Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τσακαλώτος: Φόρος σε κρασί και τυχερά παιχνίδια - Όλη η συμφωνία για τους πλειστηριασμούς - Νέο EWG στις 20/11

Τσακαλώτος: Φόρος σε κρασί και τυχερά παιχνίδια - Όλη η συμφωνία για τους πλειστηριασμούς - Νέο EWG στις 20/11
Ο υπουργός χαρακτήρισε θετικές τις δηλώσεις από την Κομισιόν και δύσκολη τη διαπραγμάτευση, με μοχλό πίεσης την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Την επιβολή φόρου στο κρασία και στα τυχερά παιχνίδια ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη συνέντευξη τύπου κατά την οποία παρουσιάστηκε η συμφωνία με τους δανειστές. 
Αποφασίσαμε μια μικρή επιβάρυνση στην κατανάλωση οίνου.
Η επιβάρυνση θα είναι 30-40 σεντς η φιάλη, ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος. 
Όσον αφορά τα τυχερά παιχνίδια ο υπουργός εξήγησε:
Ο φόρος θα είναι στη στήλη των παιχνιδιών και μπορεί να είναι και μεγαλύτερος επειδή δεν γνωρίζουμε όλα τα παιχνίδια.
Ωστόσο τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στη εκπαίδευση είναι το μόνο προαπαιτούμενο που δεν έχει ολοκληρωθεί, μπορεί να είναι στο νομοσχέδιο αλλά μπορεί να πάει για αργότερα. Δεν θεωρείται μεγάλο ζήτημα.
Σήμερα το πρωί το Euro Working Group επικύρωσε ότι υπήρξε συμφωνία με τους θεσμούς, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Ο υπουργός χαρακτήρισε θετικές τις δηλώσεις από την Κομισιόν και δύσκολη τη διαπραγμάτευση, με μοχλό πίεσης την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Συμφωνήσαμε και για τα κόκκινα δάνεια.
Είναι η στρατηγική, δεν απαιτείται νομοθετικό έργο - Ο υπουργός ανέφερε ότι υπήρξε συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών και για τα κόκκινα δάνεια.
Όπως διευκρίνισε υπήρξε συμφωνία για τη στρατηγική και δεν απαιτείται νομοθετικό έργο.
«Θα τη δουλεύουμε εν καιρώ», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, την Πέμπτη το βράδυ θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, ενώ την Παρασκευή θα συνεδριάσει εκ νέου το EWG για επιβεβαίωση.
Τα 2 δισ. μπορούν να απελευθερωθούν για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου, τόνισε, ενώ σημείωσε ότι οι θεσμοί θα είναι εδώ και την Παρασκευή.
«Θα συζητήσουμε την παρακάτω πορεία», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Είμαστε πολύ κοντά στην έναρξη της συζήτησης για το χρέος, ανέφερε ο υπουγός Οικονομικών.
Ο κ. Τσακαλώτος ανακοίνωσε ότι η θητεία του νέου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων θα είναι δύο χρόνια και όχι πέντε που ήταν η προηγούμενη θητεία.
Σημειώνεται ότι στις 3 Νοεμβρίου του 2015 το www.bankingnews.gr έγραφε ότι «στο «μάτι» του οικονομικού επιτελείου έχουν μπει τα τυχερά παιγνίδια του ΟΠΑΠ, ιδίως το «ΚΙΝΟ», στην αναζήτησή του για τα ισοδύναμα του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση».

Σταθάκης: Δύσκολος συμβιβασμός - Επιτυχία η διατήρηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας για το 60%
Επιτυχία χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, το γεγονός ότι διατηρείται το ποσοστό προστασίας της πρώτης κατοικίας για τουλάχιστον το 60% των δανειοληπτών.
Ωστόσο παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση κατέληξε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό.
Ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει αναπροσαρμογή της μηνιαίας δόσης στεγαστικών με την τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου και το εισόδημα.
Και πρόσθεσε ότι εάν δεν μπορεί ο δανειολήπτης να καλύψει το δάνειο του, αίρεται η προστασία με την τράπεζα να καλείται να εφαρμόσει τον κώδικα
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, ο δανειολήπτες χωρίζονται σε κατηγορίες.
Η πρώτη κατηγορία δανειοληπτών, το 25%, έχει απόλυτη προστασία.
Στη δεύτερη κατηγορία υπάρχει πολύ ισχυρή προστασία.
Το δάνειο αναπροσαρμόζεται και η δόση που πρέπει να αποπληρώνει ένα νοικοκυριό προσδιορίζεται από ένα νέο όρο, την τρέχουσα εμπορική αξία.
Κατά κανόνα η τρέχουσα εμπορική αξία είναι χαμηλότερη σήμερα από ότι πριν από 5-6 χρόνια και κατ' επέκταση αυτό είναι το κόστος που θα φέρει η τράπεζα.
Αν για κάποιο λόγο το εισόδημα δεν μπορεί να καλύψει τις δόσεις, το συγκεκριμένο δάνειο παραπέμπεται στον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών, η τράπεζα αποφασίζει πώς θα αναδιαρθρώσει το δάνειο.
Αίρεται όμως η προστασία, εάν δεν υπάρξει συμφωνία, και διατηρεί η τράπεζα το δικαίωμα για πιο σκληρά μέτρα.
Ο υπουργός σημείωσε ότι υπάρχουν πολύ χαμηλά όρια στις δόσεις, οι οποίες θα διαμορφώνονται στο 5-10% των εισοδημάτων τους και το υπόλοιπο θα το συμπληρώνει το κράτος.
Έτσι, σε ένα σύνολο 400.000 κόκκινων δανείων, το 40% θα παραμένει τελείως ακάλυπτο, ένα 35% θα προστατεύεται μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορεί να πληρώνει δόση που θα καθορίζεται μέσα από μια εξωδικαστική διαδικασία, ενώ για το 25% των φτωχότερων δανειοληπτών θα προβλεφθεί και ένα στεγαστικό επίδομα –θα δαπανηθούν 100 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2016- έτσι ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης