Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εξίσωση για... δυνατούς λύτες το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού - Το κράτος συνεχίζει την στάση πληρωμών

Εξίσωση για... δυνατούς λύτες το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού - Το κράτος συνεχίζει την στάση πληρωμών
Το υπουργείο Οικονομικών κινούμενο στην πεπατημένη των παρελθόντων μηνών συνεχίζει να μην πληρώνει τίποτα άλλο στο δημόσιο πλην από μισθούς και συντάξεις
Μαγική εικόνα το πρωτογενές πλεόνασμα που εμφάνισε ο προϋπολογισμός τέλη Αυγούστου.
Διαμορφώθηκε στα 3,8 δισ. ευρώ παρά τη θεαματική «βουτιά» που σημείωσαν τα έσοδα προκαλώντας «τρύπα» μεγαλύτερη των 4,1 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Έτσι την… παρτίδα έσωσαν για μία ακόμη φορά οι δαπάνες που υπέστησαν γενναίο «κούρεμα», το οποίο ξεπέρασε τα 4,7 δισ. ευρώ για να μπορέσει να ισορροπήσει και μην… «μπατάρει» ο προϋπολογισμός στο οκτάμηνο του 2015.
Το υπουργείο Οικονομικών κινούμενο στην πεπατημένη των παρελθόντων μηνών συνεχίζει να μην πληρώνει τίποτα άλλο στο δημόσιο πλην από μισθούς και συντάξεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτό το οκτάμηνο ο προϋπολογισμός θα έπρεπε κανονικά να είχε αποδώσει φόρους 2 δισ. ευρώ, ωστόσο οι επιστροφές προς τους φορολογούμενους για το ίδιο διάστημα φθάνουν σε 1,7 δισ. ευρώ.
«Ηλίου φαεινότερων» είναι ότι στο Γενικό Λογιστήριο περιμένουν τα 3 δισ. ευρώ που υπολείπονται από την πρώτη δόση για να μπορέσουν να πληρώσουν το «φέσι» με τα ληξιπρόθεσμα που έχει φορέσει το δημόσιο σε όλους τους προμηθευτές, το οποίο τέλος Ιουλίου 2015 «σκαρφάλωσε» στα 5,7 δισ. ευρώ.
Η δημοσιονομική εικόνα που βγάζει προς τα έξω ο κρατικός προϋπολογισμός μπορεί για το μέσο φορολογούμενο να δείχνει ότι είναι η καλύτερη, όμως για το κουαρτέτο των θεσμών που θα καταφθάσει τον Οκτώβριο στην Αθήνα στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, βρίθει από γκρίζες ζώνες που σηματοδοτούν επειγόντως αναθεώρηση στο δίδυμο έσοδα - έξοδα.
Αυτό θα γίνει με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2016 που θα κατατεθεί από τη νέα κυβέρνηση (εφόσον υπάρξει) Δευτέρα 5 Οκτωβρίου στη Βουλή ενώ είκοσι μέρες μετά θα ακολουθήσει και το νέο Μεσοπρόθεσμο.
Η δημοσιονομική κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολο να μαζευτεί στους τρεις τελευταίους μήνες του έτους, μετά από μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και με την οικονομία να βρίσκεται σε καθεστώς capital controls.
Για τους θεσμούς κεντρικός στόχος για το 2015 είναι η μείωση του ελλείμματος στο - 0,25% του ΑΕΠ από 1,5% που κινείται αν δεν το υπερβαίνει ήδη.
Σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου ο προϋπολογισμός στο οκτάμηνο έχει ως εξής:
1. Έσοδα. Στο οκτάμηνο τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ίσια που έφθασαν τα 30,768 δισ. ευρώ (από 32,919 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα) και έναντι στόχου 34,919 δισ. ευρώ. Η τρύπα διαμορφώθηκε στα 4,151 δις. ευρώ.
2. Δαπάνες. Περιορίστηκαν στα 31, 8 δις. ευρώ για να αποφευχθεί το κραχ στον προϋπολογισμό έναντι στόχου για στόχου 36,6 δισ. ευρώ. Κουρεύτηκαν έξοδα 4,744 δισ. ευρώ.
3. Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Οι εισροές από την Ε.Ε είναι χαμηλότερες μόλις κατά 105 εκατ. ευρώ σε σχέση με τους στόχους (1,792 δισ. ευρώ από 3,3 δισ. ευρώ όμως το αντίστοιχο περυσινό διάστημα) αλλά οι δημόσιες επενδύσεις είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Δεν υπάρχουν οι εθνικοί πόροι για να γίνουν επενδύσεις, όπως δείχνουν τα στοιχεία. Μόλις 1,563 δισ. ευρώ ήταν στο οκτάμηνο οι δαπάνες του ΠΔΕ (αντί για 3,090 δισ. ευρώ) και είναι πρακτικά αδύνατο να αυξηθούν στα 6,4 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους, όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός. Αυτό είναι το δεύτερο «τέχνασμα» που επιστρατεύτηκε για να μαζευτεί το πρωτογενές έλλειμμα. Πάγια τακτική με το «ψαλίδι» στις επενδύσεις να πάει «σύννεφο» τα τελευταία χρόνια.

(Πρώτη Ενημέρωση: 00:27, Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου)

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης