Τελευταία Νέα
old

Μαύρη τρύπα 226,8 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2016 από τα VLTs του ΟΠΑΠ

Μαύρη τρύπα 226,8 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2016 από τα VLTs του ΟΠΑΠ
Tο project δεν έχει καν τεθεί σε εφαρμογή και ήδη έχουν χαθεί φορολογικά έσοδα 35 εκατ. ευρώ που είχαν αρχικά προϋπολογισθεί για το 2015
Έναν νέο δύσκολο γρίφο καλούνται να λύσουν οι επιτελείς του Υπουργείου Οικονομικών πριν καν κατατεθεί το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού του 2016.
Αυτός των 226,8 εκατ. ευρώ που πρέπει να εισπραχθούν από τα παιγνιομηχανήματα VLTs του ΟΠΑΠ.
Μπορεί στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή να αναγράφεται ότι το συγκεκριμένο εκτιμώμενο ποσό είσπραξης (μηδενικά έσοδα για το 2015 και 226,8 εκατ. ευρώ για το 2016), όμως υπάρχει και μια πολύ σημαντική «λεπτομέρεια»: Το project δεν έχει καν τεθεί σε εφαρμογή και ήδη έχουν χαθεί φορολογικά έσοδα 35 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν αρχικά προϋπολογισθεί για το 2015.
Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση κατέθεσε ένα προσχέδιο στο οποίο προϋπολογίζει έσοδα, ευελπιστώντας ότι κάποτε εντός του 2015 ή του 2016 θα βρεθεί λύση στο θέμα και θα λειτουργήσουν τα VLTs.
Τα περιθώρια για το οικονομικό επιτελείο σε αυτή τη φάση είναι ιδιαίτερα στενά καθώς στην περίπτωση που δεν ξεμπλοκάρει το project ώστε να αρχίσει να αποδίδει έσοδα στα κρατικά ταμεία, αναγκαστικά θα πρέπει να γίνουν περικοπές σε άλλους τομείς ώστε να εξευρεθούν τα χρήματα αυτά από άλλες πηγές.
Ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε την αναστολή του τον περασμένο Ιούλιο μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του επικεφαλής της ΕΕΕΠ Αντώνη Στεργιώτη να αλλάξει τον κανονισμό λειτουργίας των VLTs λίγες μόλις ημέρες πριν τεθούν σε λειτουργία. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ κ. Αντώνης Στεργιώτης – τον οποίο διόρισε ο πρώην ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης – τροποποίησε αιφνιδιαστικά τον κανονισμό των VLTs υιοθετώντας απροειδοποίητα μια σειρά από υπεραυστηρά μέτρα και πρωτοφανείς περιορισμούς που οδήγησαν στην ανατροπή της επένδυσης καθιστώντας τη μη βιώσιμη.
Η εξέλιξη αυτή, όπως είναι αντιληπτό, δεν προκαλεί μόνο τεράστια απώλεια εσόδων για το Δημόσιο, απώλεια θέσεων εργασίας και τεράστια οικονομική ζημία σε όσους ήδη έχουν επενδύσει στα Gaming Halls του ΟΠΑΠ.
Μια ιδιαίτερα σημαντική πτυχή σε αυτό το θέμα είναι αυτή του παράνομου τζόγου, καθώς με αυτό το πλαίσιο οι παίκτες παραμένουν σε αυτόν και τα παράνομα στέκια εξαπλώνονται με γεωμετρική πρόοδο.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι ο παράνομος τζόγος που ευνοείται απροκάλυπτα από τον κανονισμό Στεργιώτη για τα VLTs καλπάζει στα επίπεδα των 6 δισ. ευρώ ετησίως.
Επίσης σημαντικότατη είναι η ζημιά που έχουν υποστεί επενδυτές και πράκτορες του ΟΠΑΠ οι οποίοι κατά δεκάδες προσέφυγαν στη δικαιοσύνη καταθέτοντας αγωγές κατά του Αντώνη Στεργιώτη.
Η υπόθεση έχει μεγάλο παρασκήνιο το οποίο αναμενόμενα απασχόλησε τα μέσα ενημέρωσης το καλοκαίρι, καθώς ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ κ. Αντώνης Στεργιώτης, προχώρησε σε περίεργους διορισμούς φίλων και πρώην συνεργατών του, με χαρακτηριστική την περίπτωση του συνοδοιπόρου του στο Καζίνο Λουτρακίου, δικηγόρου Δημήτρη Παναγέα ο οποίος ενώ τοποθετήθηκε στην τριμελή επιτροπή που ελέγχει τον ΟΠΑΠ, διεκδικεί ταυτόχρονα από τον ΟΠΑΠ 3 εκατ. ευρώ δικαστικώς καθώς και την επαναπρόσληψή του στον Οργανισμό.
Μάλιστα σύμφωνα με νέες πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, παρ ότι ο κύριος Παναγέας εξωθήθηκε σε παραίτηση, ο επικεφαλής της ΕΕΕΠ έχει φροντίσει να αποκαταστήσει την «αδικία» αναθέτοντάς ως εξωτερικό συνεργάτη δικηγορικές υποθέσει της Ανεξάρτητης Αρχής με σημαντικότατες απoλαβές.

Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης