Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΦΠΑ 1.463 ημερών έχει φθάσει να χρωστά το Δημόσιο! - Σε απόγνωση 7.730 επιχειρήσεις στη χώρα

ΦΠΑ 1.463 ημερών έχει φθάσει να χρωστά το Δημόσιο! - Σε απόγνωση 7.730 επιχειρήσεις στη χώρα
Το σοκ που έχει υποστεί ο επιχειρηματικός κλάδος με τις οφειλές από τον ΦΠΑ είναι μεγάλο, καθώς συνεχίζονται οι καθυστερήσεις από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών
Σε απόγνωση βρίσκονται 7.730 επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα, που ήλπιζαν ότι μαζί με την εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου θα εξοφληθούν και τα χρέη που τους χρωστά το ελληνικό δημόσιο.
Δυστυχώς όμως γι’ αυτούς αλλά και για χιλιάδες άλλους φορολογούμενους και επιτηδευματίες που έχουν ήδη παραλάβει πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα από την εφορία η εξόφληση θα αργήσει…
Στο Γενικό Λογιστήριο περιμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία των εκλογών και η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει να προχωρήσει τάχιστα στη Βουλή τη λίστα με τα νέα προαπαιτούμενα που θα απελευθερώσουν τα εναπομείναντα 3 δισ. ευρώ από την πρώτη δόση του δανείου, με τα οποία θα τακτοποιηθούν αυτές οι υποχρεώσεις.
Πάντως, το σοκ που έχει υποστεί ο επιχειρηματικός κλάδος με τις οφειλές από τον ΦΠΑ είναι μεγάλο, καθώς συνεχίζονται οι καθυστερήσεις από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών.
Η Εφορία συνεχίζει να παίζει με τα νεύρα τους αφού κάνει πως δεν… ακούει στην επιστροφή λίγων και μόνο ευρώ όταν η ίδια περιμένει στην γωνία για να τιμωρήσει όσους καθυστέρησαν να πληρώσουν τον ίδιο και όχι μόνο αυτό φόρο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι 3 επιχειρηματίες που έχουν την επαγγελματική τους έδρα στην νήσο της Κω περιμένουν εδώ και τέσσερα χρόνια ή για 1.463 ημέρες, ΦΠΑ αξίας 380.000 ευρώ που τους έχει παρακρατήσει και δεν έχει ακόμη αποδώσει η ομώνυμη Εφορία.
Την ίδια κατάσταση βιώνουν και άλλοι 54 επιχειρηματίες οι οποίοι πνέουν τα μένεα για ΦΠΑ ύψους 10,8 εκατ. ευρώ που εδώ και 1.204 ημέρες δεν έχει ακόμη πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων.
Αντίθετα σε ό,τι αφορά τον μικρότερο χρόνο αναμονής αυτός έχει φθάσει τις 70 ημέρες (Δ.Ο.Υ Μοσχάτου Αθήνα) από μερικές ημέρες που ήταν το προηγούμενο διάστημα.
Το πρόβλημα με τις μεγάλες καθυστερήσεις στις επιστροφές των χρημάτων από ΦΠΑ όχι μόνο δεν αντιμετωπίστηκε με βάση τις υποσχέσεις που είχαν δοθεί αντίθετα έγινε οξύτερο.
Από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων τον τρέχοντα μήνα ο μέσος χρόνος αναμονής έχει ξεπεράσει πλέον τα τέσσερα χρόνια ή τους 49 μήνες, από τα 3,5 έτη και τους 42 μήνες που ήταν τον Μάρτιο του 2013.
Ουσιαστικά τα δεδομένα αυτά έρχονται να επιβεβαιώσουν τις αυστηρές παρατηρήσεις που κατά καιρούς κάνει το ΔΝΤ για το μεγάλο αυτό πρόβλημα. Το περιβάλλον για τις επιχειρήσεις έχει καταστεί εξαιρετικά ασφυκτικό από την στιγμή που και η κάνουλα της χρηματοδότησης από τις τράπεζες παραμένει κλειστή.
Την δραματική κατάσταση στο εσωτερικό της οικονομίας έρχονται με την σειρά τους να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου για τα απλήρωτα χρέη του Δημοσίου, τα οποία στο τέλος Ιουλίου 2015 σκαρφάλωσαν στα 5,740 δισ. ευρώ από 5,328 δισ. ευρώ που είχαν διαμορφωθεί τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο, τα «φρέσκα» χρέη που δημιούργησε το κράτος μέσα στον Ιούλιο, αφήνοντας απλήρωτους προμηθευτές, επιχειρήσεις που ασχολούνται με το ενδοκοινοτικό εμπόριο, αλλά και απλούς φορολογούμενους, έφτασαν τα 412 εκατ. ευρώ.
Στα τέλη αυτού του μήνα οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους ιδιώτες διαμορφώθηκαν στα 5,740 δισ. ευρώ από 5,328 δισ. ευρώ που είχαν φτάσει στο τέλος Ιουνίου.
Τα ληξιπρόθεσμα χρέη της Γενικής Κυβέρνησης, χωρίς τις επιστροφές φόρων που δεν έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους, αυξήθηκαν στο πρώτο επτάμηνο στα 4,959 δισ. ευρώ, από 4,595 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη Ιουνίου του 2015.
Πρωταθλητές σε αυτές τις οφειλές παραμένουν τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία τον Ιούλιο έφτασαν να χρωστούν 2,45 δισ. ευρώ, από 2,34 δισ. ευρώ που είχαν διαμορφωθεί πριν από έναν μήνα. Μόνο τα χρέη του ΕΟΠΥΥ αυξήθηκαν μέσα σε 30 μέρες στα 1,708 δισ. ευρώ από 1,633 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Ιουνίου.
Οι οφειλές των υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων τους ανήλθαν στα 753 εκατ. ευρώ από 601 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο, ενώ τα χρέη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανήλθαν στα 315 εκατ. ευρώ από 298 εκατ. ευρώ που ήταν πριν από έναν μήνα. Οι οφειλές λοιπών Νομικών Προσώπων αυξήθηκαν στα 255 εκατ. ευρώ.
Ανοδικά κινήθηκαν τον Ιούλιο και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων, οι οποίες αυξήθηκαν στα 1,179 δισ. ευρώ από 1,114 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Σε ό,τι αφορά τα ποσά από τις επιστροφές φόρων που δεν έχει αποδώσει το Δημόσιο, αυτά ανήλθαν στα 781 εκατ. ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης