Τελευταία Νέα
Οικονομία

CNBC: Κόκκινα δάνεια και κατασχέσεις τα τελευταία εμπόδια πριν την ελάφρυνση του χρέους

CNBC: Κόκκινα δάνεια και κατασχέσεις τα τελευταία εμπόδια πριν την ελάφρυνση του χρέους
Οι τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια και από ιδιώτες επενδυτές
Όλο και πιο πολύ πιέζει ο Αλέξης Τσίπρας τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου για την ταχύτερη δυνατή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, όπως αναφέρει το CNBC.
Την ίδια στιγμή, όμως, εμφανίστηκαν ρωγμές στις συζητήσεις με τους δανειστές όσον αφορά τη διαχείριση ενός βουνού με κόκκινα δάνεια που πληγώνουν τις τράπεζες.
Οι ελληνικές αρχές θέλουν η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί σε μερικές εβδομάδες, καθώς αδημονούν για να αρχίσουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους.
Σε ένα έκτακτο υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη, ο Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να επιταχυνθεί ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, «δεν υπάρχει περιθώριο για καθυστέρηση» φέρεται να είπε.
Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι διαφωνίες με τους δανειστές έχουν να κάνουν σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που ανέρχονται πλέον στο 40%.
Ο Γάλλος πρόεδρος Francois Ηollande που είχε υποστηρίξει την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις του καλοκαιριού, όταν ο Αλέξης Τσίπρας είχε κάνει αναδίπλωση δεχόμενος τη συμφωνία των δανειστών, είναι θετικός τώρα και για την ελάφρυνση του χρέους.
«Περάσαμε σημαντικά προαπαιτούμενα στις 13 Ιουλίου και τώρα πρέπει να κάνουμε άλλα βήματα όπως η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους κοιτάζοντας και τα επιτόκιά του» ανέφερε ο Hollande και πρόσθεσε.
«Αν δεν υπάρξει διαπραγμάτευση σε αυτό το θέμα, τότε η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βρει το μονοπάτι προς την ανάπτυξη».
Χτυπημένες από μία φυγή κεφαλαίων μέσα στη χρονιά και συσσωρευμένων δανείων μετά από χρόνια ύφεσης, οι τράπεζες θα χρειαστεί να στραφούν και στους ιδιώτες επενδυτές για τις κεφαλαιακές τους ανάγκες.
Η Αθήνα θέλει προστασία των πολιτών από τις κατασχέσεις και βάζει ως όριο στην αντικειμενική αξία τις 200.000 ευρώ, ενώ οι δανειστές θέλουν να μπει το πλαφόν στις 120.000 ευρώ.
«Η απόσταση είναι μεγάλη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα βρεθεί η λύση» ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος.
«Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει τις μεταρρυθμίσεις και αμέσως μετά θα αποδεσμεύσουμε 3 δισ. ευρώ» υποσχέθηκε ο Moscovici.
Προθέτοντας ότι «τον Δεκέμβριο και τον Νοέμβριο θα συζητηθούν τα θέματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και του χρέους».
Οι ιδιωτικοποιήσεις και οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό είναι δύο από τις βασικές μεταρρυθμίσεις, αλλά υπάρχουν και αντιδράσεις.
Οι λιμενεργάτες κατέβηκαν ήδη σε απεργία την Πέμπτη διαμαρτυρόμενοι για την πώληση δύο λιμανιών, ενώ έχει προαναγγελθεί και γενική απεργία για τις 12/11.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης