Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εγκρίθηκε η υποδόση του 1 δισ. ευρώ από το EuroWorking Group - Στις 21 Δεκεμβρίου η εκταμίευση προς την Ελλάδα

Εγκρίθηκε η υποδόση του 1 δισ. ευρώ από το EuroWorking Group - Στις 21 Δεκεμβρίου η εκταμίευση προς την Ελλάδα
Διορία έως αύριο στην ελληνική κυβέρνηση για να ολοκληρώσει τη διαδικασία εφαρμογής των προαπαιτούμενων
(upd2) Την υπό όρους εκταμίευση της υποδόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ, ενέκρινε σήμερα, Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου, το EuroWorking Group.
Ειδικότερα, μετά την απόσυρση του νομοσχεδίου για το παράλληλο πρόγραμμα από την κυβέρνηση, οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης ενέκριναν την εκταμίευση της δόσης των 1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, δόθηκε προθεσμία μίας ημέρας, έως αύριο Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εφαρμογής των προαπαιτούμενων έτσι ώστε η απόφαση για την εκταμίευση να ληφθεί από το Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας τη Δευτέρα το πρωί.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε εκκρεμότητα βρίσκεται ακόμη η δημοσίευση της υπουργικής απόφασης για τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr
Αποσύρει τελικά η ελληνική κυβέρνηση το «παράλληλο πρόγραμμα» μετά τη δυσφορία των δανειστών.
Τα κοινωνικά μέτρα θα κατατεθούν εκ νέου στη Βουλή μετά τις γιορτές και αφού υπάρξει συνεννόηση με τους εκπροσώπους των θεσμών.
Οι θεσμοί έκριναν ότι το παράλληλο πρόγραμμα δεν είναι κοστολογημένο και ότι μπορεί να υπονομεύσει το τρίτο πρόγραμμα που εφαρμόζει η Αθήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες την απόσυρση του παράλληλου προγράμματος θα εισηγηθεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης στη διάρκεια της συνεδρίασης του Euro Working Group.
Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη σύσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο έχει τίτλο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις» το οποίο είχε καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση, περιλαμβάνει δράσεις για την ανακούφιση των πολιτών από τις συνέπειες της ανθρωπιστικής κρίσης.

Στις 15:00 θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης ύψους 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της, σύμφωνα με την ίδια, η έκθεση θα κατατεθεί στην Ομάδα Εργασίας του Eurogroup (EWG) η οποία και θα «λάβει τις αποφάσεις» για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ.
Η έκθεση των επικεφαλής των θεσμών για την υιοθέτηση των 13 προαπαιτούμενων που περιλαμβάνονται στη δεύτερη λίστα και ψηφίστηκαν από την ελληνική βουλή, είναι θετική.
Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών εξέφρασαν τη δυσφορία τους για το «παράλληλο πρόγραμμα» της ελληνικής κυβέρνησης.
Πρόκειται για τις κοινωνικές παροχές τις οποίες κατέθεσε η κυβέρνηση χωρίς να έχει λάβει την έγκριση των θεσμών.
Την Ελλάδα εκπροσωπεί στο Euro Working Group ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης.
Μετά την έγκριση από το EWG θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ESM προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση.

M.X.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης