Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χριστοδουλάκης προς Μητροπολίτη Άνθιμο: Mέχρι τώρα καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να φορολογήσει την Εκκλησία

Χριστοδουλάκης προς Μητροπολίτη Άνθιμο: Mέχρι τώρα καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να φορολογήσει την Εκκλησία
Παρέμβαση και του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστα
Ένας διάλογος που μονοπώλησε το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων στο γεύμα της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), ήταν αυτός μεταξύ του υπουργού Οικονομίας, Νίκου Χριστοδουλάκη και του Μητροπολίτη Άνθιμου.
Ο υπουργός βρισκόταν στο βήμα και μιλούσε για την ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων ύψους 80 δισ. ευρώ στην Ελλάδα μέχρι το 2025, όταν σε μια μικρή παύση,  ο κ. Άνθιμος ζήτησε να πληροφορηθεί «πού πάνε οι φόροι που εισπράττει το κράτος».
Η απάντηση του κ. Χριστοδουλάκη ήταν «Δέσποτα μην ανησυχείτε, μέχρι τώρα καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να φορολογήσει την Εκκλησία.
Ορμώμενος βέβαια από τη μακρά μας γνωριμία, εγώ θα ήθελα να ανησυχείτε λίγο».
Και ο Μητροπολίτης συνέχισε λέγοντας ότι «η Εκκλησία φορολογείται μια χαρά».
Όπως είπε, «έχουμε ένα ίδρυμα ιδιωτικού δικαίου, που δεν παίρνει από το δημόσιο ούτε ένα ευρώ βοήθεια.
Μας ζητάνε φορολογία 450.000 ευρώ για όσα ακίνητα έχουμε, ε, θα το κλείσουμε».
Τελικά ο εν λόγω διάλογος ολοκληρώθηκε με τον υπουργό να ζητάει από τον κ. Άνθιμο να μην αφορίζει τον ΕΝΦΙΑ συνολικά, αλλά τις αδικίες του ΕΝΦΙΑ.
Ωστόσο, αυτός δεν ήταν και ο μοναδικός διάλογος που σημειώθηκε κατά την ομιλία του κ. Χριστοδουλάκη, καθώς και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, παρενέβη τη στιγμή που όταν ο υπουργός έκανε λόγο για δαπάνες πολλών περιφερειών στο πλαίσιο περιφερειακών και τομεακών προγραμμάτων, που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, για δράσεις παράταιρες και όχι κανονικά επιλέξιμες, αλλά και για καθυστερήσεις και υστερήσεις των φορέων που πρέπει να "τρέξουν" τα έργα του ΕΣΠΑ και δεν έχουν κινητοποιηθεί.
Ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε «δεν ξέρω για ποιες περιφέρειες μιλάτε, αλλά εδώ στην Κεντρική Μακεδονία δεν υπάρχουν δαπάνες που να μη μπορούν να δικαιολογηθούν. Παράλληλα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη σε απορρόφηση το 2013 και το 2014, ενώ έχουμε ζητήσει κι εμείς αναθεώρηση του ΕΣΠΑ».
Σύμφωνα με τον κ. Τζιτζικώστα, τους τελευταίους έξι μήνες δεν έχουν αποδοθεί στην Περιφέρεια πόροι ύψους 40 εκατ. ευρώ για έργα που έχουν εκτελεστεί, λόγω ατέρμονων διαπραγματεύσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης