Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στο 13% ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση - ΙΕΚ και φροντιστήρια ξένων γλωσσών στο 6% - Χωρίς ΦΠΑ νηπιαγωγεία, παιδικοί σταθμοί

tags :
Στο 13% ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση - ΙΕΚ και φροντιστήρια ξένων γλωσσών στο 6% - Χωρίς ΦΠΑ νηπιαγωγεία, παιδικοί σταθμοί
Δεν υπάρχουν ισοδύναμα μέτρα
Τη λύση της επιβολής κλιμακωτού ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση φέρεται να επεξεργάζεται η κυβέρνηση, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα προτείνει μηδενικό συντελεστή σε νηπιαγωγεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς, συντελεστή 6% σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών και ΙΕΚ και 13% σε ιδιωτικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Το σενάριο αυτό εξετάστηκε χθες στο μίνι υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Το σκεπτικό αυτής της απόφασης εδράζεται στο ότι οι γονείς επιλέγουν εάν θα στείλουν το παιδί τους σε ιδιωτικό σχολείο και άρα θα μπορούσαν να επιβαρυνθούν με αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ, την ίδια στιγμή που θεωρείται πως το φροντιστήριο αφορά τη μέση οικογένεια ενώ παράλληλα αναγνωρίζεται πως υπάρχει πρόβλημα με τους παιδικούς σταθμούς, ειδικά φέτος που έμειναν εκτός δημόσιων παιδικών σταθμών χιλιάδες παιδιά.
Σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση μπορεί να αποφέρει μόλις 34,4 εκατ. ευρώ εάν εξαιρεθούν τα φροντιστήρια, δηλαδή να καλύψει το 11,5% του στόχου, ενώ περίπου 18.000 μαθητές θα αναγκαστούν να φύγουν από τα ιδιωτικά σχολεία.

Φίλης (υπ. Παιδείας): Προβλήματα δημιουργεί η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση - Δεν αποφέρει σημαντικά έσοδα

Την άποψη πως η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση δημιουργεί προβλήματα ενώ παράλληλα δεν αποφέρει σημαντικά έσοδα στα δημόσια ταμεία εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας, Ν. Φίλης.
Σε δηλώσεις του στο Παραπολιτικά Fm ο κ.Φίλης υποστήριξε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να λειανθεί το μέτρο της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, τονίζοντας πάντως πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να το καταργήσει, διότι έχει δεσμευτεί από τον Αύγουστο να το εφαρμόσει.
Πάντως ο κ. Φίλης διαχώρισε τα ιδιωτικά σχολεία από τα φροντιστήρια, τους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για διαφορετικά πράγματα.
Όσον αφορά το ασφαλιστικό, τόνισε πως τώρα εφαρμόζονται νόμοι που είχαν ψηφίσει προηγούμενες κυβερνήσεις ενώ υποστήριξε πως «εάν δεν τα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στη διαχείριση της κατάστασης, δεν θα τα καταφέρει κανείς».

(πρώτη ενημέρωση 20 Οκτωβρίου 2015, 08:39)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης