Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βρυξέλλες: Η Ελλάδα πρέπει να "τρέξει" για να πάρει τα 2 δισ. ευρώ μέχρι την επόμενη εβδομάδα

tags :
Βρυξέλλες: Η Ελλάδα πρέπει να
Υπάρχει προθυμία, ωστόσο η Αθήνα πρέπει να καλύψει γρήγροα τα 30 προαπαιτούμενα που συνδέονται με τη δόση
Η κυβέρνηση της Ελλάδας πρέπει να «τρέξει» προκειμένου να λάβει τα 2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, ανέφερε ανώτατη πηγή από το ευρωσύστημα στο γερμανικό πρακτορείο MNI, τονίζοντας πως η Αθήνα πρέπει να καλύψει περίπου 30 από τα 48 προαπαιτούμενα που συνδέονται με τη δόση που εκκρεμεί.
Ο αξιωματούχος σχολίασε παρατηρήσεις που έγιναν την Τετάρτη από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Αθήνα θα μπορούσε να λάβει τα κεφάλαια μέχρι την επόμενη Παρασκευή.
«Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο. Υπάρχει προθυμία και από τις δύο πλευρές να ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες για την αξιολόγηση στην ώρα τους και να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα. Οι ομάδες είναι στην Αθήνα και αυτή τη στιγμή και εκτιμούν την κατάσταση, αλλά η Ελλάδα πρέπει να τρέξει προκειμένου να πάρει τα 2 δισ. ευρώ μέχρι την επόμενη εβδομάδα», τόνισε η πηγή.
«Η αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει στην αρχή της πρώτης εβδομάδας του Νοεμβρίου και να διαρκέσει 10 μέρες. Αυτός είναι ο σκοπός μας. Αν η πολιτική βούληση υπάρχει, δεν περιμένω προβλήματα», επεσήμανε η πηγή από την Κομισιόν, προσθέτοντας πως «μέχρι στιγμής, το Υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας έχει επιδείξει εντυπωσιακή αποφασιστικότητα».
Ωστόσο σχολίασε πως υπάρχουν κάποιες επιφυλάξεις στους κόλπους της ΕΕ, πως λόγω τεχνικών δυσκολιών και καθυστερήσεων στη νομοθεσία από την ελληνική κυβέρνηση, μία σειρά από πολλά ισοδύναμα που χρειάζεται να βρεθούν θα μπορούσε να πάρει περισσότερο χρόνο από το αναμενόμενο.
Γι’ αυτό το λόγο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιέζει ώστε να διαχωριστεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Η ΕΚΤ θα ήθελε η Ελλάδα να πάρει τα υπόλοιπα 15 δισ. ευρώ, που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση, μέσα στον Νοέμβριο ανεξάρτητα από το αν θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
«Ο κανονισμός για τον τραπεζικό τομέα και το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων εξελίσσεται σε πρωταρχική ανησυχία για την ΕΚΤ», ανέφερε άλλη πηγή, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας, εξακολουθεί να εκφράζει διαφορετικές απόψεις.
«Μπορούμε να συναντηθούμε στη μέση αρκεί ο Τσίπρας να το χειριστεί πολιτικά, αλλά κάποιοι φοβούνται πως αυτό θα μπορούσε να πάρει λίγο χρόνο.
Έχουμε στενή συνεργασία με τις αρχές του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος», επεσήμανε η πηγή.
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης