Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στο 98% η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2007-2013 – Κίνδυνος να χαθούν κονδύλια

tags :
Στο 98% η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2007-2013 – Κίνδυνος να χαθούν κονδύλια
Με κανονικούς ρυθμούς και χωρίς καθυστερήσεις γίνονται οι πληρωμές
Στο 98% φθάνει αυτή τη στιγμή η απορρόφηση των κονδυλίων του τρέχοντος ΕΣΠΑ 2007-2013, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου με τη γενική διευθύντρια Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. Σαρλίνα Βίτσεβα.
Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, η επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με τα capital controls αλλά και οι πρόσφατες αποφάσεις της Ε.Ε. για την αύξηση της κοινοτικής συμμετοχής στο πρόγραμμα, έχουν ως αποτέλεσμα οι πληρωμές σήμερα να γίνονται με κανονικούς ρυθμούς και χωρίς καθυστερήσεις.
Ωστόσο, σημείωσε ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι να χαθούν κονδύλια σε προγράμματα όπως η διαχείριση των απορριμμάτων και το πρόγραμμα πληροφορικής και επικοινωνίας, αν και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία και αυτών των προγραμμάτων μέχρι τέλος του έτους, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία κατάθεσης στην Ε.Ε. του εθνικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων στο οποίο προβλέπονται οι πιο πρόσφατες τεχνολογίες, όπως η ανακύκλωση, η διαλογή στην πηγή, έργα μεγάλης κλίμακας κ.λπ.
Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, είναι εφικτός ο στόχος να μη χαθούν πόροι.
Νωρίτερα η γενική διευθύντρια στην ομιλία της για το ίδιο θέμα, στην 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ 2014 - 2020, είχε σημειώσει ότι η χώρα μας τον επόμενο ενάμιση μήνα «πρέπει να τρέξει με την ταχύτητα του φωτός» για κάποια προγράμματα καθώς εάν δεν εκταμιευτούν κονδύλια από το ΕΣΠΑ, τότε η χρηματοδότηση των έργων που θα γίνουν - καθώς αποτελούν υποχρεώσεις της χώρας μας- θα προχωρήσει με εθνικούς πόρους από το 2016.
Κατά την ομιλία του στην 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ 2014 - 2020 ο υφυπουργός, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν νέες προσκλήσεις έργων στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ.
Η Σαρλίνα Βίτσεβα από την πλευρά της ανέφερε ότι το γεγονός πως 32% του νέου ΕΣΠΑ θα γίνει απευθείας μέσω των περιφερειών είναι πολύ θετικό στοιχείο ενώ σημείωσε ότι «αν και είμαστε στο 98% της απορρόφησης δεν έχουμε φτάσει στον τελικό στόχο καθώς έχουμε ακόμη εκκρεμότητες.
Έχουμε ενάμιση μήνα μέχρι να ολοκληρωθεί το έτος και πρέπει να μειωθούν οι κίνδυνοι... Οφείλουμε να εργαστούμε για την έγκαιρη παράδοση και ολοκλήρωση και ένας από τους τομείς έμφασης αφορά τον περιβαλλοντικό κλάδο και τις παράνομες χωματερές, που πρέπει να ασχοληθούμε με αυτό με την ταχύτητα του φωτός».
Στη συνέντευξη Τύπου λίγη ώρα μετά η ίδια ανέφερε ότι η χώρα μας δεν έχει καταθέσει εγκαίρως, εντός χρονοδιαγραμμάτων, το εθνικό σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά σημείωσε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος και σε διαφορετική περίπτωση και πάλι η ΕΕ, όπως είπε, θα σταθεί στο πλάι της χώρας μας, που θα τα προωθήσει πλέον με εθνικούς πόρους.
Πρόσθεσε ότι υπάρχει σκεπτικισμός και για τα καταλληλότερα χρηματοδοτικά εργαλεία για να επιτευχθεί υψηλή μόχλευση σε μεγάλη ταχύτητα, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις προσπάθειες της κυβέρνησης στην καταπολέμηση της απάτης, του οικονομικού εγκλήματος και της διαφθοράς.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης