Τελευταία Νέα
Οικονομία

Νέα μέτωπα με δανειστές (πλειστηριασμοί ) και με την διοίκηση του ΟΠΑΠ (φόρος στα τυχερά παιγνίδια) ανοίγει η κυβέρνηση

Νέα μέτωπα με δανειστές (πλειστηριασμοί ) και με την διοίκηση του ΟΠΑΠ (φόρος στα τυχερά παιγνίδια) ανοίγει η κυβέρνηση
Ποια μέτωπα μένουν ανοιχτά στη διαπραγμάτευση Ελλάδας - δανειστών λίγο πριν από την τελική ευθεία για το κρίσιμο Eurogroup
Σε ναρκοπέδιο κινείται η κυβέρνηση με την απόφαση της να επιβάλει τέλος 0,05 ευρώ σε όλα τα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ -ως ισοδύναμο για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση- προκαλώντας νομική διελκυστίνδα με τη διοίκηση του Οργανισμού.
Ταυτόχρονα, η εμμονή της να μην υποβάλει νέα πρόταση για τους πλειστηριασμούς διαμορφώνει σκηνικό σύγκρουσης με τους δανειστές, οι οποίοι ξαφνικά εγείρουν θέμα ακόμη και για τον νόμο της ανακεφαλαιοποίησης που ψηφίστηκε το περασμένο Σάββατο - μετά από εξαντλητικές διαπραγματεύσεις.
Αυτά συμβαίνουν λίγο πριν από την ευθεία για το κρίσιμο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, που θα «ζυγίσει» την πρόοδο της Αθήνας στα τέσσερα ακανθώδη προαπαιτούμενα που εκκρεμούν.
Μετά το «τελεσίγραφο» Moscovici -«πρώτα τα μέτρα και μετά η υποδόση»- οι δύο πλευρές έχουν επισπεύσει τις συζητήσεις που γίνονται μέσω τηλεδιασκέψεων και με ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων, με στόχο να βρεθούν κοινά αποδεκτές λύσεις στα εξής ζητήματα: «κόκκινα» δάνεια και προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς μέσω του νόμου Κατσέλη, φορολογικά ισοδύναμα για να μην επιβληθεί ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, αλλαγές στις 100 δόσεις, γενόσημα φάρμακα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες βράδυ πραγματοποιήθηκε νέα πολύωρη τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των δανειστών, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες σήμερα και αύριο, προκειμένου να καταστεί εφικτή η εξεύρεση λύσης μέσα στο Σαββατοκύριακο, έτσι ώστε να υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα.
«Υπάρχει και από τις δύο πλευρές θέληση να κλείσουν όλα μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας, ακόμα και με συμφωνία κυρίων για κάποια πεδία», αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές των θεσμών, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια θετική έκθεση προόδου η οποία θα ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των 2 δισ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο αγκάθι είναι αυτό των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. Κατά πληροφορίες, η Αθήνα αρνείται να υποβάλει νέα πρόταση από αυτήν που προβλέπει τετραπλάσιο όριο εισοδήματος (έως 35.000 ευρώ) από αυτό των θεσμών (8.180 ατομικό και έως 23.947 για πενταμελή οικογένεια) και τριπλάσιο όριο αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας (έως 325.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά) έναντι 120.000 ευρώ που υποστηρίζουν οι πιστωτές.
«Γκρίζα ζώνη» αποτελούν και τα ισοδύναμα που θα εξουδετερώσουν το μέτρο του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και τα φροντιστήρια.
Ενώ η κυβέρνηση βάδιζε αρχικά με το μοναδικό ισοδύναμο της αύξησης της φορολογίας στη στήλη του ΚΙΝΟ (ΟΠΑΠ) κατά 0,05 ευρώ, η οποία από το 0,50 ευρώ θα αυξηθεί στα 0,55 ευρώ, στη συνέχεια άλλαξε ρότα με πηγές από το υπουργείο να κάνουν λόγο για αύξηση της φορολογίας φόρου σε όλα τα τυχερά παιχνίδια του Οργανισμού (ΚΙΝΟ, Τζόκερ, Λόττο).
Το σχέδιο της καθολικής φορολόγησης διαψεύστηκε αργότερα από το υπουργείο, αν και όπως άλλες πηγές αναφέρουν ότι σε αυτό φαίνεται να καταλήγει η κυβέρνηση από τη στιγμή που δεν υπάρχει άλλη δεξαμενή για να βρει τα 330 εκατ. ευρώ που αναζητά.
Χθες, υπήρξε νέα συνάντηση ανάμεσα στις δύο πλευρές (ελληνικό Δημόσιο - ΟΠΑΠ) στη διάρκεια της οποίας έγιναν γνωστές οι κυβερνητικές προθέσεις και με τη διοίκηση του ΟΠΑΠ να υποστηρίζει ότι αυτές δεν είναι σύννομες.
Πηγές από τον Οργανισμό αναφέρουν ότι η σύμβαση που έχει υπογράψει το ελληνικό τσεχικό fund Emma Delta με το Δημόσιο δεν προβλέπει αύξηση της φορολογίας στα παίγνια και ότι μία τέτοια κίνηση αντιβαίνει στη σύμβαση παραχώρησης της ΟΠΑΠ.
Επιπλέον θα οδηγήσει σε μείωση του τζίρου και των ακαθάριστων κερδών της εταιρείας επί των οποίων επιβάλλεται σήμερα ο υψηλότερος φορολογικός συντελεστής στην Ευρώπη 30%, επηρεάζοντας έτσι τα έσοδα που έχει το κράτος από τον χώρο. Μετά από αυτά, η διοίκηση του ΟΠΑΠ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη Δικαιοσύνη.
Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στις 100 δόσεις, εκτός από τα επιτόκια που άλλαξαν προς το χειρότερο από 3% σε 5%, θα μειωθούν και οι δόσεις για όσους φορολογούμενους αποδειχθεί ότι έχουν αυτή τη δυνατότητα.
Όλα αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να ρυθμιστούν μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας, που αξιωματούχος της Ε.Ε. το χαρακτήρισε ως το πρώτο μεγάλο πολιτικό «τεστ» της κυβέρνησης.
Μάλιστα ο ίδιος αξιωματούχος, υποστήριξε ότι τα 10 δισ. ευρώ που βρίσκονται σε λογαριασμό του ESM και προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, συνδέονται με την ολοκλήρωση της δεύτερης λίστας προαπαιτούμενων και όχι με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Η δεύτερη λίστα προαπαιτουμένων έπρεπε ήδη να έχει οριστικοποιηθεί και να βρίσκεται και αυτή στο στάδιο της υλοποίησης. Διαδικαστικά, το κουαρτέτο, πρέπει να συντάξει θετική έκθεση προόδου με βάση την συμφωνία που θα επιτευχθεί και μετά να συνεδριάσουν οι 19 τεχνοκράτες του Euro Working Group (EWG) που θα προετοιμάσουν το έδαφος για την υποδόση. Οι θεσμοί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων επιστρέφουν, βάση του υφιστάμενου χρονοδιαγράμματος, στην Αθήνα από την Τρίτη.

Πρώτη ενημέρωση: 07:14, Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης