Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στα 300 εκατ. ευρώ το ποσό που θέλει να επενδύσει στις ελληνικές τράπεζες το IFC της Παγκόσμιας Τράπεζας

Στα 300 εκατ. ευρώ το ποσό που θέλει να επενδύσει στις ελληνικές τράπεζες το IFC της Παγκόσμιας Τράπεζας
Η Ελλάδα στον επενδυτικό χάρτη του Διεθνή Τραπεζικού Οργανισμού
Η Ελλάδα εισέρχεται εκ νέου στον επενδυτικό «μικροσκόπιο» της World Bank Group (Παγκόσμια Τράπεζα) μετά από 24 χρόνια αφού η τελευταία της επενδυτική παρέμβαση είχε πραγματοποιηθεί το 1991.
Σε ειδική εκδήλωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών παραβρέθηκαν στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας και αναφέρθηκαν στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει ο Διεθνής Τραπεζικός Οργανισμός για την χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεών.
Όμως έθεσαν προϋποθέσεις και ανάμεσα σε αυτές ήταν να προχωρήσει η κυβέρνηση το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής οικονομίας που παραμένει «κλειστή» αφού δεν εμφανίζει στοιχεία ανταγωνισμού.
Στο περιθώριο όμως της εκδήλωσης ανώτερο στέλεχος της World Bank Group αποκάλυψε ότι η θυγατρική τους εταιρεία με την επωνυμία Διεθνής Εταιρεία Χρηματοδοτήσεων IFC αναμένει το «πράσινο φώς» από το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας για να προχωρήσει στην τοποθέτηση κεφαλαίων ύψους 300 εκατ. ευρώ στις συστημικές τράπεζες μέσω της ανακεφαλαιοποίησης που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ο Dirk Reineerman Manager υπεύθυνος της Νότιας Ευρώπης είπε για τα προβλήματα αδειοδότησης των επιχειρήσεων και παρά τις όποιες προσπάθειες που έχουν γίνει, ακόμη παραμένει μία δύσκολη υπόθεση η έκδοση και άδεια λειτουργίας.
Τόνισε ότι πρέπει να επανέλθει η εμπιστοσύνη των επενδυτών έναντι της χώρας και των επιχειρήσεων.
Ως σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης από το 2012, ο κ Dirk Reineerman πρότεινε να θεσπιστεί ένα κατώτατο ελάχιστο κοινωνικό εισόδημα για την προστασία της μεσαίας τάξης η οποία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης βρέθηκε σε πιο χαμηλά εισοδηματικά … σκαλοπάτια.
Επίσης έχουν ζητήσει να καταγραφούν όλα τα επιδόματα που δίνονται στους πολίτες για να γνωρίζουν έτσι οι φορολογούμενοι ποιους πληρώνουν και γιατί;
Αφιέρωσε μέρος της ομιλίας τους στην κοινωνική σταθερότητα η οποία είναι αναγκαία για τη βελτίωση της οικονομίας ενώ διατύπωσε κάποιους φόβους και το ενδεχόμενο εκδήλωσης κοινωνικής έκρηξης εξαιτίας της μείωσης των εισοδημάτων.
Από την πλευρά του ο κ. Dimitris TsitsiragosVice President IFC ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει στις αγορές το συντομότερο δυνατό, είναι ο μόνος τρόπος για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Στη συνέχεια η Παγκόσμια Τράπεζα θα συμβάλει με την τεχνογνωσία της και με τις οικονομικές της δυνατότητες στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος της χώρας.
Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας παραμένει ζητούμενο παρά τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια.
Οι επενδύσεις θα φέρουν την ανάπτυξη και η ανάπτυξη με τη σειρά της τις θέσεις εργασίας.
Φέτος η θυγατρική εταιρεία της Παγκόσμιας Τράπεζας η IFC πραγματοποίησε άμεσες επενδύσεις ύψους 12 δισ δολάρια και επιπλέον 6 δισ. δολάρια έγιναν με πρόγραμμα αναχρηματοδότησης.
Το ανώτερο στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας ο κ.Patrizio Pagano ανέλυσε τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο ένας και μοναδικός στόχος είναι να υποχωρήσει κάτω από το 3% το όριο της φτώχειας σε Ινδία και Κίνα μέχρι το2030 διότι σήμερα υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με 1,9 δολάρια την ημέρα.
Τόνισε ότι ο Διεθνής Τραπεζικός Οργανισμός χρηματοδότησε έργα αξίας 60 δισ δολαρίων το 2015, και διευκρίνισε ότι πρόκειται για ένα σχετικά μικρό κεφάλαιο σε σχέση με τις ροές των ιδιωτικών κεφαλαίων που υπάρχουν στην παγκόσμια αγορά
Οι επενδύσεις σε χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου ανήλθαν φέτος στο 1 δις δολάρια.
Ο κ.Patrizio Pagano ανέφερε ότι η Ελλάδα με βάση την κατάταξη σε διεθνείς Οργανισμούς βρίσκεται στην 60η θέση ενώ τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια αναζητούν χώρες που βρίσκονται πιο χαμηλά από την 20η θέση για να τοποθετήσουν τα χρήματά τους.
Την εκδήλωση έκλεισε ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σωκράτης Λαζαρίδης αφού ευχαρίστησε τα στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Χ.Α. για τον προσανατολισμό των εισηγμένων επιχειρήσεων και την επέκταση των δραστηριοτήτων τους σε αγορές του εξωτερικού.

Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης