Τελευταία Νέα
Οικονομία

CNBC: Γιατί ο «ροκ σταρ» Αλ. Τσίπρας αναζητά συμμάχους για το ελληνικό χρέος στη Νέα Υόρκη

CNBC: Γιατί ο «ροκ σταρ» Αλ. Τσίπρας αναζητά συμμάχους για το ελληνικό χρέος στη Νέα Υόρκη
Είχε υποδοχή «ροκ σταρ» και ελπίζει σε στήριξη από τη διεθνή κοινότητα


Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στη Νέα Yόρκη, όπου τον υποδέχτηκαν σαν να είναι «ροκ σταρ», γράφει το CNBC που εξηγεί τους λόγους για τους οποίους ο έλληνας πρωθυπουργός πραγματοποιεί αυτό το ταξίδι.
Ο Αλέξης Τσίπρας ελπίζει να δημιουργήσει μία συμμαχία υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους, αφού η γερμανική «γραμμή» της Ευρώπης καθορίζεται από τα σκληρά μέτρα λιτότητας.
Από τις ΗΠΑ ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη όταν το χρέος δφεν είναι βιώσιμο» ενώ επικαλέστηκε ως παράδειγμα την ελάφρυνση του γερμανικού χρέους το 1953.
Μάλιστα κάλεσε τους Ευρωπαίους να κρατήσουν την υπόσχεσή τους για την ελάφρυνση χρέους, όπως και ο ίδιος θα κρατήσει την υπόσχεσή του για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, ενώ υπερτόνισε το πόσο σημαντικές είναι οι επενδύσεις.
Το CNBC επικαλείται και το ρεπορτάζ της Καθημερινής, σύμφωνα με το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας είχε την υποστήριξη των ΗΠΑ στις συζητήσεις με την Angela Merkel στο ζήτημα του χρέους.
Μάλιστα το CNBC υπογραμμίζει ότι το ζήτημα του χρέους αφορά και τους επενδυτές, αφού εκείνοι θα νιώσουν πιο ασφαλής στο κλίμα της δημοσιονομικής σταθερότητας και του βιώσιμου χρέους, έτσι ώστε να αποφασίσουν να επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα.
Από την πλευρά της, η ΕΕ φαίνεται να είναι διατεθειμένη να προσφέρει στην Ελλάδα μια περίοδο χάριτος 30 ετών, αλλά και ετήσια εξυπηρέτηση του χρέους που δεν θα ξεπερνάει το 15% του ΑΕΠ της χώρας.
Ωστόσο, αρκετοί αναλυτές σημειώνουν πως αυτή η πρόταση θα αναγκάσει την Ελλάδα να βρίσκεται υπό την εποπτεία των δανειστών για πάρα πολλά χρόνια:
«Το χρέος και η διευθέτησή του δεν μπορεί να είναι το βραβείο για περισσότερη αντιπαραγωγική λιτότητα.
Αυτά που προσφέρουν είναι ψίχουλα», αναφέρει ο καθηγητής του Princeton, Ashoka Mody.
Οι ελληνικές προσδοκίες για το χρέος περιλαμβάνουν την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και μια συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων, έτσι ώστε τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο να μετατραπούν σε σταθερά.
Ωστόσο, αν μια τέτοια ανταλλαγή γίνεται σε τιμές της αγοράς, δεν θα μειώσει την καθαρή αξία του χρέους, χωρίς οι κάτοχοι των ομολόγων της ΕΕ να υποστούν απώλειες.
Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους Τσίπρας ζήτησε στήριξη από τη διεθνή κοινότητα, καταλήγει το CNBC.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης