Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ανησυχία Dombrovskis (Κομισιόν) για τις επενδύσεις στην Ελλάδα - Τα προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση

tags :
Ανησυχία Dombrovskis (Κομισιόν) για τις επενδύσεις στην Ελλάδα - Τα προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση
Η πρώτη προϋπόθεση για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία είναι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, σημειώνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν
Την έντονη ανησυχία της Κομισιόν για την πορεία των επενδύσεων και το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή και άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές εφημερίδες.
Με αφορμή την αποχώρηση της Eldorado Gold από τις Σκουριές, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημειώνει:
Πρέπει να παραδεχθούμε ότι υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες όσον αφορά το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα.
Η πρώτη προϋπόθεση για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία είναι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και σημαντικά βήματα γίνονται για τον σκοπό αυτό και τώρα αν ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, είναι ένα μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Συγχρόνως υπάρχει ανάγκη για ένα προβλέψιμο επιχειρηματικό περιβάλλον.
Για να ανακάμψει η Ελλάδα, χρειάζεται επενδύσεις, εγχώριους επενδυτές αλλά και από το εξωτερικό.
Αυτό είναι κάτι στο οποίο πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία αν προχωρούμε προς την ανάκαμψη, και πρέπει να γίνει πολύ ξεκάθαρο στις ελληνικές αρχές – πρέπει να καλλιεργήσουν ένα θετικό επιχειρηματικό περιβάλλον.
Ερωτώμενος αν η Κομισιόν προτίθεται να κάνει κάτι γι αυτό, τόνισε:
Δεν παρεμβαίνουμε σε συγκεκριμένα ζητήματα, αλλά αυτό είναι μέρος ευρύτερων ανησυχιών που έχουμε όταν κοιτάμε τις οικονομικές προβλέψεις για το πότε και πώς μια οικονομία θα ανακάμψει, και σίγουρα το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι μέρος των ανησυχιών.
Όσον αφορά την αξιολόγηση, ο Dombrovskis στέλνει μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ότι τα «προαπαιτούμενα» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, που αρχίζει «πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα» είναι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η λειτουργία του νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και τα δημοσιονομικά.
Σχετικά με τη συζήτηση για το χρέος, ο Dombrovskis σημειώνει ότι πρέπει να υπάρξει ποσοστιαία μείωση του ελληνικού χρέους ή να βελτιωθεί το ζήτημα της εξυπηρέτησής του.
Ειδικότερα τονίζει ότι:
«Σίγουρα το ΔΝΤ βάζει τη βιωσιμότητα του χρέους ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.
Εν κατακλείδι, θα είναι μια απόφαση που θα πρέπει να πάρει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, αλλά θα πρέπει να δουν τι είδους μέτρα συζητιούνται.
Είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν την ανάλυσή μας όσον αφορά το κόστος για την εξυπηρέτηση του χρέους.
»Βεβαίως, το συμπέρασμα είναι πως το χρέος ως προς το ΑΕΠ είναι πολύ υψηλό, αλλά όταν κάποιος κοιτάξει το κόστος για την εξυπηρέτηση του χρέους, την περίοδο χάριτος, τα πολύ χαμηλά επιτόκια, τότε το κόστος για την εξυπηρέτηση του χρέους είναι πολύ πιο διαχειρίσιμο.
Είναι βασικά χαμηλότερο από το κόστος της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, ένα επιχείρημα που έχει δεχθεί το ΔΝΤ στη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους.»


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης