Τελευταία Νέα
Οικονομία

Draghi (ΕΚΤ): Θα πρέπει να υπάρξει ένα στοιχείο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους – Κλειδί για την ανάπτυξη οι μεταρρυθμίσεις

Draghi (ΕΚΤ): Θα πρέπει να υπάρξει ένα στοιχείο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους – Κλειδί για την ανάπτυξη οι μεταρρυθμίσεις
«Έχουμε εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την τρέχουσα βιωσιμότητά του ελληνικού χρέους», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ
Την εκτίμηση ότι «θα πρέπει να υπάρξει ένα στοιχείο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους» διατύπωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή της Κυριακής».
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, ανέφερε πως η ΕΚΤ έχει «εκφράσει ανησυχίες για την τρέχουσα βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να υπάρξει ένα στοιχείο ελάφρυνσης του χρέους».
Ερωτηθείς σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, ο Mario Draghi υπογράμμισε ότι τα απαιτούμενα κονδύλια θα εκταμιευτούν μόνο μετά την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Σημείωσε, δε, πως η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι «επιθυμητή», ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι δημόσιοι πόροι, που θα χρησιμοποιηθούν.
Ως συμβουλή, ή ίσως ως προειδοποίηση, ο Mario Draghi υποστήριξε πως «οι ιδιώτες επενδυτές θα είναι σίγουρα προθυμότεροι να επενδύσουν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αν έχουν τα εχέγγυα ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πλήρως», ενώ πρόσθεσε πως «η τάχιστη ολοκλήρωση των πρώτης αξιολόγησης θα λειτουργήσει ως εχέγγυο και άρα είναι προς το συμφέρον όλων».
Σύμφωνα με το CNBC, ο Draghi φέρεται να δήλωσε ακόμα ότι «για να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η βιωσιμότητα των ελληνικών τραπεζών σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, θα πρέπει να διαχειριστούν τα κόκκινα δάνεια».
Στη συνέχεια ανέφερε, «μιλάμε για μια σειρά από θετικά βήματα, μεταξύ των οποίων τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που είναι απαραίτητες για να μπει ξανά σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης η Ελλάδα».
Ο Draghi χαρακτήρισε, ουσιαστικά, κλειδί για την επιστροφή στην ανάπτυξη, καθώς και για το χρέος, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που έχουν συμφωνηθεί, ενώ έστειλε και ένα προσωπικό μήνυμα «ελπίδας και αποφασιστικότητας», όπως είπε, προς τον ελληνικό λαό:
«Μην αφήσετε να σας κυριεύσει ξανά η απόγνωση», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση πώς μπορεί να επιτευχθεί η επάνοδος της Ελλάδας στην ανάπτυξη τονίζει ότι:
"Η Ελλάδα θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης εφόσον εφαρμόσει όλες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν συζητηθεί. Θεωρώ ότι αυτό είναι το βασικότερο σημείο.
Με τον όρο «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» εννοούμε μια αλλαγή στη δομή της οικονομίας, η οποία θα την καταστήσει περισσότερο ανταγωνιστική.
Περισσότερο ανταγωνιστική οικονομία δεν σημαίνει αποκλειστικά και μόνο από την άποψη των εξαγωγών. Σημαίνει ότι όποιος επιθυμεί να ανοίξει μια νέα επιχείρηση θα πρέπει να είναι ελεύθερος να το κάνει και μάλιστα χωρίς προβλήματα.
Σημαίνει πολύ μεγαλύτερο ανταγωνισμό στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών. Σημαίνει πιθανόν μια πιο ευέλικτη, πιο ανοιχτή και πιο ανταγωνιστική αγορά εργασίας.
Υπό μια έννοια, αυτό είναι το μήνυμα που προκύπτει από χώρες όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία.
Και οι δύο αυτές χώρες έδειξαν ότι, με τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις, η οικονομία μπορεί να ανακάμψει γρήγορα. Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι, ναι, αυτό είναι εφικτό.
Τέλος σε ερώτηση αν είναι ευχαριστημένος με τα αποτελέσματα της ποσοτικής χαλάρωσης τονίζει:
"Είμαστε ικανοποιημένοι με την ποσοτική χαλάρωση, καθώς ανταποκρίθηκε και μάλιστα υπερέβη τις αρχικές προσδοκίες μας.
Τόσο οι χρηματοπιστωτικές αγορές όσο και ο τραπεζικός τομέας παρέχουν ενδείξεις ότι η ποσοτική χαλάρωση λειτουργεί. Για την ακρίβεια, αυτό φάνηκε πρώτα στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Τα επιτόκια σε όλες τις διάρκειες υποχώρησαν σε ιστορικώς χαμηλά επίπεδα. Η ποσοτική χαλάρωση άσκησε θετική επίδραση στο κόστος και τη διαθεσιμότητα πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Ο όγκος των πιστώσεων πλέον επεκτείνεται και το ενδιαφέρον είναι ότι επεκτείνεται και στις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες.
Το συνολικό κόστος των τραπεζικών χορηγήσεων προς τον ιδιωτικό τομέα μειώθηκε κατά περίπου 80 μονάδες βάσης από τη στιγμή που ανακοινώσαμε τα μέτρα και κατά πολύ περισσότερο στις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσχέρειες.
Επιπλέον, ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι μειώθηκε η διαφορά μεταξύ του κόστους δανεισμού για τις μεγάλες επιχειρήσεις και του κόστους δανεισμού για τις μικρομεσαίες.
Τέλος, θα ήθελα να προσθέσω ότι σε κάποιες από τις έρευνες τις οποίες διενεργούμε σε τακτική βάση (π.χ. στην έρευνα για τις τραπεζικές χορηγήσεις), οι απαντήσεις των τραπεζών υποδηλώνουν ότι οι χορηγήσεις κινούνται σε θετικά επίπεδα και ότι ο μακροοικονομικός κίνδυνος και η έλλειψη ρευστότητας, που στο παρελθόν λειτουργούσαν αποτρεπτικά για τις χορηγήσεις, δεν αποτελούν πλέον κύρια πηγή ανησυχίας.
Επιπλέον, σε άλλες έρευνες, ολοένα και λιγότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναφέρουν ότι η παροχή πιστώσεων αποτελεί περιοριστικό παράγοντα για τη δραστηριότητά τους.
Ο αριθμός έχει μειωθεί σημαντικά και σήμερα, για πρώτη φορά από το 2009, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αναφέρουν βελτίωση όσον αφορά τη διαθεσιμότητα τραπεζικών δανείων είναι περισσότερες από εκείνες που αναφέρουν επιδείνωση και μάλιστα με μεγάλη διαφορά.
Στις περισσότερες χώρες παρατηρείται επί του παρόντος επάνοδος στην ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης.
Αυτή η ανάκαμψη οφείλεται πρωτίστως στην κατανάλωση, η οποία υποστηρίζεται από τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και τη νομισματική μας πολιτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης