Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταθάκης: Δύσκολος συμβιβασμός - Επιτυχία η διατήρηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας για το 60%

Σταθάκης: Δύσκολος συμβιβασμός - Επιτυχία η διατήρηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας για το 60%
Η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει αναπροσαρμογή της μηνιαίας δόσης στεγαστικών με την τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου και το εισόδημα
Επιτυχία χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, το γεγονός ότι διατηρείται το ποσοστό προστασίας της πρώτης κατοικίας για τουλάχιστον το 60% των δανειοληπτών.
Ωστόσο παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση κατέληξε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό.
Ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει αναπροσαρμογή της μηνιαίας δόσης στεγαστικών με την τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου και το εισόδημα.
Και πρόσθεσε ότι εάν δεν μπορεί ο δανειολήπτης να καλύψει το δάνειο του, αίρεται η προστασία με την τράπεζα να καλείται να εφαρμόσει τον κώδικα
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, ο δανειολήπτες χωρίζονται σε κατηγορίες.
Η πρώτη κατηγορία δανειοληπτών, το 25%, έχει απόλυτη προστασία.
Στη δεύτερη κατηγορία υπάρχει πολύ ισχυρή προστασία.
Το δάνειο αναπροσαρμόζεται και η δόση που πρέπει να αποπληρώνει ένα νοικοκυριό προσδιορίζεται από ένα νέο όρο, την τρέχουσα εμπορική αξία.
Κατά κανόνα η τρέχουσα εμπορική αξία είναι χαμηλότερη σήμερα από ότι πριν από 5-6 χρόνια και κατ' επέκταση αυτό είναι το κόστος που θα φέρει η τράπεζα.
Αν για κάποιο λόγο το εισόδημα δεν μπορεί να καλύψει τις δόσεις, το συγκεκριμένο δάνειο παραπέμπεται στον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών, η τράπεζα αποφασίζει πώς θα αναδιαρθρώσει το δάνειο.
Αίρεται όμως η προστασία, εάν δεν υπάρξει συμφωνία, και διατηρεί η τράπεζα το δικαίωμα για πιο σκληρά μέτρα.
Ο υπουργός σημείωσε ότι υπάρχουν πολύ χαμηλά όρια στις δόσεις, οι οποίες θα διαμορφώνονται στο 5-10% των εισοδημάτων τους και το υπόλοιπο θα το συμπληρώνει το κράτος.
Έτσι, σε ένα σύνολο 400.000 κόκκινων δανείων, το 40% θα παραμένει τελείως ακάλυπτο, ένα 35% θα προστατεύεται μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορεί να πληρώνει δόση που θα καθορίζεται μέσα από μια εξωδικαστική διαδικασία, ενώ για το 25% των φτωχότερων δανειοληπτών θα προβλεφθεί και ένα στεγαστικό επίδομα –θα δαπανηθούν 100 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2016- έτσι ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης