Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εμπλοκή με τα «κόκκινα δάνεια» - Ζητείται πολιτική λύση - Αλλαγές στο νόμο Κατσέλη ζητούν οι πιστωτές

Εμπλοκή με τα «κόκκινα δάνεια» - Ζητείται πολιτική λύση - Αλλαγές στο νόμο Κατσέλη ζητούν οι πιστωτές
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καμφθούν οι αντιστάσεις των θεσμών
(upd)Εμπλοκή φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες να υπάρχει στο ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων δανείων» μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών, με τους πιστωτές να θεωρούν το νόμο Κατσέλη το πιο μεγάλο αγκάθι.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αν και υπήρξε πρόοδος σε ορισμένα θέματα, όπως να είναι πιο μεγάλο το κόστος αν μπει κάποιος στη ρύθμιση, ωστόσο υπάρχει μεγάλη ακόμη απόσταση για το όριο προστασίας και τα εισοδηματικά κριτήρια.
Επίσης, επί τάπητος τέθηκε και το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι τα κλιμάκια των δανειστών εμφανίστηκαν ικανοποιημένα με τον τρόπο οργάνωσης των επαφών και την πρόσβαση των τεχνικών κλιμακίων στα Υπουργεία.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:

Ξεκινάει η δεύτερη μάχη για τα κόκκινα δάνεια - Πρόβλημα η άμεση υλοποίηση της δεύτερης «λίστας» προαπαιτούμενων

Τη «χρυσή τομή» στο θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων και του νόμου Κατσέλη για την προστασία των δανειοληπτών, θα προσπαθήσει να βρει σήμερα η κυβέρνηση στη μεσημεριανή συνάντηση που θα έχει με τους δανειστές.

Οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης αντίστοιχα, θα κάνουν μία νέα προσπάθεια προκειμένου να «γεφυρωθεί» το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές σε αυτό το θέμα πριν αυτό οδηγηθεί σε πολιτική λύση.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καμφθούν οι αντιστάσεις των θεσμών σε ότι αφορά τα όρια υπαγωγής των δανειοληπτών στο νόμο Κατσέλη και ει δυνατόν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για συμφωνία πριν οι εκπρόσωποι των θεσμών αναχωρήσουν από την Αθήνα.
Κάτι τέτοιο, όμως, χαρακτηρίζεται εξαιρετικά δύσκολο δεδομένης της έντασης που επικράτησε στη χθεσινή συνάντηση και την ανυποχώρητη στάση που διατήρησαν οι δύο πλευρές.       
Τα «κόκκινα δάνεια» και η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας μετά τον «πόλεμο» τον οποίο έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Αικατερίνη Σαββαίδου, θα είναι τα δύο μέτωπα που θα κλείσουν δια αλληλογραφίας το επόμενο διάστημα.  
Ακόμη και ο «αστερίσκος» ως προς την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων για έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ το τρέχον έτος και πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ το 2016 που έβαλε χθες το κουαρτέτο δεν ανησύχησε τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, που θεωρεί ότι μετά την ποσοτικοποίηση των μέτρων του Μνημονίου ( σ.σ. δεύτερη φάση ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, αγρότες κ.ά),  ο τελευταίος θα εξαφανιστεί.                
Μοναδικό «αγκάθι» για την κυβέρνηση είναι η άμεση υλοποίηση της δεύτερης «λίστας» προαπαιτούμενων όπως αυτή δρομολογήθηκε από τους πιστωτές και συμφώνησε η ελληνική πλευρά ότι θα έχει έτοιμη το αργότερο αρχές Νοεμβρίου.
Είναι αυτή που θα ξεκλειδώσει το τελευταίο 1 δις. ευρώ, ενώ σε ότι αφορά την δόση των 2 δις. ευρώ αυτή θα απελευθερωθεί στο τέλος της επόμενης εβδομάδας σε έκτακτη συνεδρίαση του Euroworking Group.             
Τα προαπαιτούμενα που περιλαμβάνονται στη δεύτερο πακέτο είναι: Νέο Μεσοπρόθεσμο ( 2016 -2019), μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό και εργασιακά, κόκκινα δάνεια, αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, μέτρα για την προώθηση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών, τροποποίηση και εφαρμογή νομικού πλαισίου για τη δήλωση περιουσιακών στοιχείων, υιοθέτηση των προτάσεων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για αρτοποιεία, φαρμακεία, προώθηση της αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ κά.
Μετά τα δύο «πακέτα» προαπαιτουμένων θα ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση από το κουαρτέτο των θεσμών και θα ανοίξει ο δρόμος της διαπραγμάτευσης για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που στο δεύτερο τρίμηνο του 2015 διαμορφώθηκε στα 300 δις. ευρώ.   

(πρώτη ενημέρωση 23 Οκτωβρίου 2015, 07:15)

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης