Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΕΤΕπ: Υπέγραψε σύμβαση χρηματοδότησης της ΔΕΗ με 110 εκ. ευρώ – Για επενδύσεις στα νησιά

tags :
ΕΤΕπ: Υπέγραψε σύμβαση χρηματοδότησης της ΔΕΗ με 110 εκ. ευρώ – Για επενδύσεις στα νησιά
Η συνολική γραμμή χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς τη ΔΕΗ ανέρχεται στα 190 δισ. ευρώ από τον Δεκέμβριο του 2014
Η δεύτερη σύμβαση χρηματοδότησης ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και στη ΔΕΗ υπογράφηκε και θα είναι ύψους 110 εκ. ευρώ.
Στην τελετή της υπογραφής ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης χαιρέτισε το γεγονός και έπλεξε το εγκώμιο της ΕΤΕπ.
«Διαχρονικά, η Τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει επενδύσεις σε όλο των φάσμα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της ΔΕΗ, από το τέλος Οκτωβρίου 2015, το συνολικό ποσό των δανείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς τον Όμιλο ΔΕΗ ανέρχεται στα 2,4 δις ευρώ» ανέφερε ο Παναγιωτάκης και μίλησε και για τις επενδύσεις που θα γίνουν.
«Με το βλέμμα στο μέλλον, συνεχίζουμε να επενδύουμε σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων μας, ανταποκρινόμενοι στις μελλοντικές ενεργειακές ανάγκες, στοχεύοντας στην περιβαλλοντική αριστεία και στην περαιτέρω ενίσχυση της λειτουργικής μας απόδοσης.
Σε αυτές τις επενδύσεις εντάσσονται:
1. οι νέες θερμοηλεκτρικές και υδροηλεκτρικές μονάδες στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα οι οποίες θα αντικαταστήσουν εν μέρει τις παλαιές και μη αποδοτικές μονάδες που θα αποσυρθούν τα επόμενα έτη,
2. η ανάπτυξη διασυνδέσεων συγκεκριμένων νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα,
3. η προσθήκη νέας ισχύος και η αναβάθμιση των υποδομών στα μη-διασυνδεδεμένα νησιά».
Όσο για τη συνολική χρηματοδότηση που έχει λάβει τον τελευταίο χρόνο η ΔΕΗ από την ΕΤΕπ ανέρχεται στα 190 δισ. ευρώ, καθώς όπως επισήμανε ο Παναγιωτάκης είχαν εκταμιευτεί άλλα 80 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2014.
«Κατά τη διάρκεια των 60 ετών λειτουργίας της, η ΔΕΗ έκανε πραγματικότητα την ηλεκτροδότηση της Ελλάδας παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια και σε περισσότερα από 50 νησιά - με 36 σταθμούς να λειτουργούν σε αυτά.
Η σημερινή υπογραφή της δεύτερης σύμβασης χρηματοδότησης - 110 εκατομμυρίων ευρώ, έρχεται σε συνέχεια της υπογραφής της πρώτης σύμβασης χρηματοδότησης 80 εκατομμυρίων ευρώ που υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2014, από συνολική γραμμή χρηματοδότησης 190 εκατομμυρίων ευρώ.
H χρηματοδότηση αυτή, θα υποστηρίξει το πρόγραμμα κεφαλαιουχικών δαπανών για τα νέα έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα μη-διασυνδεδεμένα νησιά.
Είναι πρωταρχικής σημασίας για την ασφάλεια εφοδιασμού και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών ενέργειας στα Ελληνικά νησιά, τόσο για τη ζωή των κατοίκων τους όσο και για τη στήριξη του τουρισμού και της οικονομικής ανάπτυξής τους».
Θα υπάρξει και συνέχεια, καθώς ο Παναγιωτάκης αποκάλυψε ότι «εκτός από την νέα μονάδα στη Ρόδο, η νέα χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων θα διατεθεί και σε άλλα έργα ανάπτυξης συνολικού προϋπολογισμού 174 εκατομμυρίων ευρώ σε δεκαεπτά Αυτόνομους Σταθμούς Παραγωγής σε διάφορα νησιά, όπως αυτά της Σαντορίνης, της Καλύμνου, της Κω και της Καρπάθου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης