Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το… τσίπουρο και την τσικουδιά βάζει στο στόχαστρο η Κομισιόν – Ζητά αύξηση του φόρου

Το… τσίπουρο και την τσικουδιά βάζει στο στόχαστρο η Κομισιόν – Ζητά αύξηση του φόρου
Συμμόρφωση με τον κανόνα της ΕΕ, που ορίζει ίδιο συντελεστή σε όλα τα αλκοολούχα ποτά ζητά η Κομισιόν από την Ελλάδα 
Τα… εθνικά ποτά, τσίπουρο και τσικουδιά, βάζει στο στόχαστρο η Κομισιόν, καθώς φέρεται να ζητά υψηλότερο φορολογικό συντελεστή.
Αναλυτικότερα, η Κομισιόν φέρεται να απαίτησε σήμερα, Πέμπτη 24/9, από την Ελλάδα να τροποποιήσει το καθεστώς φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά.
Σημειώνεται ότι με το ισχύον καθεστώς τα εν λόγω αλκοολούχα ποτά φορολογούνται με το 50% του κανονικού συντελεστή φόρου κατανάλωσης που εφαρμόζεται στην αιθυλική αλκοόλη.
Η Κομισιόν τονίζει, παράλληλα, πως υπερβολικά μειωμένος συντελεστής επιβάλλεται στο τσίπουρο και την τσικουδιά (περίπου 6% του κανονικού συντελεστή φόρου κατανάλωσης) όταν αυτά παρασκευάζονται χύμα από τους αποκαλούμενους «διήμερους» αποστάκτες, ήτοι τους οινοπαραγωγοούς ή τους παραγωγοιύς άλλων γεωργικών προϊόντων.
Αυτό που ζητά κατ’ ουσία η Κομισιόν είναι να συμμορφωθεί η Ελλάδα στον ευρωπαϊκό κανονισμό που ορίζει ότι ο ίδιος συντελεστής φόρου κατανάλωσης θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλα τα προϊόντα που παρασκευάζονται από αιθυλική αλκοόλη.
Και μπορεί ο εν λόγω νόμος να προβλέπει ορισμένες εξαιρέσεις, όπως άλλωστε συμβαίνει συνήθως, εντούτοις αυτές ορίζονται ρητά και με ερμηνευτική σαφήνεια, που δεν επιτρέπει ελαστικές ερμηνείες.
Όπως φαίνεται, λοιπόν, οι εξαιρέσεις του νόμους δεν περιλαμβάνουν ούτε το τσίπουρο, ούτε την τσικουδιά και έτσι, σύμφωνα με την Κομισιόν, και τα δύο καθεστώτα αποτελούν παράβαση της σχετικής νομοθεσίας για τον φόρο κατανάλωσης και επίσης ευνοούν ένα αλκοολούχο ποτό εγχώριας παραγωγής έναντι των αλκοολούχων ποτών που παράγονται σε άλλα κράτη μέλη.
«Αυτό αποτελεί παράβαση των κανόνων της ΕΕ σχετικά με τη ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών
Σημειώνεται ότι, όπως επισημαίνει και το ΑΠΕ – ΜΠΕ, το αίτημα της Κομισιόν λαμβάνει τη μορφή αιτιολογημένης γνώμης, κάτι που σημαίνει πως «σε περίπτωση έλλειψης ικανοποιητικής απάντησης εντός δύο μηνών, η Ελλάδα ενδέχεται να παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της ΕΕ.
Αξίζει να αναφερθεί πως τόσο το τσίπουρο, όσο και η τσικουδιά αποτελούν παραδοσιακά αλκοολούχα ποτά και με τη… «βούλα», καθώς φέρουν την ένδειξη Π.Γ.Ε. όπερ σημαίνει «Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης