Τελευταία Νέα
Οικονομία

Dijsselbloem: Υπάρχει συμφωνία σε πολλά θέματα - Αναζητείται λύση στο πρόβλημα των NPLs - Έκτακτο EWG την Τρίτη 17/11

Dijsselbloem: Υπάρχει συμφωνία σε πολλά θέματα - Αναζητείται λύση στο πρόβλημα των NPLs - Έκτακτο EWG την Τρίτη 17/11
Πρόκειται για τον τελικό γύρο επαφών, που έχει ως στόχο την επίτευξη συμφωνίας, ώστε να ξεκινήσει το EuroWorking Group που θα εγκρίνει τη δόση των 10+2 δισ. ευρώ
(upd11) Πυρετώδεις είναι οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, προκειμένου να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες, με το θέμα των κόκκινων δανείων να παραμένει πρόβλημα, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στο Hilton μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόσταση της ελληνικής πλευράς με τις αξιώσεις των δανειστών είναι ακόμα μεγάλη, με τους συναρμόδιους  υπουργούς να αποχωρούν από το Μαξίμου για νέο γύρο διαπραγματεύσεων και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να ξεκαθαρίζει ότι τα μικρά δάνεια δηλαδή δάνεια των νοικοκυριών, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, δεν θα πρέπει να περάσουν σε ξένα funds.
Πάντως, μαραθώνιες ήταν και χθες οι συνομιλίες μεταξύ των δυο πλευρών σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, καθώς ξεκίνησαν από τις 12 το μεσημέρι και έγινε προσωρινή διακοπή μερικών ωρών, στη διάρκεια των οποίων το οικονομικό επιτελείο πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στο μεταξύ, το EuroWorking Group αναμένεται να διεξαχθεί την Τρίτη 17 Νοεμβρίου, ενώ για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup J.  Dijsselbloem.

Πηγές ΥΠΟΙΚ: Στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατευθεί η λαϊκή κατοικία σε ποσοστό που θα φτάνει στο 60%

Συνεχίζονται μέχρι αυτή την ώρα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών και σύμφωνα με πληροφορίες, καταβάλλεται κάθε προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει σύντομα συμφωνία που θα αφορά το “νόμο Κατσέλη” και τα επιχειρηματικά δάνεια.
Όπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατευθεί η λαϊκή κατοικία σε ποσοστό που θα φτάνει στο 60%, ενώ σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας για να προστατευθούν νοικοκυριά που ήταν συνεπή στις υποχρεώσεις τους, σε μεγάλο ποσοστό, και σήμερα αδυνατούν να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις δόσεις τους.
Θα πρέπει, βέβαια, να έχουν διάθεση συνεργασίας.
Επιπλέον, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα υπάρξουν μέτρα και κριτήρια να μην προστατευτούν όσοι σκοπίμως, εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία, δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, ενώ θα μπει πλαφόν στον αριθμό των πλειστηριασμών που θα μπορεί να προχωρά η τράπεζα μέσα σ’ ένα χρόνο.
Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιος πληροφορίες, θα υπάρχουν κριτήρια που θα αφορούν την αντικειμενική αξία της κατοικίας, το ετήσιο εισόδημα, ενώ δεν θα υπάρξει κανένα κριτήριο ένταξης στο “νόμο Κατσέλη” που θα αφορά τα συνολικά χρέη του δανειολήπτη.

Στο Μαξίμου το οικονομικό επιτελείο

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης που συμμετείχε από χθες νωρίς στο νέο γύρο των διαπραγματεύσεων σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, αποχώρησε λίγο μετά τις 22:00 από το Μέγαρο Μαξίμου, όπως είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και πλέον έχει επιστρέψει για τη συνέχιση των συνομιλιών με τους δανειστές.
Αυτό που φαίνεται ότι εξακολουθεί να αποτελεί αγκάθι στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών, είναι το θέμα των κόκκινων δανείων και μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρόβλημα είναι η μεταβίβασή τους σε funds, κάτι που βρίσκει αντίθετη την ελληνική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόσταση της ελληνικής πλευράς με τις αξιώσεις των δανειστών είναι ακόμα πάρα πολύ μεγάλη, με τους δυο υπουργούς να αποχωρούν από το Μαξίμου για νέο γύρο διαπραγματεύσεων και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να ξεκαθαρίζει ότι τα μικρά δάνεια, δάνεια των νοικοκυριών, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, να μην πρέπει να περάσουν σε ξένα funds.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι στόχος είναι να κλειδώσει απόψε η συμφωνία.
Όπως ανέφεραν άλλες πηγές, υπάρχει πίεση των θεσμών στα ανοικτά θέματα των πλειστηριασμών και των κόκκινων δανείων, καθώς ζητούν πώληση πακέτων σε ξένα funds.

Έκτακτο EuroWorking Group την Τρίτη 17 Νοεμβρίου

Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα βλέπει ο πρόεδρος του Eurogroup J.  Dijsselbloem, o οποίος τονίζει ότι υπάρχει συμφωνία σε πολλά θέματα και συγκεκριμένα και στις 100 δόσεις όσο και τα ισοδύναμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση. 
Ο J. Dijsselbloem προανήγγειλε έκτακτο EuroWorking Group την Τρίτη 17/11, το οποίο και αναμένεται να εγκρίνει την δόση των 10+2 δισ ευρώ.
Σήμερα, Κυριακή ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές με στόχο την επίτευξη συμφωνίας κυρίως στο θέμα των "κόκκινων" δανείων και των πλειστηριασμών που αποτελούν και τα μεγαλύτερα "αγκάθια" ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Οι χθεσινές (Σάββατο 14/11), μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, μεταξύ Αθήνας και δανειστών, που ολοκληρώθηκαν μετά τις 2 τα ξημερώματα της Κυριακής, απέβησαν άκαρπες.
Ωστόσο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπήρξε σύγκλιση σε πολλά μέτωπα όπως τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και για τις 100 δόσεις.
Στο επίκεντρο των νέων, σημερινών διαπραγματεύσεων αναμένεται να βρεθούν τα «κόκκινα δάνεια» και οι πλειστηριασμοί που αποτελούν και τα μεγαλύτερα "αγκάθια". 
Κυβερνητικές πηγές πάντως, αναφέρουν ότι δεν υπάρχει καμία εμπλοκή και ότι η πρόταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας καλύπτει το 60%. 
Πρόκειται για τον τελικό γύρο αυτών των επαφών, που έχει ως στόχο την επίτευξη συμφωνίας, ώστε σήμερα να ξεκινήσει το EuroWorking Group που θα εγκρίνει τη δόση των 10+2 δισ. ευρώ.

Πλειστηριασμοί Α΄κατοικίας

Ειδικά στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με πληροφορίες που υπάρχουν, το εισοδηματικό κριτήριο για μια οικογένεια κυμαίνεται στα επίπεδα των 30.000 ευρώ, το οποίο θα καθορίζεται με βάση έναν συντελεστή επί των εύλογων δαπανών διαβίωσης, που ανέρχονται στις 16.160 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια.
Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, ο συντελεστής, ο οποίος θα βαίνει μειούμενος σε βάθος τριετίας, θα είναι για το πρώτο έτος 1,7, το 2016 θα πέσει στο 1,6 και στο 1,5 το 2017, κατεβάζοντας έτσι το εισοδηματικό κριτήριο στα επίπεδα των 25.000 ευρώ. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει τη θέσπιση ενός σταθερού συντελεστή στο 1,6, ο οποίος θα ισχύσει όλη την τριετία.
Την ίδια ώρα, το όριο που δέχεται η ελληνική πλευρά για την αντικειμενική αξία του ακινήτου έχει υποχωρήσει στις 180.000 ευρώ, με προσαύξηση 50.000 ευρώ για το ζευγάρι και 25.000 ευρώ για το παιδί, φτάνοντας έως τις 305.000 ευρώ για μια πενταμελή οικογένεια και το σύνολο των οφειλών στις 200.000 ευρώ.
Το θέμα των πλειστηριασμών αναμένεται να «κλειδώσει» στην σημερινή συνάντηση του οικονομικό επιτελείο με τους επικεφαλής του κουαρτέτου στην διάρκεια της οποίας θα ρυθμιστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες που θα έχει η νέα διάταξη.
Η ίδια σημαντική προσέγγιση έχει σημειωθεί στα ζητήματα της ρύθμισης 100 δόσεων και του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Σε ό,τι αφορά τις 100 δόσεις, η ελληνική πλευρά φαίνεται πως δέχεται τον σταδιακό περιορισμό της περιόδου χάρητος για οφειλέτες που χάνουν μια πληρωμή.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η προθεσμία μπορεί να διαμορφωθεί στις 30 μέρες το πρώτο εξάμηνο του 2016 και στις 15 μέρες στο δεύτερο μισό του έτους, ενώ από το 2017 όποιος δεν πληρώνει εγκαίρως μια δόση θα αποβάλλεται αμέσως από τη ρύθμιση.

Τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και η ανακεφαλαιοποίηση 

Για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, μοναδικό ισοδύναμο θα είναι η επιβολή τέλους 0,05 ευρώ σε όλα τα τυχερά παιγνίδια μετά το «πράσινος φως» που άναψαν οι Βρυξέλλες για το μέτρο.
Το νέο τέλος πάντως θα προκαλέσει νομική διελκυστίνδα με την διοίκηση του ΟΠΑΠ που έχει απειλήσει ότι θα προσφύγει τη δικαιοσύνη ενώ επί ποδός είναι και ο κλάδος των Πρακτόρων.
Εφόσον οι προβλέψεις για συμφωνία το αργότερο σήμερα το βράδυ επιβεβαιωθούν, τότε θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του Euro Working Group την Κυριακή που θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση του ποσού των 2+10 δισ. ευρώ ( υποδόση + «πακέτο» ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών).
Βέβαια τα χρήματα αυτά δεν θα δοθούν αμέσως στην Ελλάδα.
Αυτά θα αποδεσμευτούν αμέσως μετά την ψήφιση των νέων μέτρων από το ελληνικό κοινοβούλιο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο πρόκειται να κατατεθεί Δευτέρα βράδυ στην Βουλή για να ψηφιστεί το αργότερο μέχρι την Πέμπτη.
Να σημειωθεί ότι για να μπορέσουν οι τράπεζες να έχουν πρόσβαση στα 10 δις. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης θα πρέπει η κυβέρνηση να περάσει σε αυτό το νομοσχέδιο μια σειρά διατάξεων για τον τραπεζικό τομέα.
Μεταξύ αυτών, είναι και η νέα απαίτηση των δανειστών, οι οποίοι στο θέμα των «κόκκινων» δανείων ζητούν να συμπεριληφθεί και πρόβλεψη για μελλοντική μεταβίβαση των μετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στις τράπεζες, στο νέο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
Σε ότι αφορά το κουαρτέτο οι 4 επικεφαλής θα παραμείνουν και κάποιες μέρες ακόμη στην Αθήνα, με στόχο να καθοριστούν και τα επόμενα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να κλείσουν μέχρι τις αρχές Δεκέμβρη και τα οποία συνδέονται με το τελευταίο 1 δις. ευρώ της δόσης.
Αυτό το πακέτο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει μεγάλες ανατροπές σε Ασφαλιστικό και στους φόρους εισοδήματος και ακινήτων.

Μ. Χριστοδούλου 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης