Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε θέση μάχης κυβέρνησης – δανειστές για τη νέα λίστα προαπαιτούμενων – Τι περιλαμβάνει

Σε θέση μάχης κυβέρνησης – δανειστές για τη νέα λίστα προαπαιτούμενων – Τι περιλαμβάνει
Το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2016-2019 θα κατατεθεί αρχές Δεκεμβρίου στη Βουλή
Τα «αγκάθια» της δεύτερης δέσμης προαπαιτούμενων βάζουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης κυβέρνηση και δανειστές, μετά την έγκριση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ και το «πράσινο φως» για την εκταμίευση από τον ESM των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (περίπου 6 δισ. ευρώ σύμφωνα με κύκλους του οικονομικού επιτελείου).
Σύμφωνα με τα μηνύματα που εξέπεμψε το Eurogroup της Δευτέρας, οι δανειστές αφήνουν μεγαλύτερα περιθώρια για διαπραγματεύσεις γύρω από το καυτό ζήτημα του ασφαλιστικού.
Οι μεγάλες ανατροπές στον τομέα των συντάξεων θα συζητηθούν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του νέου Μνημονίου, η οποία ναι μεν θα ξεκινήσει εντός του Δεκεμβρίου, αλλά ουσιαστικά θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2016.
Σταδιακά φαίνεται ότι θα προχωρήσουν και οι παρεμβάσεις στο φορολογικό, με μετάθεση για τις αρχές του νέου έτους των επώδυνων μέτρων της αύξησης της φορολογίας των αγροτών και των εισοδημάτων από ενοίκια, της ενσωμάτωσης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα και της κατάργησης των τελευταίων φοροαπαλλαγών (κοστίζουν 3 δισ. στον προϋπολογισμό).
Στο μεσοδιάστημα, η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει ως τα μέσα Δεκεμβρίου τη δεύτερη ομάδα προαπαιτούμενων μέτρων, η οποία θα οδηγήσει στην εκταμίευση 1 δισ. ευρώ.
Το «πακέτο» δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί πλήρως, αλλά θα περιλαμβάνει την εφαρμογή της στρατηγικής που συμφωνήθηκε για τα «κόκκινα» δάνεια, το νέο Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο, την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ, καθώς και το πλαίσιο λειτουργίας του νέου Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
Η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε, επίσης, να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ξεμπλοκάρουν έργα που συγχρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), όπως το μετρό και οι αυτοκινητόδρομοι.
Η πρώτη αξιολόγηση θα είναι, πάντως, εξαιρετικά δύσκολη για την κυβέρνηση από τη στιγμή που το ΔΝΤ εμμένει στη λήψη πρόσθετων μέτρων ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι των επόμενων ετών, δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στο ασφαλιστικό.
Το Ταμείο μπορεί να μη μετέχει χρηματοδοτικά στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης των 86 δισ. ευρώ από τη στιγμή που δεν έχει ξεκαθαρίσει το «τοπίο» με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, πλην όμως ο ρόλος του Τεχνικού Συμβούλου του δίνει τη δυνατότητα για τέτοιου είδους παρατηρήσεις.
Μετά ένα μεγάλο διάστημα εξονυχιστικού ελέγχου στα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού, τα τεχνικά κλιμάκια του Διεθνούς Οργανισμού αποφάνθηκαν ότι πλέον των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί απαιτείται άλλο 1,35 δισ. ευρώ το 2016 για να μην «εκτροχιαστεί» ο προϋπολογισμός και απειληθεί ο στόχος για πλεόνασμα 0,53% του ΑΕΠ ή 919 εκατ. ευρώ.
Μένει να δούμε αν η συμβουλή για νέα μέτρα του ΔΝΤ αποτυπωθεί και στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2016-2019, το οποίο θα κατατεθεί αρχές Δεκεμβρίου στη Βουλή και στοχεύει σε πρωτογενές έλλειμμα 349 εκατ. ευρώ ή 0,2% του ΑΕΠ για το 2015.

M. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης