Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πρόταση να αλλάξουν στόχοι και χρονοδιαγράμματα στα προαπαιτούμενα ζητάει η Ελλάδα - Ανέφικτοι οι στόχοι

Πρόταση να αλλάξουν στόχοι και χρονοδιαγράμματα στα προαπαιτούμενα ζητάει η Ελλάδα - Ανέφικτοι οι στόχοι
Aλλαγή του χρονοδιαγράμματος των μέτρων σκοπεύει να θέσει η ελληνική πλευρά στο Eurogroup της 5ης Οκτωβρίου
Τουλάχιστον ένα προαπαιτούμενο την ημέρα, από τα 100 που προβλέπει το Μνημόνιο για το επόμενο τρίμηνο, θα πρέπει να υλοποιεί η κυβέρνηση προκειμένου να είναι εντός των στόχων του προγράμματος και να λαμβάνει κανονικά τις δόσεις από το τρίτο δάνειο.
Πρόκειται για τον πιο δύσκολο αγώνα δρόμου «εκατό μέτρων» που μόνο με ένα νέο «συμβιβασμό», μεταξύ Αθήνας και Ευρωπαίων εταίρων, θα μπορέσει η χώρα να φτάσει στο νήμα.
Μερίδα των ευρωπαίων δανειστών έχει αρχίσει να στοιχίζεται πίσω από το ελληνικό επιχείρημα ότι είναι αδύνατο να μπορέσουν να εφαρμοστούν 100 προαπαιτούμενα σε 100 μέρες και ότι η «συνταγή» του Μνημονίου θα πρέπει να αλλάξει.
Τι μπορεί να γίνει δηλαδή;
Σε αυτή την φάση να υλοποιηθούν μόνο τα βασικά και οι υπόλοιπες δεσμεύσεις να μετατεθούν για το 2016.
Όμως, "ποια μέτρα θεωρούνται βασικά για τους θεσμούς και ποια για μας" αποτελεί το μεγαλύτερο "αγκάθι".
Αυτό που θα ήθελε τώρα η κυβέρνηση είναι να πάρουν παράταση για τον επόμενο χρόνο οι αποφάσεις για τα καυτά ζητήματα, που δεν είναι άλλα από το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό (φορολογία εισοδήματος, συντελεστές, φοροαπαλλαγές).
Ακόμη και το θέμα των αγροτών και το νέο σύστημα φορολόγησης θεωρείται τόσο δύσκολο και ευαίσθητο που κανένας υπουργός δεν θέλει να το αγγίξει…
Ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι πολλά από αυτά τα προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τα μέτρα που θα «ξεκλειδώσουν» τα τελευταία 3 δισ. ευρώ από την πρώτη δόση του δανείου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Άραγε αυτά τα χρήματα, που θα είναι "σπασμένα" σε δύο υποδόσεις,θα τα λάβει εγκαίρως η Ελλάδα ή θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα νέο μαρτύριο της σταγόνας…
Σημειώνεται ότι η μία δέσμη προαπαιτούμενων γι' αυτά τα λεφτά αφορά παρεμβάσεις στη φορολογική διοίκηση (όπως μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων), αλλά και επώδυνα μέτρα, όπως η έναρξη της δεύτερης φάσης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, η αύξηση του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, η κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στην πρώτη ομάδα νησιών του Αιγαίου από 1ης Οκτωβρίου, οι αλλαγές στον φόρο εισοδήματος με ισχύ από το 2016 κ.ά.
Η δεύτερη δέσμη προαπαιτούμενων συνδέεται με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Το θέμα της αλλαγής του χρονοδιαγράμματος των μέτρων σκοπεύει να θέσει η ελληνική πλευρά στο Eurogroup της 5ης Οκτωβρίου ανήμερα της κατάθεσης του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού στην Βουλή.
Στόχος για την Αθήνα είναι η αξιολόγηση που θα ακολουθήσει στη συνέχεια από το κουαρτέτο των θεσμών να αλλάξει τα υφιστάμενα δεδομένα και να κλείσει με ένα συμβιβασμό λίγο πιο πάνω από τα 2/3 των μέτρων στο 70% ή στην καλύτερη περίπτωση στο 75%, και να αποφευχθεί η πλήρη εφαρμογή τους.
Τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει και η έλευση των τεχνικών ελεγκτών των δανειστών μας ενώ οι επικεφαλής θα αφιχθούν δέκα μέρες μετά τις Προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης