Τελευταία Νέα
Οικονομία

Από το κακό στο χειρότερο - Εφεδρικό «πακέτο» μέτρων ύψους 1 δισ. ευρώ ζητούν οι δανειστές για το 2016

Από το κακό στο χειρότερο - Εφεδρικό «πακέτο» μέτρων ύψους 1 δισ. ευρώ ζητούν οι δανειστές για το 2016
Το εφεδρικό «πακέτο» λιτότητας είναι ανεξάρτητο των μεγάλων ανατροπών που θα έρθουν με το νέο ασφαλιστικό
Ποδαρικό με πρόσθετα μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ στην οικονομία κάνει το 2016.
Πριν καλά ακόμη προλάβει να μπει ο νέος χρόνος και οι δανειστές έχουν ήδη διαμηνύσει στην κυβέρνηση για τη λήψη συμπληρωματικού «πακέτου» μέτρων πλέον των 5,7 δις. ευρώ που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός.  
Πρόκειται για παρεμβάσεις οι οποίες φθάνουν στο 0,5% με 0,6% του ΑΕΠ και θα αποτελέσουν σύμφωνα με τους θεσμούς ένα είδος «δεκανίκι» για τον προϋπολογισμό και το νέο Μεσοπρόθεσμο (2017 -2020) έναν «εφεδρικό αγωγό» εισροής φορολογικών εσόδων, σε περίπτωση που κάποια από τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί, όπως είναι η αύξηση των συντελεστών στον ΦΠΑ από το 13% στο 23% και η επιβολή Ειδικού Τέλους 5 λεπτών ευρώ σε κάθε στήλη παιγνιδιού του ΟΠΑΠ, δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα.
Το εφεδρικό «πακέτο» λιτότητας είναι ανεξάρτητο των μεγάλων ανατροπών που θα έρθουν με το νέο ασφαλιστικό και με το οποίο θα εξοικονομούνται δαπάνες ύψους 1,75 δισ. ευρώ  που αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ. 
Θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο με την αναμόρφωση των φόρων σε εισόδημα και περιουσία που θα οδηγήσει χιλιάδες φορολογούμενους στο ταμείο της εφορίας.
Οι αλλαγές θα αφορούν κλίμακες, συντελεστές, αφορολόγητα ποσά ακόμη και φοροαπαλλαγές που γλίτωσαν από το «λεπίδι» των δύο προηγούμενων Μνημονίων.
Οι αποφάσεις για το νέο φορολογικό θα ληφθούν μέσα στον Φεβρουάριο και έπειτα από διάλογο που θα έχει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης με τους αρμόδιους φορείς.
Στη διάρκειά του θα διερευνηθεί εάν θα παρασχεθεί αφορολόγητο ύψους 5.000 ευρώ και στους ελεύθερους επαγγελματίες προκειμένου να μετέχουν και αυτοί στο «παιχνίδι» με το πλαστικό χρήμα το οποίο απευθύνεται σε μισθωτούς και συνταξιούχους.
Κεντρικό σημείο αυτού του διαλόγου θα αποτελέσουν οι παρεμβάσεις στους φόρους εισοδήματος και ακινήτων. Δεν θα αλλάξουν μόνο οι συντελεστές αλλά και οι κλίμακες με τις οποίες θα φορολογηθούν τα εισοδήματα του 2016.
Ειδικά στο εισόδημα, η νέα κλίμακα για μισθωτούς-συνταξιούχους θα είναι προοδευτικότερη, δηλαδή θα έχει περισσότερα κλιμάκια και στόχος είναι να υπάρξει μετατόπιση των βαρών προς αυτούς που έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα.
Στα μείον της νέας κλίμακας είναι η ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης.
Άλλες αλλαγές που «ψήνονται» είναι στα τεκμήρια διαβίωσης, στις φοροαπαλλαγές, στον νέο φόρο ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), για τον οποίο, παρά το μεσοσταθμικό «κούρεμα» του 20% στις αντικειμενικές αξίες που διέταξε το ΣτΕ, δεν μεταβάλλεται ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ.
Το 2016 θα είναι δυσκολότερο και για τους αγρότες καθώς η προκαταβολή φόρου εισοδήματος που θα πληρώσουν το 2016 θα είναι αυξημένη από το 55% στο 75%, ενώ μεγαλύτερος θα είναι και ο φορολογικός πέλεκυς μετά την αύξηση του συντελεστή από το 13% στο 20%.
Στην ίδια μοίρα θα βρεθούν και όσοι εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια, αφού οι φόροι που θα πληρώσουν φέτος θα είναι υψηλότεροι κατά 142,2 εκατ. ευρώ.
Στους μεγάλους ζημιωμένους του 2016 θα είναι και χιλιάδες κάτοικοι που διαμένουν σε ακριτικά νησιά.
Και αυτό γιατί από την 1η Ιουνίου του 2016 θα καταργηθεί το καθεστώς του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ σε μία νέα ομάδα νησιών.
Το μέτρο έχει προηγηθεί (από 1ης Οκτωβρίου του 2015) για τα εξής έξι αιγαιοπελαγίτικα νησιά: Θήρα, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο και Σκιάθο.

(πρώτη ενημέρωση 4 Ιανουαρίου 2016, 00:31)

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης