Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι πολίτες μεταβιβάζουν τα ακίνητα τους για να απαλλαγούν από τους υπέρογκους φόρους

Οι πολίτες μεταβιβάζουν τα ακίνητα τους για να απαλλαγούν από τους υπέρογκους φόρους
Ο σχεδιασμός του νέου ΕΝΦΙΑ θα έχει χαρακτηριστικά Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας
«Άμυνες» στη φορομπηχτική πολιτική του κράτους ανέπτυξαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς βρήκαν τρόπους να πληρώνουν λιγότερους φόρους στο κράτος αξιοποιώντας το νομοθετικό πλαίσιο.
Το κλειδί ελάφρυνσης της φορολογίας ήταν η αναδιανομή της περιουσίας σε άλλα μέλη της οικογένειας.
Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς είπε στο bankingnews ότι η αναδιανομή της περιουσίας ήταν μια «σοφή» κίνηση διότι  έτσι μειώθηκε η συμμετοχή του συμπληρωματικού φόρου στην αξία του ακινήτου,  ενώ ο  ΕΝΦΙΑ δεν επηρεάζεται από ανάλογες κινήσεις.
Πρόσθεσε ότι θα κερδίσουν πολλαπλάσια και από τις επικείμενες αλλαγές που προετοιμάζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης , ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα επιδιώξει από τη φορολόγηση των ακινήτων να συγκεντρώσει τα πιο πολλά χρήματα από τους λίγους.
Ο σχεδιασμός του νέου ΕΝΦΙΑ θα έχει χαρακτηριστικά Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και  στην περίπτωση  που επιβεβαιωθεί το σενάριο οι λίγοι θα σηκώσουν  μέχρι  το 60% του συνολικού  φόρου των 2,65 δισ ευρώ.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία όταν η αξία της ακίνητης περιουσίας ξεπερνά τις 300.000 ευρώ ως αντικειμενική αξία ο συμπληρωματικός φόρος είναι μικρότερος αν οι δικαιούχοι είναι ενήλικες διότι η αξία του ακινήτου μοιράζεται  στο στάδιο υπολογισμού του συμπληρωματικού  φόρου ενώ να σημειωθεί  ότι αυτό δεν ισχύει όταν οι δικαιούχοι είναι ανήλικοι.
Ο υπολογισμός του φόρου για τους κατόχους ακινήτων γίνεται ημερολογιακά την πρώτη του νέου έτους.
Αν η μεταβολή γίνεται τις επόμενες ημέρες θα εμφανισθεί στο φόρο της επόμενης χρονιάς.
Το υπουργείο Οικονομικών πρόσφατα έδωσε στη δημοσιότητα το πλήθος των βεβαιώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων.
Από τις αρχές του 2014 ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων μειώθηκε σε ποσοστό 3% επί της φορολογητέας αξίας του ακινήτου από 8%  και 10%  που ήταν πριν το 2014.
Ο φόρος γονικής παροχής για αξία ακινήτου μικρότερη των 150.000 ευρώ δεν  καταβάλλονταν φόρος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το 2015 ο συνολικός αριθμός των ακινήτων που μεταβιβάστηκε ανήλθε σε 86.075.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς μόνο 5.000 μεταβιβάσεις αφορούσαν αγοραπωλησίες ακινήτων, ενώ οι υπόλοιπες στη πράξη αφορούσαν την αναδιανομή  ακίνητης περιουσίας.
Το  2014 ο αριθμός των μεταβιβάσεων ανήλθε σε 68.851 , το 2013 σε 66.071, το 2012 σε 76.859 και το 2011 σε 119.647.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων με την  εφαρμογή αρχικά του ΕΤΤΗΔΕ και  στη συνέχεια η εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ και του Συμπληρωματικού  Φόρου οι «έξυπνοι» ιδιοκτήτες ακινήτων προτίμησαν να απαλλαγούν από περιουσιακά στοιχεία τα οποία ήταν αδύνατο να διακρατηθούν.
Στελέχη της κτηματαγοράς καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ λέγοντας ότι η κατοχή ακινήτων και μάλιστα μη προσοδοφόρων, το ακίνητο πλέον  αποτελεί βάρος στον οικογενειακό προϋπολογισμό ο οποίος μειώνεται στα χρόνια των Μνημονίων.   

Νίκος  Θεοδωρόπουλος
  ntheo@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης