Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα αγκάθια μεταξύ κυβέρνησης - θεσμών για το νέο ταμείο των αποκρατικοποιήσεων - Μέχρι μέσα Δεκεμβρίου η σύσταση του

tags :
Τα αγκάθια μεταξύ κυβέρνησης - θεσμών για το νέο ταμείο των αποκρατικοποιήσεων - Μέχρι μέσα Δεκεμβρίου η σύσταση του
H Γερμανία έχει αναγάγει το ζήτημα του νέου Ταμείου σε μείζονος σημασίας
Η δομή του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων και το πώς θα διαμορφωθεί το πλαίσιο της διακυβέρνησής του αναμένεται να αποτελέσουν τα δύο μεγαλύτερα «αγκάθια» στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων που θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής της Κυριακής, Αθήνα και θεσμοί έχουν διαμορφώσει έναν αρχικό οδικό χάρτη για το πώς θα μπορούσε να στηθεί το νέο Ταμείο και ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα. Οι λεπτομέρειες, ωστόσο, θα καθοριστούν από την Ομάδα Δράσης (Task Force) που θα πρέπει να συσταθεί έως τα μέσα Δεκεμβρίου (προαπαιτούμενη δράση).
Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, προκύπτει ότι το διοικητικό συμβούλιο του νέου Ταμείου θα έχει έξι μέλη, τα οποία θα είναι μοιρασμένα ως προς το ποιοι θα τα ορίζουν, ενώ πρόεδρος θα είναι πρόσωπο της επιλογής των δανειστών. Παρά, όμως, τις πρώτες συζητήσεις που έχουν γίνει, όλα είναι ακόμα στον αέρα.
Από τη μία πλευρά, η Γερμανία έχει αναγάγει το ζήτημα του νέου Ταμείου σε μείζονος σημασίας.
Υπενθυμίζεται ότι τα έσοδα που μελλοντικά θα έχει το Ταμείο από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θα λειτουργούν ως εγγύηση σε περίπτωση μη αποπληρωμής των νέων δανείων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Οι έως τώρα συζητήσεις των δύο πλευρών επί του θέματος έχουν καταλήξει στο εξής μοντέλο δόμησης και διακυβέρνησης του νέου Ταμείου:
- Θα υπάρχει ένα 6μελές εποπτικό συμβούλιο (Supervisory Board) που θα είναι «πάνω» από το διοικητικό συμβούλιο του νέου Ταμείου.
Τα 3 μέλη αυτού θα ορίζονται από τους δανειστές και τα άλλα 3 μέλη από την ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, ο πρόεδρος -που θα έχει και την καθοριστική ψήφο σε περίπτωση ισοψηφίας επί ενός θέματος- θα είναι ορισμένος από τους δανειστές.
-Το νέο Ταμείο θα έχει ως «θυγατρικές» το ΤΑΙΠΕΔ, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και την ΕΤΑΔ, αν και η τελευταία εξετάζεται να απορροφηθεί στο Ταμείο.
- Το ΤΑΙΠΕΔ θα έχει ως έργο είτε την υλοποίηση ολόκληρου του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί, είτε τις 9 αποκρατικοποιήσεις που έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.
- Θα δημιουργηθεί και ένα «συμβούλιο ειδικών» (Board of Experts), το οποίο θα λειτουργεί παράλληλα με το εποπτικό συμβούλιο και θα παρέχει συμβουλές στη διοίκηση του νέου Ταμείου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης