Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εγκρίθηκε από Eurogroup και ESM η δόση των 2+10 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα - Ζητούν νέα μέτρα έως τα μέσα Δεκεμβρίου

Εγκρίθηκε από Eurogroup και ESM η δόση των 2+10 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα - Ζητούν νέα μέτρα έως τα μέσα Δεκεμβρίου
Το σημερινό 23/11 Eurogroup θα δώσει - και τυπικά - το πράσινο φως για την άμεση εκταμίευση των 2,1 δισ και 10 δισεκ. για τις τράπεζες
(upd9) Νέα μέτρα έως τα μέσα Δεκεμβρίου ζητά από την Ελλάδα το Eurogroup, με τον επικεφαλής Jeroen Dijsselbloem να τονίζει στην συνέντευξη Τύπου ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να τα υλοποιήσει».
Ειδικότερα, τόσο το Eurogroup, όσο και νωρίτερα το ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκριναν την εκταμίευση της υποδόσης των 2+10 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, ωστόσο υπογράμμισαν την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, θέτοντας, μάλιστα, ως χρονικό ορίζοντα τα μέσα του ερχόμενου Δεκεμβρίου.

Η επίσημη ανακοινώση του Eurogroup αναφέρει αναλυτικά: 

Το Eurogroup χαιρετίζει την ολοκλήρωση του πρώτου σετ με τα προαπαιτούμενα και την εφαρμογή των μέτρων για τον χρηματοπιστωτικό τομέα που είναι απαραίτητα για μια επιτυχή διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης από τις ελληνικές αρχές.
Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση των κύριων προκλήσεων που η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει και την αποκατάσταση σε ένα βιώσιμο δρόμο.
Επέτρεψε επίσης το ΔΣ του ESM να εγκρίνει σήμερα, Δεύτερα 23 Νοεμβρίου, την δεύτερη εκταμίευση, ύψους 32 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της πρώτης δόσης του προγράμματος διάσωσης.
Όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των σημαντικών ελληνικών τραπεζών, χαιρετίζουμε τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων των stress tests της ΕΚΤ.
Μέχρι στιγμής, όλες οι σημαντικές τράπεζες ήταν σε θέση να αντλήσουν επαρκή ιδιωτικά κεφάλαια για να καλύψουν το AQR και το βασικό σενάριο, ενώ δύο από αυτές κάλυψαν, επίσης, το δυσμενές σενάριο.
Η συνεισφορά των ιδιωτών επενδυτών στην αύξηση κεφαλαίου είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις που ορίστηκαν από το Eurogroup στις 14 Αυγούστου.
Το EWG συμφώνησε, με βάση τη θετική αξιολόγηση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, ότι πληρούνται οι απαραίτητες πολιτικές προϋποθέσεις, ώστε να εκταμιευτεί η δόση των 10 δισ. ευρώ, που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση και την εξυγίανση των τραπεζών.
Η επίσημη απόφαση της μεταφοράς των κεφαλαίων στο ΤΧΣ θα πρέπει να ληφθεί από το ΔΣ του ESM, όπως απαιτείται, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις για τις κρατικές ενισχύσεις για κάθε περίπτωση χωριστά.
Η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης διεξάγεται σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία EBRD και τις αποφάσεις του Eurogroup της 14ης Αυγούστου.
Το Eurogroup επιβεβαιώνει πως οι προληπτικές ανακεφαλαιοποιήσεις έχουν προσωρινό χαρακτήρα και ότι τα έσοδα που θα προκύψουν από τη μελλοντική πώληση των συμμετοχών του ΤΧΣ, καθώς και άλλων κεφαλαιακών μέσω που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο αυτής της ανακεφαλαιοποίησης, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του ESM, αμέσως μόλις γίνουν διαθέσιμα, πάντα με βάση τις αποφάσεις του Eurogroup της 14ης Αυγούστου.
Γενικά, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι ένα σημαντικό βήμα προς την αποκατάσταση της ευρωστίας του ελληνικού τραπεζικού τομέα, διασφαλίζοντας έτσι τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα.
Αυτό, όμως, απαιτεί περαιτέρω αποφασιστικές προσπάθειες από τις ελληνικές αρχές να αντιμετωπίσουν τα τρωτά σημεία που απομένουν, ιδίως εκείνων που απορρέουν από το υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).
Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών για τη σταθερή εφαρμογή της στρατηγικής των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.
Χαιρετίζουμε επίσης την επιβεβαίωση τους ότι η αποτίμηση της εμπορικής αξίας των ακινήτων, στο πλαίσιο της νομοθεσίας περί αφερεγγυότητας των νοικοκυριών, θα πρέπει να διενεργείται από ανεξάρτητους ελεγκτές, υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδα.
Θα στρέψουμε τώρα την προσοχή μας στα επόμενα στάδια του προγράμματος ESM και να καλούμε τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τις εργασίες με τα θεσμικά όργανα σχετικά με ένα δεύτερο και τελευταίο σετ από προαπαιτούμενα στο πλαίσιο της πρώτης δόσης και τα μέτρα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Χαιρετίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να ολοκληρώσουν ένα δεύτερο σετ από προαπαιτούμενα έως τα μέσα του Δεκεμβρίου και να λάβει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις που απαιτούνται για την εξάλειψη των σημείων συμφόρησης σε σημαντικά έργα, συμπεριλαμβανομένου του μετρό, αυτοκινητόδρομοι, περιβάλλον, που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ και την ΕΤΕπ.

Moscovici: Οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν λιγότερα από 10 δισ. – Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου το 2ο πακέτο μέτρων

Χαιρέτισε την έγκριση και από το Eurogroup της εκταμίευσης της δόσης 2 + 10 δισ. ευρώ ο γάλλος Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ Pierre Moscovici, ο οποίος τόνισε ότι οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες δεν θα χρειαστούν ολόκληρο το ποσό.
Οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν λιγότερα από 10 δισ. ευρώ, είπε χαρακτηριστικά ο Μoscovici ενώ αναφερόμενος στα επόμενα βήματα της Ελλάδας, εξήγησε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ψηφίσει στη Βουλή και το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων μέχρι τα μέσα του Δεκεμβρίου του 2015.

Regling (ESM): Το χρέος της Ελλάδος είναι βιώσιμο, θα χρειαστούν λιγότερα από 86 δισ - Αύριο 24/11 η εκταμίευση της δόσης των 2 δισ

Το χρέος της Ελλάδος μπορεί να καταστεί βιώσιμο σε ένα περιβάλλον υψηλότερης ανάπτυξης και προνομιακού δανεισμού από τον ESM, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Klaus Regling μετά το πέρας του Eurogroup της Δευτέρας 23 Νοεμβρίου 2015.
Ο ίδιος ανέφερε ότι ενδέχεται να μην απαιτηθούν όλα τα 86 δισ. ευρώ του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδος, λόγω των μικρότερων αναγκών για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Ταυτόχρονα τόνισε ότι αύριο 24 Νοεμβρίου θα εκταμιευθεί η δόση των 2 δισεκ. από την Ελλάδα.

Dijsselbloem: Χαιρετίζουμε την δέσμευση της Ελλάδος να ολοκληρώσει το 2ο πακέτο προαπαιτούμενων μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου

Χαιρετίζουμε την δέσμευση της Ελλάδος να ολοκληρώσει το 2ο πακέτο προαπαιτούμενων μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου του 2015 ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup J Dijsselbloem ενώ διευκρίνησε ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε την πρώτη φάση αξιολόγησης επιτυχώς και για τον λόγο αυτό έλαβε και το πράσινο φως για την δόση.
Ωστόσο ο επικεφαλής του Eurogroup ήταν σαφής, η Ελλάδα δεσμεύτηκε ότι θα τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της και θα λάβει νέα δέσμη προαπαιτούμενων μέτρων έως τα μέσα Δεκεμβρίου του 2015 όπου θα συμπεριλαμβάνεται και το κεφαλαιώδες ζήτημα του ασφαλιστικού.
Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στην Ελλάδα, τόνισε ότι η διαδικασία ολοκληρώνεται επιτυχώς.

Dombrovskis (Κομισιόν): Η Ελλάδα να εστιάσει στο 2ο πακέτο προαπαιτούμενων και στην επόμενη αξιολόγηση

Στα επόμενα βήματα της Ελλάδας μετά και την έγκριση των πρώτων δόσεων 2 + 10 δισ. ευρώ στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Valdis Dombrovskis.
«Τα επόμενα βήματα της Ελλάδας είναι να ολοκληρωθεί το 2ο πακέτο προαπαιτούμενων μέχρι τη μέση του Δεκεμβρίου, η προετοιμασία της αξιολόγησης και η αποτελεσματική χρήση των ευρωπαϊκών πόρων» είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Η επίσημη ανακοίνωση του ESM για την υποδόση των 2+10 δισ αναφέρει τα εξής:

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας εξουσιοδότησε για την εκταμίευση των 2 δις ευρώ στην Ελλάδα.
Η απόφαση αυτή ακολουθεί την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου δανειακού προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης.
Η δόση των 2 που εγκρίθηκε σήμερα 23/11 θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για την εξυπηρέτηση του χρέους, καθώς και για συμψηφισμό οφειλών και τη συγχρηματοδότηση έργων που χρηματοδοτούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ.
Ο διευθύνων Σύμβουλος του ESM, Klaus Regling, δήλωσε:
«Η σημερινή απόφαση για την εκταμίευση  2 δις από τον ESM προς την Ελλάδα   αντανακλά τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για το πρόγραμμα που υλοποιείται και περιλαμβάνει πλήθος μεταρρυθμίσεων.
Οι μεταρρυθμίσεις εστιάζονται στον χρηματοπιστωτικό τομέα που είναι σημαντικές για την διαδικασία ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Αν η εφαρμογή του προγράμματος παραμείνει σταθερή, είμαι πεπεισμένος ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του ελληνικού λαού θα τους επιτρέψουν να κάνουν ορατή πρόοδο και να πετύχουν μια υγιή ανάκαμψης».
Τα 2 δισ ευρώ είναι η δεύτερη εκταμίευση του αρχικού δανείου υπο-δόση των 16 δισ ευρώ που εγκρίθηκε τον Αύγουστο του 2015.
Το πρώτο μέρος αυτής της υπο-δόσης, 13 δισ εκταμιεύθηκε στις 20 Αυγούστου.
Το υπόλοιπο 1 δισεκ. ευρώ  θα είναι διαθέσιμο προς εκταμίευση μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης σειράς προαπαιτούμενων και αξιολόγησης. 
Αυτό είναι μέρος του προγράμματος ESM για την Ελλάδα συνολικού ύψους 86 δισ ευρώ  που εγκρίθηκε στις 19 Αυγούστου 2015.

Dombrovskis: O ESM έδωσε το πράσινο φως για την εκταμίευση 2 δισ. στην Ελλάδα - Η σκληρή δουλειά ανταποδίδει

Την ικανοποίησή του για την έγκριση από τον ESM της πρώτης υποδόσης 2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα εξέφρασε ο αντιοπρόεδρος της Κομισιόν Valdis Dombrovskis.
«O ESM έδωσε το πράσινο φως για την εκταμίευση 2 δισ. στην Ελλάδα.
Η σκληρή δουλειά ανταποδίδει.
Είναι σημαντικό να συνεχιστεί η πρόοδος» είπε χαρακτηριστικά ο V. Dombrovskis.

Regling (ESM): Οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η Ελλάδα, θα επιτρέψουν την οικονομική της ανάκαμψη

Πεπεισμένος για την επικείμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο επικεφαλής του ESM Klaus Regling.
Πιο συγκεκριμένα, ο Regling τόνισε: «Είμαι σίγουρος ότι η ελληνική κυβέρνηση αλλά και οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των ανθρώπων θα τους επιτρέψει να προχωρήσουν σε ορατή πρόοδο προς την κατεύθυνση μιας υγιούς ανάκαμψης» της ελληνικής οικονομίας.

Το πράσινο φως από το Euro Working Group

Το Euro Working Group της Παρασκευής 20 Νοεμβρίου έδωσε το πράσινο φως και επιβεβαίωσε την πρόοδο που υπήρξε.
 «H Ελλάδα εκπλήρωσε όλες τις μεταρρυθμίσεις του πρώτου πακέτου που είχαν συμφωνηθεί με τους πιστωτές, δεδομένο που ανοίγει το δρόμο για την Αθήνα να λάβει την επόμενη δόση» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem στο Reuters.
«Το EWG στις 20/11 συμφώνησε πως η Ελλάδα ολοκλήρωσε το πρώτο σετ προαπαιτούμενων αλλά και τα μέτρα που είναι αναγκαία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup.
Πρόσθεσε πως η συμφωνία θα επιτρέψει στον ESM να αποφασίσει και για την μεταφορά κεφαλαίων που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ο ESM διαθέτει ήδη 10 δισ. ευρώ για αυτό το σκοπό.
Είχε προηγηθεί η θετική εισήγηση του EuroWorking Group για την εκταμίευση της δόσης 2+10 δισ ευρώ στην Ελλάδα, αφού το κουαρτέτο των δανειστών αξιολόγησε θετικά την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου, την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου, από τη Βουλή.
Πιο συγκεκριμένα, «ευρεία συμφωνία» επί της εφαρμογής των προαπαιτούμενων επιτεύχθηκε στο πλαίσιο του σημερινού EuroWorking Group σύμφωνα με πηγές της ευρωζώνης.
Η «έκθεση συμμόρφωσης» των θεσμών, η οποία σύμφωνα με τις αρμόδιες πηγές ήταν θετική, ολοκληρώθηκε στις 20/11 και παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.
Στο μεταξύ, εγκρίθηκε και τυπικά η εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. και της μεταφοράς των αναγκαίων, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κεφαλαίων στο ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης