Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αναθεωρεί τις εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία το ΙΟΒΕ - Στο -1,5 με -2% η ύφεση το 2015

tags :
Αναθεωρεί τις εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία το ΙΟΒΕ - Στο -1,5 με -2% η ύφεση το 2015
Ηπιότερη ύφεση για το 2015 συνολικά προβλέπει το ΙΟΒΕ, καθώς η ανάπτυξη του β’ τριμήνου ήταν καλύτερη της αναμενόμενης
Τις εκτιμήσεις του για την ελληνική οικονομία το 2015 αναθεώρησε σήμερα το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), προβλέποντας ηπιότερη συρρίκνωση του ΑΕΠ από ό,τι προηγουμένως.
Ειδικότερα, εκτιμά πως το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά -1,5% με -2% το 2015, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ύφεση -2% με -2,5%.
Σημειώνεται ότι το ΙΟΒΕ προχώρησε σε αναθεώρηση της εκτίμησή τους, καθώς η ανάπτυξη που σημειώθηκε το β’ τρίμηνο του έτους ήταν καλύτερη της αναμενόμενης, στον απόηχο μιας δυνατής τουριστικής σεζόν.
«Η αύξηση του ΑΕΠ κατά +1,6% το β’ τρίμηνο του 2015, ήταν ελαφρώς καλύτερη από ό,τι αναμενόταν, ως εκ τούτου μετρίασε την ύφεση συνολικά για το έτος», ανέφερε συγκεκριμένα το ΙΟΒΕ.
Παράλληλα, σημείωσε ότι θα υπάρξει το έδαφος για επιστροφή στην ανάπτυξη το β’ εξάμηνο του 2016, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το πρόγραμμα διάσωσης, που συμφώνησε με τους πιστωτές της χώρας τον Αύγουστο, και εφόσον εξυγιάνει το κακοποιημένο τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας.
Ωστόσο, ακόμα και αν το β' εξάμηνο του 2016 φέρει την επιστροφή στην ανάπτυξη, δύσκολα αυτό θα μεταφραστεί σε θετικό πρόσημο για το σύνολο του έτους.
Κατά την παρουσίαση της έρευνας, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, κ. Νίκος Βέττας, ανέφερε πως το πολιτικό ρίσκο για τη χώρα μειώθηκε μετά την ψήφιση του Μνημονίου από την πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων.
Επεσήμανε, ακόμα, ότι το συμπεφωνημένο πρόγραμμα δεν οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο, εφόσον βέβαια οι μεταρρυθμίσεις προχωρήσουν και τα ανοιχτά ζητήματα κλείσουν.
Μόνο έτσι θα επιστρέψουν οι επενδύσεις στη χώρα, υποστήριξε ο κ. Βέττας.

www.bankingnews.gr 


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης