Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ομοβροντία 8 φόρων για 5,5 εκατ. νοικοκυριά - Τα χαράτσια που πρέπει να πληρωθούν – Στον «αέρα» ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Ομοβροντία 8 φόρων για 5,5 εκατ. νοικοκυριά  - Τα χαράτσια που πρέπει να πληρωθούν – Στον «αέρα» ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση
Πριν το τέλος της εβδομάδας το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα πρέπει να αποφασίσει για την «τύχη» του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.
(upd)Σε στενό φορολογικό κλοιό βρίσκονται 5,5  εκατ. νοικοκυριά καθώς πρέπει να εξοφλήσουν 8 χαράτσια το αργότερο μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου του 216.
Στον ΕΝΦΙΑ, τις έκτακτες εισφορές, το τέλος επιτηδεύματος και το φόρο εισοδήματος προστίθενται άμεσα τα τέλη κυκλοφορίας και η αναδρομική αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης.


Τα 8 χαράτσια της εφορίας πρέπει να εξοφληθούν άμεσα ενώ η αρχή έγινε χθες με την αύξηση του επιτοκίου στη ρύθμιση των 100 δόσεων από 3% σε 5% και ακολουθούν το αργότερο μέχρι την Πέμπτη τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και τον λογαριασμό των 3,2 δις. ευρώ που περιμένει τους ιδιοκτήτες και θα πρέπει να εξοφληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις.

Επίσης, πριν το τέλος της εβδομάδας το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα πρέπει να αποφασίσει για την «τύχη» του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα προτείνει μηδενικό συντελεστή σε νηπιαγωγεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς, συντελεστή 6% σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών και ΙΕΚ και 13% σε ιδιωτικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Το σενάριο αυτό εξετάστηκε χθες στο μίνι υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Τελικές αποφάσεις θα πρέπει να λάβει το οικονομικό επιτελείο και για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης με την περικοπή κατά 50% της δαπάνης αλλά και τα τέλη κυκλοφορίας του 2016 αφού οι πρώτες αλλαγές για κάποιες κατηγορίες οχημάτων θα γίνουν φέτος.

Αναλυτικότερα η ομοβροντία των 8 χαρατσιών  έχει ως εξής:

 1.  Εκατό δόσεις:
Ο αυξημένος τόκος, μπορεί να «τρέχει» από τι 15 Οκτωβρίου ωστόσο, στη δόση που θα πρέπει να καταβληθεί στο τέλος του μήνα, δεν εμφανίζεται αύξηση.
Η αύξηση θα φανεί από τη δόση του Νοεμβρίου.
Όσο για το ποσό των τόκων που προκύπτει από τις 15 Οκτωβρίου μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, αυτό έχει επιμεριστεί στις υπόλοιπες δόσεις που απομένουν μέχρι την ολική αποπληρωμή του ποσού. 
Οι έχοντες χρέη άνω των 5000 ευρώ ούτως ή άλλως θα έρθουν αντιμέτωποι με το αυξημένο επιτόκιο του 5,05%.
Οι έχοντες χρέη έως 5.000 ευρώ που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση θα επιβαρυνθούν μόνο αν διαπιστωθεί ότι δεν πληρούν το περιουσιακό ή το εισοδηματικό κριτήριο. Προς το παρόν, ο έλεγχος έγινε μόνο με βάση το εισοδηματικό κριτήριο.
Ο έλεγχος για το περιουσιακό κριτήριο (σ.σ η αξία των ακινήτων να μην ξεπερνά τις 150.000 ευρώ) θα γίνει αργότερα.

2.  ΕΝΦΙΑ:
Μέχρι την Πέμπτη αναμένεται να αναρτηθούν στο Taxis τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για περίπου 6,1 εκατ.  ιδιοκτήτες ακινήτων.
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να περιμένουν ένα εκκαθαριστικό με το ίδιο ποσό φόρου που πλήρωσαν πέρυσι, εάν δεν έχει μεταβληθεί η εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης.
Το υπουργείο Οικονομικών διατήρησε αμετάβλητες σε σχέση με πέρυσι τις απαλλαγές και εκπτώσεις από τον φόρο για τρίτεκνους, πολύτεκνους και άτομα με ειδικές ανάγκες εφόσον έχουν χαμηλά εισοδήματα (οι εκπτώσεις ξεκινούν από ατομικό εισόδημα 9.000 ευρώ), ενώ παρέμεινε και η έκπτωση 20% για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.
O συνολικός λογαριασμός αναμένεται και φέτος κοντά στα 3,2 δισ. ευρώ, με στόχο είσπραξης 2,650 δισ. ευρώ. Η πρώτη από τις πέντε μηνιαίες δόσεις θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2015 και η τελευταία μέχρι τις 29 Φεβρουάριου 2016.

3.  Φόρος εισοδήματος:
Η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος που προέκυψε από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

4.  Αναδρομική αύξηση φόρου πολυτελούς διαβίωσης και προκαταβολής φόρου.
Περισσότεροι από 350.000 υπόχρεοι του φόρου πολυτελούς διαβίωσης και αγρότες καλούνται να πληρώσουν σε τρεις δόσεις τους φόρους που προέκυψαν μετά την αύξηση κατά 30% του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για Ι.Χ. άνω των 2.500 κ.εκ., πισίνες, αεροσκάφη και σκάφη αναψυχής και το διπλασιασμό από 27,5% σε 55% της προκαταβολής φόρου. Η πρώτη δόση θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι τέλος Νοεμβρίου, η δεύτερη έως το τέλος Δεκεμβρίου και η τρίτη μέχρι το τέλος Φεβρουάριου 2016.

5. Τέλη κυκλοφορίας 2016.
Νέα τέλη κυκλοφορίας θα πληρώσουν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων αφού το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να προχωρήσει από φέτος στις πρώτες αλλαγές των τελών.
Σε αυτό το πλαίσιο αναμένονται αυξήσεις τελών για ιδιοκτήτες Ι.Χ. αντιρρυπαντικής τεχνολογίας μεγάλης αξίας, χωρίς να αποκλείεται και μια μικρή αύξηση τελών για τα μικρά Ι.Χ. αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και κατάργηση των μηδενικών τελών.
Στόχος, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, είναι «να μεταφέρουμε τα βάρη από τα μικρά και φτηνά στα μεσαία και ακριβά».

6. Τέλος Επιτηδεύματος: 
Όσοι φορολογούμενοι άσκησαν κατά τη διάρκεια του 2014 ατομικώς επιχειρηματική δραστηριότητα (ως έμποροι, βιοτέχνες ή ελεύθεροι επαγγελματίες) θα πρέπει μαζί με τον φόρο εισοδήματος να πληρώσουν και το Τέλος Επιτηδεύματος για τη χρήση του 2014, το οποίο ανέρχεται, συνολικά, σε 650 ευρώ.

7. Εισφορά Αλληλεγγύης:
Όσοι από τους φορολογούμενους αυτούς απέκτησαν το προηγούμενο έτος ετήσια ατομικά εισοδήματα συνολικού ύψους άνω των 12.000 ευρώ ή εμφάνισαν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις τεκμαρτά εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα πρέπει να πληρώσουν και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία για τα εισοδήματα του 2014 υπολογίστηκε με συντελεστές κλιμακούμενους από 1%-4%.
Σημειώνεται ότι από τις αποδοχές του Αυγούστου έχει ξεκινήσει και η παρακράτηση της αυξημένης εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.
Το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης για το διάστημα από Ιανουάριο έως τον Ιούλιο θα πληρωθεί το 2016 με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.

(πρώτη ενημέρωση 20 Οκτωβρίου 2015, 02:35)

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης