Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταθάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αύξησε το χρέος - Παράθυρο για μικρότερη ύφεση (-1,5%) το 2015

Σταθάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αύξησε το χρέος - Παράθυρο για μικρότερη ύφεση (-1,5%) το 2015
Ο αντίκτυπος των capital controls δεν ήταν τελικά τόσο μεγάλος
(upd5)Hχηρό μήνυμα πως παρά τα όσα λέγονται, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αύξησε το δημόσιο χρέος το 2015, απέστειλε από το βήμα της βουλής, κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης.
Παρουσιάζοντας τις προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας, ο κ. Σταθάκης παραδέχθηκε πως προβλέπεται ύφεση για φέτος, αλλά πολύ μικρότερη από -2,5%, μπορεί να είναι και -1,5%, όπως εξήγησε, λόγω τουρισμού και ηπιότερου αντίκτυπου των capital controls.
Yπενθυμίζεται εδώ πως στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού της χώρας που κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη βουλή ενσωματώνεται πρόβλεψη για ύφεση -2,3% της ελληνικής οικονομίας το 2015.
Ο Γ. Σταθάκης τοποθέτησε στο δεύτερο τρίμηνο του 2016 την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη, σημειώνοντας πως "τα επόμενα χρόνια θα παράγουμε πλεονάσματα 4,5%, και θα κάνουμε μία ήπια προσαρμογή".
Ο αντίκτυπος των capital controls δεν ήταν τελικά τόσο μεγάλος και το δεύτερο τρίμηνο του 2016 θα αλλάξει σε θετικό το πρόσημο της ανάπτυξης, συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομίας.
Συνεχίζοντας, εξήγησε πως τα 50 δισ. που καλείται να πληρώσει η χώρα μετατράπηκαν από βραχυχρόνιο σε μακρυχρόνιο δανεισμό και με χαμηλότερα επιτόκια, ενώ χαρακτήρισε εξωφρενικό αυτά τα 50 δισ. ευρώ να εκλαμβάνονται ως νέο χρέος, ενώ είναι ρύθμιση παλιού χρέους.
Η βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται από την επιστροφή στην ανάπτυξη, σημείωσε, για να επισημάνει πως "Εμείς θέλουμε να υπάρχει και κοινωνική δικαιοσύνη παράλληλα".
Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομίας τόνισε την ανάγκη σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος και διευθέτησης των κόκκινων δανείων που δεν αντιμετωπίστηκαν με τις ανακεφαλαιοποιήσεις, προκειμένου να υπάρξει επάρκεια χρηματοδοτικών πόρων και εργαλείων.
Συνεχίζοντας ο υπουργός Οικονομίας γνωστοποίησε πως "οι συμφωνίες που έχουμε για το ΕΣΠΑ διασφαλίζουν 4,5 δισ. για τους επόμενους τέσσερις μήνες", αλλά και πως ολοκληρώθηκε η διαβούλευση για τον νέο αναπτυξιακό νόμο.
Σε ό,τι αφορά την ίδρυση της αναπτυξιακής τράπεζας τοποθέτησε χρονικά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των δημόσιων συμβάσεων ως τα Χριστούγεννα.
"Η ελληνική οικονομία πρέπει να στραφεί σε δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας, πρέπει να απευθύνεται στη διεθνή αγορά και αυτό είναι το μοντέλο που θα δουλέψουμε", κατέληξε ο κ. Σταθάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης