Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αύριο Τρίτη 12 Ιανουαρίου ανοίγουν οι προσφορές στο διαγωνισμό για το 67% του ΟΛΠ

Αύριο Τρίτη 12 Ιανουαρίου ανοίγουν οι προσφορές στο διαγωνισμό για το 67% του ΟΛΠ
Μοναδική υποψήφια φέρεται να είναι η κινεζική Cosco, με το τίμημα να αναμένεται να αγγίξει τα 400 εκατ. ευρώ για το 67% των μετοχών του ΟΛΠ
Αύριο το μεσημέρι, Τρίτη 12 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί το άνοιγμα των προσφορών για τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς από το ΤΑΙΠΕΔ.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η κινεζική Cosco, η οποία και έχει επιβεβαιώσει ότι κατέθεσε προσφορά, εκτιμάται ότι θα είναι η μοναδική υποψήφια.
Ειδικότερα, πληροφορίες θέλουν τους Δανούς της Maersk που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον τελικά να υποχώρησαν, καθώς έχουν στο στόχαστρο το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στη σχετική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για τον Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, με τις δεσμευτικές προσφορές για την πώληση του ΟΛΘ να αναμένονται σε τρεις μήνες.
Η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ αποτελεί ένα ακόμη μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση, μετά την πρόσφατη υπογραφή εντός του Δεκεμβρίου 2015 της σύμβασης με την Fraport για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ που θα ξεκινήσει στις 11:00 π.μ. της Τρίτης πρόκειται να ανοιχτούν οι δεσμευτικές προσφορές των «μνηστήρων» για τον ΟΛΠ, καθώς και οι φάκελοι με τις αποτιμήσεις που έχουν διενεργήσει δύο εταιρείες συμβούλων.
Στη συνέχεια, οι προσφορές θα συγκριθούν με την υψηλότερη από τις δύο αποτιμήσεις των συμβούλων.
Θεωρείται δεδομένο ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα ζητήσει βελτιωμένη προσφορά από το νικητή της διαδικασίας και αυτό, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς είναι το πιο κρίσιμο σημείο της διαπραγμάτευσης, γιατί η κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι «δεν ξεπουλάει, αλλά μοσχοπουλάει».

Προσφορά

Οι τελευταίες εκτιμήσεις μιλούν για προσφορά εκ μέρους της Cosco για το 67% των μετοχών του ΟΛΠ που ίσως αγγίξει τα 400 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που ο Οργανισμός αποτιμάται στο Χ.Α. σε 350 εκατ. ευρώ.
Εφόσον ο διαγωνισμός έχει αίσιο τέλος, ο επενδυτής θα αποκτήσει αρχικά το 51% των μετοχών του ΟΛΠ, ενώ το υπόλοιπο 16% συνδέεται με την υλοποίηση επενδύσεων, ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ σε εύρος πενταετίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης