Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε δημόσια διαβούλευση μέχρι το πρωί της Δευτέρας (12/10) τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου

Σε δημόσια διαβούλευση μέχρι το πρωί της Δευτέρας (12/10) τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου
«Μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων»
Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση μέχρι και τις 9 το πρωί της Δευτέρας 12 Οκτωβρίου, ετέθη το σχέδιο νόμου με τα προαπαιτούμενα μέτρα του Οκτωβρίου.
Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, οι πολίτες και οι ενδιαφερόμενοι κοινωνικοί εταίροι καλούνται να συμμετάσχουν από σήμερα 10 Οκτωβρίου στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το σχέδιο νόμου «Μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
Λόγω του ότι πρόκειται για επείγουσες ρυθμίσεις, το υπουργείο εξηγεί ότι η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 9 το πρωί της Δευτέρας 12 Οκτωβρίου.
Στα 19 άρθρα του σχεδίου νόμου περιλαμβάνονται συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, αλλά και ρυθμίσεις δημοσιονομικού και διαρθρωτικού χαρακτήρα.
Ειδικότερα, περιλαμβάνονται συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ρυθμίσεις για τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων, τροποποιήσεις διατάξεων του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, τροποποίηση διατάξεων ΚΕΔΕ, τροποποίηση διατάξεων ν.4321/2015, τροποποιήσεις του ν. 4308/2014, μεταβατικές διατάξεις για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, εγκλήματα φοροδιαφυγής – Ποινικές κυρώσεις, διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας, τροποποίηση διατάξεων του ν. 4001/2011 και άλλες διατάξεις για την αγορά φυσικού αερίου, ζητήματα σιδηροδρομικών μεταφορών – αναδιάρθρωση ΟΑΣΑ, τροποποίηση διατάξεων ν. 3920/2011 (Α΄33), αλλά και διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει αυξήσεις φόρων σε όσους εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια και δρακόντειες ποινές για φοροφυγάδες (φυλάκιση ενός έτους για όσους δεν εκδίδουν φορολογικά στοιχεία).
Επιπλέον, το νομοσχέδιο ενσωματώνει ρυθμίσεις απ΄όλα τα υπουργεία, με αιχμή το ασφαλιστικό, στο οποίο, μεταξύ άλλων, ανακαλούνται οι διατάξεις που ψηφίστηκαν χωρίς την έγκριση των δανειστών, προκειμένου η κυβέρνηση να πάρει τα τελευταία 2 δισ. ευρώ από την πρώτη δόση.
Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το φορολογικό σκέλος, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει αλλαγές στο ποινολόγιο της εφορίας με αυτόματη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων μέχρι και στο 100% εάν δεν αποδοθεί ΦΠΑ άνω των 150.000 ευρώ, ενώ για τα ενοίκια αναφέρεται ότι για εισοδήματα  μέχρι 12.000 επιβάλλεται συντελεστής 15% από 11% που είναι σήμερα και 35% από 33% σήμερα για τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από 1/1/2015.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το Άρθρο 8, η φοροδιαφυγή καθίσταται βαρύ ποινικό αδίκημα, που επισύρει αντίστοιχα βαρίες ποινικές κυρώσεις, τσουχτερά πρόστιμα και σε ορισμένες περιπτώσεις ποινές κάθειρξης. 
Σε ό,τι αφορά διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η απαλλαγή των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) από τα ανταποδοτικά τέλη.
Σημειώνεται, παράλληλα, πως στο πολυνομοσχέδιο προβλέπονται οι προϋποθέσεις υπό τους οποίους θα προχωρήσει η διαγραφή των χρεών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς τον ΟΣΕ καθώς και του ΟΣΕ προς το Ελληνικό Δημόσιο.
Πάντως, όπως αναφέρεται, η ισχύς του νόμου αρχίζει από την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις διατάξεις του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης