Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κάθετη πτώση της κατανάλωσης στο λιανικό εμπόριο καταγράφηκε στο τρίτο τρίμηνο του 2015

tags :
Κάθετη πτώση της κατανάλωσης στο λιανικό εμπόριο καταγράφηκε στο τρίτο τρίμηνο του 2015
Μεγάλη πτώση στο λιανικό εμπόριο και της πρόθεσης για αγορές στο τρίτο τρίμηνο του 2015 καταγράφει η τελευταία έρευνα της GfK για την Ελλάδα
Η επιβολή capital controls, η εκλογική αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου και η πολιτική αβεβαιότητα επηρέασαν δυσμενώς το λιανικό εμπόριο.
Πιο αναλυτικά, πτώση πωλήσεων, η οποία κάποια στιγμή άγγιξε το επίπεδο του 2012, καταγράφηκε στην αγορά των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών.
Οι πωλήσεις των ηλεκτρονικών υπολογιστών σημείωσαν κάμψη 50% στο τρίτο τρίμηνο του 2015.
Πτώση κατά 30% παρουσίασε η αγορά βιβλίου τον Ιούλιο του 2015, ο οποίος αποτελεί για τη συγκεκριμένη αγορά το δεύτερο πιο καλό μήνα του έτους μετά το Δεκέμβριο.
Η αγορά ένδυσης "σώθηκε" από τις θερινές εκπτώσεις που συγκράτησαν τη μείωση του τζίρου αλλά οι απώλειες συνεχίστηκαν το Σεπτέμβριο, οδηγώντας σε πτώση 20%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.
Οι εξελίξεις στην Ελλάδα φαίνεται πως επηρέασαν και τους δείκτες στην υπόλοιπη Ευρώπη στο τριτο τρίμηνο του 2015, αναφέρεται στη μελέτη της GfK.
Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος στην Ευρώπη των 28 μειώθηκε από τον Ιούνιο κατά μισή μονάδα φτάνοντας τις 10,3 μονάδες.
Τον Αύγουστο, ο δείκτης είχε πέσει στις 9 μονάδες. Οι εξελίξεις στην Ελλάδα, η κρίση και ο πόλεμος στην Εγγύς και Μέση Ανατολή, καθώς και το προσφυγικό, ήταν οι παράγοντες που, κυρίως, επηρέασαν τους καταναλωτές κατά το τρίτο τρίμηνο σε όλη την Ευρώπη.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης