Τελευταία Νέα
old

Η απάτη με τις ταμειακές μηχανές έβαλε σε κόκκινο συναγερμό το υπουργείο Οικονομικών

Η απάτη με τις ταμειακές μηχανές έβαλε σε κόκκινο συναγερμό το υπουργείο Οικονομικών
Το φαινόμενο της κλοπής σε βάρος του κράτους είναι ανυπολόγιστης αξίας καθώς κανένας δεν μπορεί να βρει τι πραγματικά σβήστηκε και τι έμεινε στην ταμειακή μηχανή
Περισσότερες από 500 επιχειρήσεις εμπλέκονται στην απάτη των ταμειακών μηχανών με πειραγμένο λογισμικό, όπως αποκαλύπτει στο www.bankingnews.gr ο πρώην διευθυντής του ΣΔΟΕ κ. Θεόδωρος Φλωράτος εξειδικευμένος σε τεχνικά θέματα λογισμικού.
Οι παράνομες τεχνικές παρεμβάσεις στο λογισμικό των ταμειακών μηχανών έχουν σημάνει συναγερμό στο υπουργείο Οικονομικών το οποίο για να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή απάτη έναντι του ελληνικού δημοσίου μελετά να αλλάξει το πλαίσιο των διοικητικών προστίμων έτσι ώστε να καθιστά απαγορευτικό στους επιχειρηματίες την αναζήτηση ανάλογων λογισμικών.
Το φαινόμενο της κλοπής σε βάρος του κράτους είναι ανυπολόγιστης αξίας καθώς κανένας δεν μπορεί να βρει τι πραγματικά σβήστηκε και τι έμεινε στην ταμειακή μηχανή.
Ο κ. Θεόδωρος Φλωράτος θεωρεί ότι ο επιχειρηματίας που ζητάει τη βοήθεια των χάκερ για την απόκρυψη του ημερήσιου τζίρου δεν θα κάνει έξοδα για το 10% και 15% αλλά θα ζητήσει η διαγραφή να ξεπερνά το 50% του τζίρου.
Ο κ. Φλωράτος εκτιμά η «κλοπή» του ΦΠΑ και η εμφάνιση πλασματικού τζίρου της επιχείρησης είναι αποτέλεσμα της πολυετής οικονομικής κρίσης αλλά και οι αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων όταν η κατανάλωση έχει μειωθεί έως 25% από την αρχή της κρίσης.
Το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να αλλάξει άρδην την πολιτική του έναντι των επιχειρήσεων που κλέβουν το κράτος.
Η πρόταση είναι να μπαίνει λουκέτο στην επιχείρηση να γίνεται κατάσχεση του εξοπλισμού που διαθέτει η επιχείρηση.
Επίσης το κατάστημα να μη μπορεί επαναλειτουργήσει ως έδρα εταιρείας με την ίδια δραστηριότητα.
Διότι είναι γνωστό από το παρελθόν ότι οι φορολογικές παραβάσεις του αρχικού ιδιοκτήτη δεν επηρέαζαν τον συγγενή ή και φίλο του παραβάτη να επαναλειτουργήσει τη επιχείρηση με νέα διεύθυνση.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών κατανοεί ότι είναι επιτακτική ανάγκη σύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Η ηλεκτρονική σύνδεση είναι ένα σχέδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2010 αλλά μέχρι τώρα δεν έχει επιτευχθεί.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θεωρεί ότι είναι εφικτό να γίνει σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη ΓΓΠΣ, όπως και να επεκταθεί η χρήση πληρωμής μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.
Τέλος να σημειωθεί ότι η παραβίαση του λογισμικού των ταμειακών μηχανών έχει λάβει διαστάσεις χωρίς να είναι σε θέση να προσδιορίσει την πραγματική έκταση του προβλήματος.
Ο κ. Θεόδωρος Φλωράτος κάνει λόγο για το αντίδοτο που πρέπει να αναζητηθεί άμεσα για να σταματήσει εν τη γενέσει του το πρόβλημα.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης