Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η ελληνική oκονομία ζει από τα έτοιμα και τα Μνημόνια - Boυτιά 70% στις επενδύσεις στα χρόνια της κρίσης

Η ελληνική oκονομία ζει από τα έτοιμα και τα Μνημόνια - Boυτιά 70% στις επενδύσεις στα χρόνια της κρίσης
Για να έλθει το θετικό πρόσημο περέπει να αυξηθούν οι επενδύσεις κατά 15 δισ. ευρώ το χρόνο για να συντηρηθεί ο εξοπλισμός
Τρόμο και ο φόβο προκαλεί ο χάρτης των επενδύσεων των τελυταίων επτά ετών της ελληνικής Οικονομίας όπως προκύπτει από τα στοιχεία του οικονομικού δελτίου του ΣΕΒ.
Πτώση κατά 70% σημείωσαν οι επενδύσεις και υποχώρησαν στα 18 δισ ευρώ το 2014 ένατι 62 δισ ευρώ το 2007.
Το ύψος των επενδύσεων σε ποσοστό 41% έγινε στην αγορά κατοικίας δηλαδή 25,4 δισ. ευρώ το 2007 έναντι 1,8 δισ. ευρώ στα τέλη του 2014.
Οι επιχειρηματικές επενδύσεις πλην των κατασκευών ήταν στα 16 δισ. ευρώ το 2007 για να κατρακυλήσουν στα 6 δισ ευρώ το 2014.
Οι καθαρές επενδύσεις μετά από αποσβέσεις ήταν στα 30 δι.σ ευρώ το 2007 και στα τέλη του 2014 παρουσιάζουν αρνητικό προσημο στα 15 δισ ευρώ.
Το συμπέρασμα που πρκύπτει είναι ότι οι επενδύσεις ύψους 18 δισ. ευρώ δεν αρκούν να καλύψουν την απόσβεση των 33 δισ. ευρώ του κεφαλαιοχικού εξοπλισμού που έχει συρρικνωθεί στο παρελθόν.
Δηλάδη ο κεφαλαιοχικός εξοπλισμός της χώρας όπως τα εργοστάσια τα μηχανήματα και τα σπίτια μειώνεται κατά 15 δισ ευρώ το χρόνο.
Για να έλθει το θετικό πρόσημο περέπει να αυξηθούν οι επενδύσεις κατά 15 δισ. ευρώ το χρόνο για να συντηρηθεί ο εξοπλισμός.
Το επεδνυτικό όριο συντηρησης της ελληνικής οικονομίας είναι τα 33 δισ ευρώ το χρόνο ενώ η βελτίωση της οικονομίας και του πληθυσμού απαιτεί υψηλοτερο ύψος των επενδύσεων.
Στην ελληνική οικονομία επενδύονται μόλις 18 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 5 δισ ευρώ προέροχνται από το εξωτερικό, η ετήσια καθαρή αποεπένδυση είναι 15 δι.σ ευρώ η οποια δεν μπορεί να χρηματοδοτείται από ετήσια αρνητική καθαρή αποταμίευση 20 δισ. ευρώ.
Λοιπόν η ελληνική οικονομία τρώει από τα έτοιμα και από τη στήριξη των Μηνομίων.
Να σημειωθεί ότι η καθαρή αποταμίευση ήταν αρνητική κατά 7 δισ ευρώ από το 2007 αλλά οι καθαρές επενδύσεις ύψους 30 δισ ευρώ χρηματοδοτούνταν από το εξωτερικό με τον τεράστιο δανεισμό που γινόνταν κυρίως από το δημόσιο λόγω των μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων αλλά και από τον ιδιωτικο τομέα (τράπεζες, ιδιωτικές επιχειρήσεις).
Ο μόνος δρόμος που απομένει για την ελληνικήν οικονομία είναι οι επενδύσεις να χρηματοδοτηθούν από την εγχώρια αποταμίευση ή με εισροές κεφαλαιών από το εξωτερικό για άμεσες επενδύσεις.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης