευξη αυτού του άθλου θα πρέπει στο τέλος του επόμενου μήνα τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού να μην είναι λιγότερα από 8,67 δις. ευρώ και οι δαπάνες μεγαλύτερες από 9,2 δις. ευρώ.
Έτσι ώστε μετά την αφαίρεση των δαπανών για τα τόκους (1,68 δις. ευρώ) η «πυξίδα» του πρωτογενούς πλεονάσματος να δείχνει αυτό το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.                        
Στο ίδιο τελεσίγραφο οι θεσμοί διαμηνύουν ακόμη ότι η θετική εικόνα στον προϋπολογισμό θα πρέπει να διατηρηθεί και τον Μάρτιο στο πρώτο ταμείο που θα γίνει για το ενδεχόμενο λήψης συμπληρωματικού «πακέτου» μέτρων το 2016.
Δυστυχώς για τα νοικοκυριά η «πλάστιγγα» γέρνει από τώρα προς αυτήν την πλευρά.
Το  «κουαρτέτο» που πιθανότατα θα έρθει την επόμενη εβδομάδα στην Ελλάδα θα μεταφέρει στις αποσκευές του και αιτήματα για πρόσθετες παρεμβάσεις 0,5% με 0,6% του ΑΕΠ για φέτος.
Πάντως τα τεχνικά κλιμάκια θα ξεκινήσουν από σήμερα να έρχονται στην χώρα μας ενώ στην αποστολή θα συμμετέχει και ειδικό «γκρουπ» εμπειρογνωμόνων του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.        
Τα δύσκολα τώρα ξεκινούν για την κυβέρνηση και  τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο που έχει μπροστά του πολλές δύσκολες «στροφές».
Όπως αυτή με το νέο   «μαρτύριο της σταγόνας» που απειλεί την ελληνική οικονομία σε περίπτωση που η διαπραγμάτευση δεν ολοκληρωθεί μέχρι αρχές Μαρτίου που υπολογίζει η ελληνική πλευρά.     
Αυτή η «στροφή» αν συνδυαστεί με το εξής ολισθηρό σημείο: τις χρηματοδοτικές ανάγκες που έχει η χώρα, τότε αυτή μπορεί να καταστεί πολύ επικίνδυνη.
Σύμφωνα με πληροφορίες αυτές ανέρχονται για το πρώτο τρίμηνο σε 1,476 δισ. ευρώ και 6,091 δις. ευρώ συνολικά για το 2016 πλέον των τόκων και των αναγκών για έντοκα.
Αν στις πληρωμές του πρώτου τριμήνου προστεθούν οι τόκοι και τα χρεολύσια που υπολογίζονται σε 2,430 δισ. ευρώ τότε οι χρηματοδοτικές ανάγκες του προϋπολογισμού αυξάνουν στα 4 δις. ευρώ ενώ για το σύνολο του έτους εκτοξεύονται στα 13,7 δις. ευρώ από 29,3 δισ. ευρώ πέρυσι.   
Για πρώτη φορά φέτος οι πληρωμές για τόκους συνιστούν τον μεγαλύτερο βραχνά για την κυβέρνηση αφού φθάνουν συνολικά τα 5,9 δις. ευρώ, όταν οι οφειλές της χώρας προς το ΔΝΤ  φθάνουν φέτος τα 3,78 δις. ευρώ.
Ο Ιανουάριος ξεκίνησε με υποχρεώσεις 457 εκατ. ευρώ της χώρας προς το Ταμείο ενώ Φεβρουάριο και Μάρτιο θα πρέπει να καλυφθούν δόσεις 138 εκατ. ευρώ και 876 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Ακολουθούν η δόση του Απριλίου 457 εκατ. ευρώ, του Μαΐου  119 εκατ. ευρώ και του Ιουνίου 305 εκατ. ευρώ.
Ο Ιούλιος είναι ο μήνας με τις μεγαλύτερες υποχρεώσεις για τον προϋπολογισμό. 
Το ύψος αυτού του «λογαριασμού» φθάνει τα 3,66 δις. ευρώ καθώς εκτός των τόκων των 900 εκατ. ευρώ και μίας ακόμη δόσης που εκκρεμεί προς το ΔΝΤ η Αθήνα θα πρέπει να καλύψει και το «ακούρευτο» ομόλογο των 2,3 δις. ευρώ που βρίσκεται στο «χαρτοφυλάκιο» της ΕΚΤ και ωριμάζει τον συγκεκριμένο μήνα.
Τον Αύγουστο ο προϋπολογισμός πολιορκείται περισσότερο από τις πληρωμές για χρεολύσια που φθάνουν τα 186 εκατ. ευρώ και λιγότερο από το την δόση των 112 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.
Τον Σεπτέμβριο, συμβαίνει το αντίθετο (453 εκατ. ευρώ η νέα δόση προς το ΔΝΤ και 160 εκατ. ευρώ οι οφειλές για χρεολύσια). 
Τον Οκτώβριο, η χώρα παίρνει την πρώτη «ανάσα» από τις πληρωμές προς το ΔΝΤ αλλά όχι και από τους τόκους που φθάνουν τα 360 εκατ. ευρώ.
Νοέμβριο και Δεκέμβριο παίρνει «μπρος» και πάλι η μηχανή με τις πληρωμές με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ( ΟΔΔΗΧ) να εκταμιεύει αλλά 409 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό προκειμένου να ξεπληρώσει την δανειακή βοήθεια που έλαβε η Αθήνα από την Γενική Διευθύντρια του Ταμείου,Ch. Lagarde.     
Μπορεί ο «όγκος» των δανειακών υποχρεώσεων να είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με τον περσινό πλην όμως η χώρα προέρχεται ήδη από ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον και   εξουθενωμένη όπως είναι καλείται να ακολουθήσει κάτι ανάλογο.
Άλλωστε δεν μπορεί να κάνει τίποτα διαφορετικό από αυτό που επιτάσσουν οι δανειστές που ζητούν πρωτογενές  πλεόνασμα με το καλημέρα της χρονιάς.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης