Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στη μάχη των Pos και τα ΕΛΤΑ - Πενταπλασιάστηκαν οι αιτήσεις για μηχανάκια πιστωτικών καρτών

Στη μάχη των Pos και τα  ΕΛΤΑ -  Πενταπλασιάστηκαν οι αιτήσεις για μηχανάκια  πιστωτικών καρτών
Πέντε φορές υψηλότερη είναι η ζήτηση για μηχανάκια πληρωμών με πιστωτικές και χρεωστικές  κάρτες
Βροχή πέφτουν οι αιτήσεις για την εγκατάσταση POs από τους καταστηματάρχες που θέλουν να μπουν στη νέα εποχή των ηλεκτρονικών συναλλαγών και να παρακάμψουν και  αυτοί με τη σειρά τους τα capital controls.
Πέντε φορές υψηλότερη είναι η ζήτηση για μηχανάκια πληρωμών με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες.
Πέρυσι είχαμε 30 αιτήσεις την ημέρα και σήμερα ο αριθμός τους ξεπερνά τις 150, υποστηρίζει στέλεχος τράπεζας.
Ανάλογο κλίμα καταγράφεται και στις υπόλοιπες τράπεζες, οι οποίες καλούνται να καλύψουν άμεσα την αυξημένη ζήτηση.
Οι ενδιαφερόμενοι καταστηματάρχες κάνουν έρευνα αγοράς πριν επιλέξουν την τράπεζα που θα αναλάβει την εγκατάσταση του Pos.
Το ύψος της προμήθειας είναι το Άλφα  και το Ωμέγα πριν γίνει η τελική επιλογή   από τον ενδιαφερόμενο.
Η αγορά προσαρμόζεται στα νέα  δεδομένα με αποτέλεσμα οι πωλητές  και  διαχειριστές των Pos να  κατεβάζουν το ύψος των προμηθειών.
Η  κυρία  Νέλλη Τζάκου  Λαμπροπούλου, Γενική διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της  Εθνικής Τράπεζας, είπε στο bankingnews ότι από την 1η Νοεμβρίου θα εφαρμοστεί η Ευρωπαϊκή  Οδηγία που προβλέπει  περιορισμό των προμηθειών  αρχικά από τους παγκόσμιους Οργανισμούς της VISA και της Master Card.  
Στα επίπεδα του 0,3% θα είναι η μείωση των προμηθειών μετά την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας και θα φθάσει στον τελικό καταναλωτή.
Οι καταστηματάρχες και γενικότερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες θεωρούν ότι  οι προμήθειες είναι σε υψηλά επίπεδα.
Η «οροφή» εντοπίζεται  στην περιοχή του 2,5% που είναι απαγορευτική η οποία συνεργασία.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Τρύφων Αλεξιάδης, δεν επιθυμεί να κάνει υποχρεωτική την εγκατάσταση των μηχανημάτων POs διότι θεωρεί ότι  θα τους στείλει στο στόμα του …λύκου.
Ακόμη  έχει διατυπώσει την άποψη ότι οι εισπράξεις από τα μηχανήματα  Pos θα  πηγαίνουν σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό, ο οποίος θα είναι απροσπέλαστος, τόσο  για την εφορία, όσο και για τα ασφαλιστικά ταμεία, ακόμη και για τις ίδιες τις τράπεζες.
Είναι γνωστό ότι οι καταστηματάρχες δεν βάζουν μηχανάκια και προτιμούν το ζεστό χρήμα για να έχουν άμεση πρόσβαση στο ταμείο και να μη κινδυνεύουν να τις χάσουν από τους πιστωτές τους.   
Το καυτό θέμα λοιπόν είναι το ύψος των προμηθειών.
Τα  επιτελεία των τραπεζών ισχυρίζονται  όταν θα λειτουργήσει  ο ανταγωνισμός  αν αυξηθεί  κατακόρυφα η πελατειακή βάση.
Σήμερα είναι εγκατεστημένα 170.000 μηχανάκια  POs έναντι 250.000 που ήταν πριν την οικονομική  κρίση.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θεωρεί  ότι η χρήση τους θα μειώσει την φοροδιαφυγή  που είναι και ο βασικός  στόχος της εκστρατείας.
Την ίδια  στιγμή εκπονείται σχέδιο για την  είσοδο των ΕΛΤΑ  στην αγορά των Pos  έτσι ώστε ο ανταγωνισμός να αποκτήσει  ένα νέο «παίχτη», ο οποίος θα κατεβάσει  το πήχη των προμηθειών.  

Νίκος  Θεοδωρόπουλος
 ntheo@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης