Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΟΟΣΑ: Ύφεση -1,4% στην ελληνική οικονομία το 2015 - Απαραίτητη η ανακεφαλαιοποίηση

tags :
ΟΟΣΑ: Ύφεση -1,4% στην ελληνική οικονομία το 2015 - Απαραίτητη η ανακεφαλαιοποίηση
Η ανεργία το 2015 θα φτάσει το 25,2% και το 2016 στο 24,8%
Επί τα χείρω αναθεωρεί τις εκτιμήσεις του για την ελληνική οικονομία ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), καθώς πλέον εκτιμά ότι θα υπάρξει ύφεση -1,4% το 2015 και -1,2% το 2016, από ανάπτυξη +0,1% και +2,3% αντίστοιχα που εκτιμούσε τον Ιούνιο.
Ειδικότερα, στην φθινοπωρινή έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 190% το 2015, από 187,9% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, ενώ το 2016 θα φτάσει το 200%, από 187,6% που εκτιμούσε τον Ιούνιο.
Η ανεργία το 2015 θα φτάσει το 25,2% και το 2016 στο 24,8%, ενώ τον Ιούνιο εκτιμούσε ότι η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 25,7% και 24,7% αντίστοιχα τα δύο έτη.

Embedded image permalink

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η ανάπτυξη στην Ελλάδα αναμένεται να κερδίσει κάποια ώθηση κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016, καθώς η εμπιστοσύνη και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ενδεχομένως να ενισχύσουν τις εξαγωγές και τις επενδύσεις.
Ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα λόγω της πολύ αρνητικής κατάστασης της οικονομίας.
Η ανεργία θα μειωθεί, αλλά μόνο σταδιακά, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία των προσπαθειών για τη μείωση της φτώχειας, αναφέρει ο ΟΟΣΑ.
Ενώ η ανάπτυξη είναι θεμελιώδους σημασίας για τη μείωση της επιβάρυνσης του τεράστιου δημόσιου χρέους μεσοπρόθεσμα, και η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων είναι κρίσιμης σημασίας καθώς θα εξασφαλιστεί η ομαλή χρηματοδότηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.
Η ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, είναι ένα απαραίτητο συστατικό αυτής της προσπάθειας, αναφέρει ο ΟΟΣΑ.
Η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η άρση των ελέγχων κεφαλαίου θα ανακουφίσουν τα οικονομικά προβλήματα και έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη.
Οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων, επίσης, θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση θα μειώσουν τον κανονιστικό φόρτο και θα ενισχύσουν την ικανότητα των κοινωνικών προγραμμάτων για την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης