Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χρέος, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και ασφαλιστικό στο επίκεντρο Lagarde - Τσακαλώτου στο Περού

Χρέος, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και ασφαλιστικό στο επίκεντρο Lagarde - Τσακαλώτου στο Περού
Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Lagarde με Τσακαλώτου
(upd2) Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το συνταξιοδοτικό και η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών βρέθηκαν στο επίκεντρο της αποψινής συνάντησης του Έλληνα υπουργού οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου C. Lagarde στη Λίμα του Περού, στο περιθώριο του ετήσιου Συνεδρίου του Ταμείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε στον έλληνα υπουργό οτι, το Ταμείο παραμένει στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης με την προϋπόθεση ότι κι αυτή θα συνεχίσει και θα ολοκληρώσει με επιτυχία τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις.
«Αμέσως μετά θα γίνει μια ουσιαστική συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ στον έλληνα υπουργό.
Από την πλευρά του ο Ευκ Τσακαλώτος, που συνοδεύεται στη Λίμα του Περού από τον υπουργό Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλο, ενημέρωσε την C. Lagarde για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.
Το κλίμα στη συνάντηση των δύο ήταν πολύ θετικό, τόνισαν πηγές από την ελληνική πλευρά ενώ ο Ευκ. Τσακαλώτος κατά την αποχώρηση του από τη συνάντηση δήλωσε ότι «η C. Lagarde συμμερίζεται την προσπάθεια της Ελλάδας να ολοκληρωθεί έγκαιρα η Α’ Αξιολόγηση για να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

Λίγο αργότερα, ο Ευκ. Τσακαλώτος έστειλε την εξής δήλωση:

«Η συνάντηση που είχαμε σήμερα με την C. Lagarde έγινε σε θετικό λίμα. Η κ. Lagarde συμμερίζεται την προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρωθεί έγκαιρα η πρώτη αξιολόγηση ώστε να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως έχει προγραμματιστεί, πριν την 1 Ιανουαρίου του 2016.
Αμέσως θα ξεκινήσει μία ουσιαστική συζήτηση για το χρέος, προκειμένου να δημιουργηθούν οι ικανές συνθήκες για την Ελλάδα, ώστε να αλλάξει σελίδα και να φανεί στην πράξη η έξοδος από την κρίση» καταλήγει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:

Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους απασχόλησε την Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ στη Λϊμα του Περού, αν και δεν ήταν αρχικά στην επίσημη ημερήσια διάταξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες ανώτατων ευρωπαίων αξιωματούχων, τους οποίους επικαλείται η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, η συζήτηση του Έλληνα υπουργού με την C. Lagarde θα αφορά τους τρόπους ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους καθώς «το ΔΝΤ ζητά χρόνους αποπληρωμής των ελληνικών οφειλών στα τριάντα έτη με τους Ευρωπαίους να επιμένουν σε σημαντικά λιγότερο χρόνο».
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η  επικεφαλής του ΔΝΤ φέρεται να επιμένει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση και στις αλλαγές στο ασφαλιστικό ως σημαντικά βήματα από την πλευρά της Ελλάδας για να προχωρήσει η συζήτηση για το χρέος.
Για το λόγο αυτό, στο πλευρό του Ευκ. Τσακαλώτου στη Λίμα του Περού είναι και ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.
Η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ωστόσο, αναφέρει ακόμη στο σημερινό της δημοσίευμα οτι «οι Ευρωπαίοι θα παρουσιάσουν και άλλες δυνατότητες, όπως την μεταφορά στην Αθήνα των δισεκατομμυρίων κερδών της ΕΚΤ και εθνικών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα. 
Με αυτά τα 7,7 δισεκατομμύρια η Ελλάδα θα μπορούσε κυρίως να πληρώσει τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ, όμως η απόφαση δεν θα ληφθεί πριν από την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος» υπογράμμιζε το δημοσίευμα
Η εφημερίδα, αναφέρει ωστόσο ότι από την πλευρά της ευρωζώνης θεωρείται βέβαιο ότι τελικά το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

Η Διαφθορά στο επίκεντρο της ομιλίας Lagarde

Νωρίτερα, στην ομιλία της η επικεφαλής του ΔΝΤ C. Lagarde αναφέρθηκε στο μεγάλο ζήτημα της διαφθοράς σε πολλές χώρες, με τις οποίες συνεργάζεται το Ταμείο, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, τονίζοντας την ανάγκη πάταξης του φαινομένου.
Παρόμοιες ήταν οι τοποθετήσεις και άλλων υψηλόβαθμων στελεχών του ΔΝΤ, όπως ο David Lipton (αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου) Daniel Kaufmann (Παγκόσμια Τράπεζα), και ο Peter Na Kok Song (Επικεφαλής του Ταμείου Επενδύσεων της Σιγκαπούρης) οι οποίοι υπογράμμισαν ότι «η μάχη κατά της διαφθοράς δεν είναι αποκλειστικό χρέος των κυβερνήσεων αλλά και των πολιτών».
Ο Peter Na Kok Song, χαρακτήρισε τη διαφθορά «έναν καρκίνο στον οποίο δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ριζώσει».
(Πρώτη ενημέρωση Κυριακή 11 Οκτωβρίου 19:30)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης