Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μία ισχυρή και αποφασιστική κυβέρνηση χρειάζεται η ελληνική οικονομία - Τι ζητούν ΣΕΒ και ΣΒΒΕ

Μία ισχυρή και αποφασιστική κυβέρνηση χρειάζεται η ελληνική οικονομία - Τι ζητούν ΣΕΒ και ΣΒΒΕ
Το περιεχόμενο των προτάσεων είναι ικανό αν εφαρμοστεί να βάλει την ελληνική οικονομία σε νέα παραγωγική διαδικασία
Εννέα προτάσεις για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας καταθέτουν στο δημόσιο διάλογο ο ΣΕΒ (Σύγχρονες Επιχειρήσεις Σύγχρονη Ελλάδα) και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Θεόδωρος Φέσσας και ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Αθανάσιος Σαββάκης δίνουν τις προτάσεις τους σε δημόσιο διάλογο λόγω της προεκλογικής περιόδου έτσι ώστε τα κόμματα να τοποθετηθούν στο καυτά προβλήματα της Οικονομίας.
Το περιεχόμενο των προτάσεων είναι ικανό αν εφαρμοστεί να βάλει την ελληνική οικονομία σε μία νέα παραγωγική διαδικασία.

Που είναι η Ελλάδα στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι;
Παρά τις τελευταίες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες η Ελλάδα καταλαμβάνει την 122η θέση μεταξύ 144 χωρών στο WEF το 2014.
Στην ανάλυση των επιμέρους δεικτών η Ελλάδα κατέχει την 136η θέση ως προς το ρυθμιστικό βάρος, την 136η θέση ως προς την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε δάνεια, την 105η θέση ως προς τις ξένες επενδύσεις από τη μεταφορά της τεχνολογίας.

ΣΕΒ: Ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης
1) Απαιτείται η προώθηση μίας νέας εθνικής επενδυτικής στρατηγικής με έμφαση τις αποδοτικές επενδύσεις.
2) Απαιτείται η ανάκαμψη της βιομηχανίας και της μεταποίησης ως προϋπόθεση για τη μείωση της ανεργίας και την ταχύτερη ανάπτυξη της οικονομίας.
3) Αναγκαία η επέκταση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ,της εισφοροδιαφυγής και των καθυστερήσεων της Δικαιοσύνης
4) Απαραίτητη η εφαρμογή και η παρακολούθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από δύο φορείς ειδικού σκοπού.

Ο ΣΒΒΕ καταθέτει τέσσερις οικονομικές προτάσεις και μία με πολιτικό περιεχόμενο
1) Τη θεσμοθέτηση και ψήφιση σε 12 μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης της άρσης όλων των εμποδίων πρόσβασης στην επιχειρηματικότητα.
2) Τον διπλασιασμό του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας μέχρι το πέρας του 3ου Μνημονίου δηλαδή μέχρι το 2020.
Η αρχή μπορεί να γίνει με την αξιοποίηση των 35 δισ. ευρώ τα οποία θα έλθουν στη χώρα μας τα επόμενα πέντε χρόνια.
3) Την αξιολόγηση της απόδοσης της λειτουργίας του δημόσιου τομέα με όρους επιπτώσεων στην οικονομία και στην ανάπτυξη του παραγωγικού συστήματος της χώρας.
4) Το σαφή διαχωρισμό μεταξύ της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας διότι πολλές φορές οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι μετά την ψήφιση ενός νόμου αναιρούν το πνεύμα του νομοθέτη.
5) Απαιτείται η αλλαγή του Συντάγματος της χώρας στο οποίο θα περιλαμβάνονται συγκεκριμένοι στόχοι δημοσιονομικής πολιτικής όπως οι στόχοι του Μάαστριχτ.
Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Αθανάσιος Σαββάκης θεωρεί ότι είναι η στιγμή να τεθεί σε δημόσιο διάλογο η αλλαγή του πολιτεύματος σε Προεδρικό.
Έτσι ο εκάστοτε εκλεγμένος Πρόεδρος θα πρέπει μοιραία να συνεργασθεί με το νομοθετικό σώμα το οποίο όμως εκλέγεται σε διαφορετικό χρόνο.
Η αλλαγή αυτή θα φέρει τη συναίνεση του πολιτικού προσωπικού της χώρας που θεωρείται αναγκαία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης